Lagbanner
Inför Serie A 24/25 — #1: ”En viss baksmälla efter förra säsongen”

Inför Serie A 24/25 — #1: ”En viss baksmälla efter förra säsongen”

Serie A sätter i gång i helgen och vi tar pulsen på några av redaktionerna här på Svenska Fans. Här är del ett av fyra.


Varsågoda!

Hur har sommaren varit för er så här långt?


— Sommaren har varit händelserik ur ett Atalantaperspektiv så här långt. Hög spelaromsättning med intressanta spelare in, däribland namn som Zaniolo, Retegui och Godfrey. Koopmeiners-sagan ser i sin tur ut att ha nått sin kulmen i och med dennes träningsvägran och kommer av allt att döma att få sin flytt till Juventus, vilket inte kommer som någon större chock med tidigare uttal av spelaren i beaktning. Dessvärre har både Zaniolo och Scamacca gjort Scalvini sällskap på skadelistan, vilket självklart inte är optimalt. Känns ändå bra att man från Atalantas sida agerade direkt och plockade in Retegui, vilket visar på handlingskraft. Med detta i beaktning är sportchef D’Amico definitivt inte klar på mercaton och jag tror att vi kommer några till värvningar in efter försäljningen av Koopmeiners. (Martin Widéen)


— Vi har väl anat viss baksmälla efter firandet av CL-platsen, men entusiasmen inför den kommande säsongen är förstås ändå stor (klubben har sålt 20000 årskort till ligaspelet). Försäljningarna av Calafiori och Zirkzee var tråkiga, men samtidigt väntande och det är tydligt att Bologna nu tar sats med ny tränare och en handfull nyförvärv som högaktuella för startelvan (i skrivande stund Miranda, Erlic, Holm, Dallinga och Cambiaghi). (Mikael Mansjö)


— Ett ord: Hektiskt! En arena som renoveras och en trupp som har förändrats så pass mycket att jag knappt känner igen den. Dessutom är Fabregas numera officiellt huvudtränare för Como 1907. Så kort sammanfattat har det varit den mest hektiska sommaren sedan sekelskiftet. Och det är att underdriva.. (Malte Solfors)


— Sommaren har börjat strålande, med fin 4-1 seger hemma mot Catanzaro i cupen. (Oskar Örn)


— Sommaren har varit en bergochdalbana minst sagt. Den började med mycket optimism i och med att Palladino snabbt tillkännagavs som ny tränare tillsammans med värvningen av Moise Kean. Sedan följde många långa veckor utan nyförvärv trots att mycket behövde göras, och fansen blev otåliga. Vi får se hur det ser ut när fönstret stänger men just nu har mycket bra hänt, och stämmer ryktena om vilka som ska värvas kan detta bli en av de bästa marknaderna sedan Commisso tog över klubben. (Torsten Armini)


— En ganska skön sådan om man tänker tillbaka på den nervösa vår som var där president Setti var tvungen att sälja för €40miljoner för att undvika konkurs och Sean Sogliano värvade för gruset som var kvar och Baroni tog laget till en trettonde plats. Baroni lämnade såklart då Lazio ville ha honom och ambitionsnivån i Hellas inte direkt är att lyfta upp ett pinnhål utan att försöka hänga kvar. Men klubben har fått in klöver efter att Juventus pyntat överpris på Cabal och Noslin följde med Baroni till Lazio. Klubben kan andas med magen igen.(Johan Stistrup)


— Det har varit en ganska lugn sommar. Några av de få nyförvärv som har har gjorts så här långt var klara redan under våren. Här tänker jag på de starkare namnen som Zielinski och Taremi. (Pablo Grondona Umaña)


— På ett personligt plan har sommaren varit nice. Jag har uppnått en bra bränna trots det svajiga vädret och även kunnat hänga lite på några uteserveringar. Vad mer kan man begära av svensk sommar? För Juventus del har det varit lite upp och ner. Det började bra med anställningen av Motta och värvningarna av Luiz, Thuram och Di Gregorio, alla spelare som kommer ta en plats i startelvan som det känns nu. Efter det har det blivit näst intill förstoppning. Visst, lite dökött har lämnat vilket är positivt, men det har inte lett till några fler köp. Vi jagade Califiori men han gick till Arsenal, sen jagade vi Todibo men han valde West Ham. Vi har jagat Koopmeiners sedan i maj men där är något långt ifrån klart än. Om vi lägger till försäljningarna av Huijsen och Soulé, spelare som ockuperar positioner vi just nu letar andra spelare till, finns det anledning att höja lite på ögonbrynen. Men det är två veckor kvar till fönstret stänger så jag kommer inte att slänga Giuntoli under bussen än. (Mikael Noaksson)



