Lagbanner
Inför säsongen 22/23 — 1: ”En av de bästa mercaton på flera år”

Inför säsongen 22/23 — 1: ”En av de bästa mercaton på flera år”

Nedräkningen är gjord bara fyra dagar kvar innan Serie A sätter igång. Vi har så klart tagit pulsen hos redaktionerna.

Den vackraste ligan är på gång igen. Tidigaste ligastarten ever tack vare Qatar-VM (som vi inte ordar mer om här, va...)
Mitt i den italienska semestern då precis allt som inte har med turismen att gör är stängt.

Vi har, som sagt, knackat på hos semesterledig redaktioner och kollat läget inför säsongstarten och ställt åtta frågor som vi tänker sprida ut på fyra artiklar de kommande dagarna för att ni ska få en försmak om hur det är ställt hos klubbarna.

Varsågoda!

Hur har sommaren varit för er så här långt?


— Sommaren så här långt får anses som händelserik med flera intressanta nyförvärv där sportchef D’Amico har varit minst sagt aktiv där det nyförvärv personligen kittlar allra mest är värvningen av Ederson från Salernitana. Träningsmatcherna har väl resultatmässigt när man ställts mot lite bättre motstånd varit sisådär, samtidigt är det en ombyggnation med flera intressanta spelare och jag personligen lägger ingen större vikt i dessa resultat. Sen har även den så älskvärde Palomino lyckats bli avstängd efter att inte ha klarat sig igenom ett anti-dopningstest. Det är svårt att dra några slutsatser mer än att det är mycket nytt både på spelarfronten som såväl gällande direktörer och ägare. (Martin Widéen)


— Sommaren har bjudit på ett sportchefsbyte (mirakelmannen från Chievo och Atalanta, Giovanni Sartori, in) och från klubbledningens sida kommunicerades detta som en sportslig nystart för klubben. Theate, Hickey och Svanberg har därefter lämnat för bra pengar (drygt 50 miljoner euro), men än så länge har det inte återinvesterats så där väldigt mycket i truppen. Två träningsmatcher mot kvalificerat motstånd (AZ och Twente) har genomförts, tyvärr förlust i båda, och förhoppningsvis får vi se aningen bättre tendenser i måndagens cupmatch mot Cosenza (Mikael Mansjö)


— Paolo Zanetti har tagit över som manager efter Andreazzoli. Och han har lyckats bra so far.  Försäsongen har hittills bestått av idel segrar: 
Empoli-Pafos 2-1, Trabzonspor-Empoli 0-1, Empoli-Castelfiorentino 11-0
 
Viktiga spelare från fjolåret som målvakten Vicario och högerbacken Stojanovic har köpts loss från sina lån. Samtidigt har Asllani försvunnit till Inter och Ricci till Torino. Nya spelare in är anfallaren Satriano på lån och Marin på centrala mittfältet in på lån från Cagliari. Men tungt är att även målsprutan Pinamonti återvänt till Inter. (Oskar Örn)


— Mycket varm. Italien plågas av torka. Tyvärr håller inte Fiorentina krutet riktigt torrt. På tre försäsongsträningsmatcher har våra lila hjältar bara skrapat ihop ett poäng. Mot ett Qatar vi borde ha avstått från att möta, om vi haft någon moralisk ryggrad, kom enda poängen, och då hade de flera juniorer på plan. Torreira, Piatek och Odriozola, fjolårets lån, har försvunnit och ersatts av Shaktars högerback Dodo, Mandragora, Gollini och Jovic från Real Madrid. Den sistnämnde gjorde reduceringsmålet häromsistens när Fiorentina förlorade borta mot Real Betis i Sevilla. Som vanligt i Fiorentinas fall så kommer det att hända en hel del precis innan transferfönstret stänger. Framför allt så kommer vi låna ut en hel del spelare Italiano inte tror på, tror jag. (Alexander Johansson)


