Lagbanner
Postpartita #28: Kaos i paradiset

Postpartita #28: Kaos i paradiset

I omgång 28 körde Milan över Napoli, Inter fick en trög omstart, Lapo Elkann är en frisk fläkt och Ceferin sätter ner foten!

Omgångens överkörning:
Siffrorna talar sitt tydliga språk. 0-4 är inte ett resultat som man förknippar med Napoli denna säsong. När medborgarna i Neapel precis börjat pynta staden inför firandet av Scudetton, så kommer det största kaoset denna säsong. Möjligen deras största trygghet Osimhen har dragit på sig en muskelskada i vänster ben och på det så är läget mellan presidenten Aurelio De Laurentiis och supportrarna minst sagt tumult. Relationen mellan supportrar och “ADL” är helt klart komplicerad och har legat och bubblat i princip hela säsongen. Inför matchen mot Milan hade supportrarna gått ut med att man skulle göra en tyst protest mot att biljettpriserna blivit så pass höga på sistone, känslan är att det inte bara var det som man protesterade mot. Något som också rört upp känslor i Napoli-lägret är beslutet att förbjuda flaggor, megafoner och fyrverkerier, detta delvis som ett straff från bråket mellan Supportrar till Napoli och Roma för någon vecka sedan. Värt att nämna är att detta straff bara gäller för Napolis supportrar. 
   Napoli började som vanligt rätt starkt men med starka individuella prestationer från Milan kom “Rossoneri” till de vassare chanserna. Milan gör både 0-1 och 0-2 inom kort period i mitten av första halvlek, och Milan går på moln. Det är inte ett Napoli man är van vid att se. Pressspelet sitter inte som det vanligtvis gör vilket gör att Milan kan komma igenom och spela fritt. Napoli är långt ifrån uddlösa framåt, Kvaratskhelia spelar med en fantastisk flärd som vanligt, men det räcker inte. 0-3 och 0-4 kommer även det i mitten av andra halvlek. I samma veva blir det internt slagsmål hos Napolis supportrar. Olika ultrasgrupperingar är inte överens om hur man ska protestera mot presidenten, och därav utlöstes ett stort slagsmål på Curva B. Slagsmålet blev minst sagt destruktivt och nu väntar förmodligen hårdare bestraffning från ADL och ledningen. 

Omgångens tröga omstart:
För Inters del var det inte ett nöje att komma tillbaka från landslagsuppehållet. Med Lukaku som såg bättre ut än på väldigt länge var dock förväntningarna höga. Det var bara en liten detalj som man missade. Fiorentina, kanske seriens mest formstarka lag, med 8 raka vinster, stod som motståndare. Det var en svängig match där Inter spelade mycket på fart där deras farligaste chanserna kom. Mkhitaryan springer från halva plan fram till målområdet där han väljer ett egoistiskt skott istället för att ge bollen till Lukaku. Det är inte bara Inter spelar med en otroligt fart utan även “Viola”. Fiorentina överraskar hemmalaget med sitt självförtroende när dem kommer till minst lika många lägen. 
   Lukaku missar öppet mål och därmed den största chansen att ge Inter poäng. Barella har ett skott i klykan, med andra ord så är det oflyt som råder hos Inter. Men det betyder inte att man inte ska hylla Fiorentina för insatsen, och våren laget är på väg att göra. Synd bara att det går så bra när man i princip är uträknade från att ta sig till Europa. 

Omgångens svarta får:
Lapo Elkann! Den stökiga av alla i Juventus-familjen Elkann/Agnelli. Lapo, som är lite av det svarta fåret i Italiens mäktigaste familj. 2005 uppdagades det att Lapo tagit en kokain och heroin överdos i en lägenhet i Turin tillhörande en 53-årig transexuell prostituerad. Ja- skandaler likt denna finns det gott om när det gäller Lapo Elkann. En bortskämd playboy som råkar vara barnbarn till gudfadern av Fiat, Gianni Agnelli. Hur som helst verkar Lapo vara på en lite bättre plats i livet, då han 2016 refererade till sitt liv som en bilkrasch: “Det är som en bilkrasch; vi alla kraschar, och jag hade tur att inte dö i kraschen”. En frisk fläkt har han varit genom åren då han ofta kommenterar insatserna och har ett nöje att kritisera Maxi Allegris fotboll. I helgen kunde han se Milan dominera mot Napoli och konstaterade att Juventus borde bli som Milan. Ett konstaterande som lyser upp min syn på denna mörka Juventus-saga som fått namnet “Plusvalenze”. 

Omgångens uttalande:
Det har inte varit kul för Juventus sedan Super Leagues uppgång och fall, våren 2021. Andrea Agnelli tappade där och då många av sina mäktiga vänner inom fotbollens elit, iallafall officiellt. UEFA presidenten Alkesander Ceferin har inte varit nådig i kritiken mot den stängda ligan och i synnerhet mot en av intiativtagarna, Juventus. Ceferin som ska ha stått Agnelli nära kände sig givetvis huggen i ryggen, eftersom införandet av Super League skulle förändra maktstrukrerna inom fotbollen, dvs mindre makt till UEFA. I dagarna uttalade sig Ceferin återigen. UEFA-basen betonar att av de tre intativtagarna (Juventus, Barcelona och Real Madrid) har två bedrivit kriminell verksamhet, klubbar som enligt egen utsago skulle ta fotbollen till nya höjder. Ceferin landade i: "Juventus-sagan var tvungen att sluta såhär för att allt var fel". Nu har inte Andrea Agnelli någon makt över klubben längre, men han har helt klart skadat klubbens relation till UEFA och dess styre, samtidigt som Ceferin är tydlig med att "jag respekterar Juve som klubb och har mycket respekt för de personer inblandade i Super League". 

  Resultat :
 

Cremonese Atalanta 1-3
0-1 Marten de Roon 44', 1-1 Daniel Ciofani 56', 1-2 
Jeremie Boga 72', 1-3 Ademola Lookman 93' 
 
Inter   Fiorentina 0-1
0-1 Giocaomo Bonaventura 53'
 
Juventus   Hellas Verona 1-0
1-0 Moise Kean 55'
 
Bologna  Udinese 3-0
1-0 Stefan Posch 3', 2-0 Nikola Moro 12', 3-0 Musa 
Barrow 49', 
 
Spezia  Salernitana 1-1
0-1 Självmål 43', 1-1 Eldor Shomurodov 70' 
 
Monza    Lazio 0-2
0-1 Pedro 13', 0-2 Sergej Milinkovic-Savic
 
Roma Sampdoria 3-0
1-0 Georginio Wijnaldum 57' 2-0 Paulo Dybala 88',
3-0 Stephan El Shaarawy 94'
 
Napoli    Milan 0-4
0-1 Rafael Leao 17', 0-2 Brahim Diaz 25', 0-3 Rafael 
Leao 59', 0-4 Alexis Saelmakers 67', 
 
Empoli   Lecce 1-0
1-0 Francesco Caputo 62'

Sassuolo                        Torino                                     1-1
1-0 Andrea Pinamonti 36', 1-1 Antonio Sanabria 66'


Tabell:  

 
Tabell:


TV:Ur arkivet: CL-finalen 2007 mellan Milan och Liverpool
 

Nico Frisknicofrisk04@gmail.com@NicoFrisk2023-04-03 23:53:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)