— Lite lätt turbulent. Det började med att både tränare (Igor Tudor) och sportchef (Tony D´Amico) försvann - vilket var två av nycklarna för att förra säsongen gick så pass bra.
Cioffi togs in från Udinese, vilket spontant känns som rätt steg, och Francesco Marroccu värvades som sportchef från Brescia.
Det första han sa i pressen var att alla spelare var "fridlysta" på marknaden och i stort sett oersättliga. De enda som kunde tänkas gå var Simeone och Barak.
En vecka senare var förra säsongens utropstecken Gianluca Caprari utlånad för €3 miljoner med en utköpsklausul på €7 - till nykomlingarna Monza. En helt obegripligt billig affär till Berlusconi som har ordentligt med pengar i kassan och konkurrent till Hellas. Caprari var besviken. Fansen var ännu mer besvikna. 
Samtidigt ett försök att få Lazovic till Marseille med en totalt iskall Strootman i utbyte. Tur var så var Strootmans lön ett aber.
Känns som om tränare Cioffi knappt kan använda spelarna så att de inte skadar sig ifall det skulle vara någon klubb som ska köpa. 
Bekräftelse på det hela fick man då laget blev utspelat av Serie B nykomlingen Bari på Bentegodi i Italienska cupen. Hoppas bara att botten är nådd annars blir det en tuff säsong för Hellas. (Johan Stistrup)


— Skulle vi bara kika på resultaten under Inters försäsong ser det inte bra ut. Men vi skiter i det. Mercaton har mest handlat om att behålla nyckelspelarna och när vi förlänge Brozovic kontrakt i vintras blev jag lugnare. Att Inter satsar kortsiktigt på Lukakus lån tror jag är helt rätt då alla vet hur samspelta han och Martinez var. Stora frågan är varför Handanovic lär få starta framför Onana? Det har varit en rensning på många reservspelare. Asllani för 14 miljoner euro tror jag är sommarens kap. Många spelare har ryktats in till Inter under sommaren som Dybala och Bremer men lyckas Inter behålla startelvan någorlunda från förra säsongen är jag inte allt för ledsen. (Carl Mårtensson)


— Turbulent kanske är fel ord men det är väldigt mycket som har hänt sedan Allegris undermåliga comebacksäsong blåstes av. Chiellini har lämnat för MSL, Dybalas jakt på en ny klubb slutade i Rom och De Ligt har sålts till Bayern för en rejäl säck med pengar. Inga dåliga spelare som försvunnit med andra ord. Men de har ersatts på ett fin sätt av en återvändande Pogba, en gratis Di Maria och en mittbackstitan i form av Bremer. So far so good.

Träningsmatcherna har väl sett lite sisådär ut men det brukar de oftast göra. Så ingen fara på taket där. Lite mer oroande är det att Pogba drog på sig en knäskada det första han gjorde...(Mikael Noaksson)


— Lazios mercato har varit en av de bästa på flera år. Man har värvat unga och beprövade spelare. Känns som att det är första gången på länge tränaren får de spelare han efterfrågar, och inte bara behöver nöja sig med Tares "kap". Försäsongsmstcherna har inte varit något vidare dock, med två raka 0-0 matcher mot Valladolid och Qatar. (Niklas Tellini)


— Milan gjorde tidigt klart med några spelare, fick tillbaka sin egen spelare och numera landslagsman i Pobega som klubben tror mycket på efter ett bra lån hos Toro. Adli som är en allround mittfältare som redan verkar kommit väl in i gruppen och är en spelare nu och för framtiden. Mest namnkunniga för övriga är Origi som Klopp hyllat och tror kommer göra stor nytta för Milan. Några spelare har även lämnat och även några unga spelare har kommit till Primaveran men stora snackisen har varit om Milan kommer slutföra dealen med Club Brugge och deras supertalang CDK. Det fanns andra klubbar men Milan dolde inte sitt intresse för spelaren och som alla vet, när Maldini ringer svarar du men vad gör du när han åker och mer eller mindre hämtar dig. Stor eloge till klubben som gjorde vad deras spelare önskade sig. Extra skönt att se spelare göra sportsliga val och inte bara springer efter pengarna. Givetvis blir varken spelare eller Club Brugge fattiga på affären men kunde fått betydligt mer på annat håll. Milans träningsmatcher har varit på sparlåga enligt planen men dom fullständigt spelade ut OM i sista matchen på Valedrome som är ett väldigt tuff ställe att komma till. 2-0 var derssutom i underkant. (Mikael Kristersson)


— Mycket i Napoli har handlat om de stora namnen som har lämnat klubben och ADLs tydliga fokus på att banta lönekostnaderna. Ersättarna till Insigne, Mertens och Koulibaly har valts ekonomiskt. Vissa känner att ADL rustar ner, jag är inte helt säker på det. Men sommarens mercato lämnar en del frågetecken kring Napolis framtid. (Fredrik Kreüger)


— Sommaren. Ja. Vart ska vi börja. Den har varit strålande. Jag kan personligen knappt minnas en vassare Mercato från Roma och det är bara se på den enorma Dybala-hajpen för några veckor sen, Roma är på gång. Roma har tagit ett par kliv i den där hyllan nu.

Sen ska såklart en brasklapp skickas för att Roma är Roma och allt kan hända men just nu känns det som jag knappt kan ha önskat mig en bättre sommar. (Erik Winell)


— Sampdoria har under sommaren tappat flera spelare som tidigare säsonger setts som nyckelspelare. Ekdal gick till Spezia, Thorsby till Union Berlin och Maya Yoshida till Schalke 04. Dessutom såldes Bonazzoli till Salernitana och Caprari till Hellas Verona där han spenderat den senaste säsongen på lån. För alla dessa spelare ska Sampdoria ha fått in omkring 13 miljoner euro. Det ryktas även om att Brentford försöker värva Damsgaard för ungefär 15 miljoner euro. Sampdoria har under försäsongen även spelat mot Besiktas, Parma och Brescia där de vann mot Brescia men spelade oavgjort mot Besiktas och Parma. Därefter slog Sampdoria ut Reggina ur Coppa Italia efter mål av Sabiri från elva meter.(Gustav Jogerot)


— Så här långt har sommaren varit ganska intetsägande. På mercatofronten har det inte skett några större sensationer, vare sig in eller ut. Nahuel Molina har förvisso lämnat och det kommer bli ett tungt tapp Men det är en väntad förlust och när en klubb som Atletico Madrid kommer med ett bud är det svårt att säga nej. Det mest anmärkningsvärda är nog istället att Gerard Deulofeu inte har lämnat ännu. Det har känts som en ren tidsfråga och kanske är det fortfarande så, men ännu så länge är den katalanske kreatören alltså kvar i Friulien.

Det största namnet som kommit in är sannolikt Jaka Bijol. Den slovenske landslagsmannen kommer förmodligen att få en del speltid i backlinjen.

Matchmässigt finns det inte heller så mycket att säga. Den första tävlingsmatchen spelades för ett par dagar sedan och Udinese lyckades då avfärda Feralpisalò med 2-1 i Coppa Italia. Och gällande träningsmatcher säger väl förluster mot Chelsea och Bayer Leverkusen ungefär lika mycket som en 11-0-seger mot Rapid Lienz. Det som möjligen oroar lite grann är att laget har släppt in lite för många, och lite för enkla mål, så den biten blir viktig att få ordning på. (Jesper Klingnell)

* * *

Mer än två veckor kvar - vad vill du ska komma in, skicka ut innan fönstret stänger?



 Truppen ser som helhet bra ut där det verkligen finns en bredd att luta sig tillbaka mot. Enda positionen jag anser behöver förstärkas är wingbackspositionen där det för tillfället är nästintill tomt på vänsterfötter. Jag vet att Maehle kan spela till vänster men samtidigt har ännu inte han inte lyckats imponera i Atalanta-tröjan. Angående utskickandet av spelare hoppas jag, trots att Gasperini ska ha gått in och blockerat en övergång till Torino, att den svårälskade Miranchuk lämnar, vilket jag länge advocerat för. (Martin Widéen)


— I den bästa av världar landar spelare som Dijks, Mbaye, Juwara och Sansone i nya klubbar innan fönstret stänger. Samtidigt behöver två mittbackar (Lucumì, Schuurs?) och helst även en anfallare (Shomodourov?) ansluta. (Mikael Mansjö)


— Vi har fem målvakter och behöver inte fler än tre. Lämnar Milenkovic (för Inter…) så behövs en ny startspelare i mittförsvaret. Jag skulle gärna se att Kokorin lämnar direkt, vår sämsta (och dummaste) värvning på många många år.??????? (Alexander Johansson)


— Empoli behöver stärka laget. 21-årige Liberato Cacace på vänsterbacken är ny och mittbacken Koni de Winter från Juventus ungdomslag ser intressant ut. Jag skulle önska en äldre, erfaren och stabil mittback som komplement. Ytterligare en anfallare skulle också behövas. (Oskar Örn)


— Laget behöver stärka backlinjen. Det är alldeles för tunt där. Sen en till tvåvägsspelare på mittfältet hade inte varit dumt. Veloso är lite gammal nu och Tameze behöver avlastning. SEn beror det såklart på vad som händer med Barak, Ilic och Simeone - om de försvinner eller inte. Simeones ersättare är visserligen redan klara med Henry och Djuric men kanske en spelartyp mer likt Caprari (som sagt, idiotisk försäljning...)? (Johan Stistrup)


— Det viktiga nu är Inter får en lslant för Pinamonti runt 20 miljoner euro och förlänger med Skriniar. Gärna en reservspelare till trebackslinjen som inte heter Acerbi i efternamn vore också trevligt. (Carl Mårtensson)


— Arthur är på väg till Valancia så hans äventyr i svartvitt ser ut att vara slut. Personligen skulle jag mer än gärna bli av med både Rabiot och Rugani också men vi får väl se hur det blir med den saken. Lite beroende på försäljningar så tror jag att det kommer in en till mittback, en till mittmitt och en ytter/forward. Just nu pratas det om Acerbi/Milenkovic, Paredes och Kostic vilket känns... njaaa. Jag hoppas fortfarande på Zaniolo eller Raspadori. (Mikael Noaksson)


— Lazio behöver en vänsterback. Det pratas mycket om Emerson Palmieri och det vore nog en bra värvning. Som vanligt behöver Lazio bli av med flera spelare som är svåra att sälja. (Niklas Tellini)

— Personligen är jag nöjd och har mentalt stängt min butik men jag vet att klubben och många fans vill se en DMC till klubben. Tror inte Bakayoko kommer vara kvar och han är inte önskvärd av någon efter hans usla säsong. Dessutom med en lön som är obekväm, försvinner han vilket allt tyder på så behöver vi köpa in någon men i min bok ska det vara en äldre etablerad som är okej med att vara rätt långt ner på listan för det är rätt trångt på Milans mittfält. CDK kan även spela till höger så jag tror inte det kommer bli några större pengar på den kanten. Klubben köpte loss Messias som tackade med att ha lekstuga på sin kant mot OM vilket kanske säger något om kommande säsong och vem vet hur bra Sälen kan bli med två kompisar från Belgien denna säsong. Gissar att Milan håller sig kalla där och avvaktar till Januari. (Mikael Kristersson)


— Jag skulle gärna se nya offensiva pjäser in, dels en ersättare för Mertens, men även en ny istället för Politano. Han trivs inte under Spalletti och varför inte göra en rockad på den positionen. (Fredrik Kreüger)


—  På ingång väntas väl inom kort både Belotti och Wijnaldum vara klara för "La Magica". Det är värvningar som vi inte varit i närheten av på väldigt länge, och då har jag inte ens nämnt Paulo Dybala. Kort och gott. Får Roma in det som ryktena just nu säger är det en solklar femma. För att slimma truppen lite är väl de jag främst tänker på Carlez Perez och Eldor Shomorudov som jag tror kan må bra av att testa lyckan någon annanstans.(Erik Winell)


— Det blir viktigt att behålla Damsgaard, dels för hans kvaliteter men även för att höja hans marknadsvärde igen och sälja honom dyrt nästa sommar. För ett år sedan var han värd dubbelt så mycket som hans nuvarande marknadsvärde och det vore därav dumt av Sampdoria att släppa honom nu. Utöver detta behöver Sampdoria förstärka mittfältet då de tappat Ekdal och Thorsby som fyllde viktiga roller i fjol. Det är essentiellt för laget att få in ett par centrala mittfältare med kvalitet annars tror jag att Sampdoria får slåss nere i botten. Ett namn som har nämnts är Villar från Roma som var bra för två år sedan men som aldrig riktigt fick chansen under Mourinho. Jag tror att Villar hade fyllt en viktig roll på mittfältet med sin passningsskicklighet bredvid rivjärnet Rincon.(Gustav Jogerot)


— Det beror ju lite på vilka som lämnar men högsta prioritet lär vara att få in något stabilt namn till backlinjen. Försvaret har som sagt sett lite svajigt ut och eftersom vårens stora sensation, Pablo Mari, har återvänt till Arsenal efter sin lånesejour i Friulien vore det välkommet med en riktig ledare i det bakre ledet. (Jesper Klingnell)

* * *


Brinner du för ditt lag och vill utveckla ditt skrivande? Vi söker skribenter på flera redaktioner. 
Läs mer här.

La Curva-redaktionen2022-08-09 13:40:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)