— En sommar med stora ändringar och mycket funderingar. Alberto och F.Anderson har lämnat men framförallt vår älskade Ciro. In har Tchaouna, Noslin och Dele-Bashiru kommit, men även Castrovilli från Fio och Tavares från Arsenal. Hur det blir? Väldigt svårt att säga, jag är orolig ska jag säga dock, men får lita på Baroni.  (Jonas Lundqvist)



— Det har varit en hel del diskussion kring den nye tränare Fonseca. Många supportar trodde på ett mer namnstarkt alternativ och många hade helt förträngt hans sejour i Roma. Inte alls konstigt med tanke på de uteblivna resultaten där. Diskussionerna har handlar dels om han är tillräckligt bra för att vara tränare för AC Milan och dels om varför ledningen valde just Fonseca. Trots att till exempel Conte och Mourinho var klubblösa. Svaret på den frågan är kanske löneanspråk samt tränarens kravställningar. Vi förmodar att Conte och Mou har haft högre sådana är Fonseca. Milan har en ledarstruktur som inte är helt enkel att förstå sig på och där till exempel en spelarvärvning ska passera en rad olika led och funktioner för att kunna bli av. Inte riktigt som på Berlusconis tid alltså. Det har spekulerats och debatterats kring om klubben numer är för toppstyrd och vilken roll Ibrahimovic har i det hela.

Förutom allt snack om tränaren så har mycket av diskussionerna såklart handlat om vilka spelare som bör värvas till kommande säsong. Klubben har meddelat att de har haft för avsikt att förstärka varje lagdel förutom målvaktspositionen. Det har hittills resulterat i Alvaro Morata in, som ersättare för Olivier Giroud, Strahinja Pavlovic på mittbacken samt Emerson Royal på högerbacken. Många anser att värvningen av Morata förvisso är bra men är tveksamma till om det verkligen innebär en förstärkning i och med att Giroud försvann ut. Sedan har många varit tveksamma till såväl Pavlovic som Royal. Truppen växer och blir större men innebär verkligen spelarköpen i sig att den blir mer slagkraftig? Många supportrar har uttryckt frustration över att det har tagit så lång tid att göra klart med nya spelare och i skrivande stund saknas fortfarande en förstärkning till mittfältet. Många har också uttryckt att klubbens satsning inte är tillräcklig och har efterfrågat mer högprofilerade värvningar, för att verkligen visa på vilka ambitioner som klubben har.

Vi har självklart följt Gli Azzurri under sommarens EM-turnering och konstaterat att klubben absolut behöver fler italienska spelare i truppen, men att det inte tycks finnas särskilt många inhemska spelare som skulle kunna innebära någon förstärkning till laget. Just när det gäller landslaget hoppas vi däremot att Milan kan komma att fostra en ny gyllene generation italienska spelare. Det finns en hel del talang, både i Primavera-laget och i Milans nya Futuro-lag .(Gustav Hjorth Tegman)


— Det har varit en relativ lugn sommar för Parmas del. Man har haft den relativt unika fördelen att avancera från Serie B med en stark kärntrupp. Prioriteringen har således varit att först och främst bibehålla den kärnan och förlänga med alla nyckelspelare. Den mest profilstarka värvningen är den av den unge japanen Zion Suzuki från Sint-Truiden som kommer att konkurrera om förstaspaden mellan stolparna kommande säsong. Man har även försökt uppgradera den offensiva bänken för Pecchia och erbjuda honom en mer kvalitativ Vice-Dennis Man framförallt. Det har varit lite av en följetong detta under sommaren vem ur trion Gianluca Gaetano, Pontus Almqvist och Matteo Cancellieri det skulle bli. Gaetano tycktes vara förstavalet men förhandlingarna med Napoli föll isär och sedan tröttnade Kyle Krause på beslutsångesten och valde att värva in både Almqvist och Cancelleri.. (Martin Eliasson)


— Hittills en storslagen mercato, som ägarna Friedkin förvånansvärt investerat tungt i stjärnspäckade och unga namn.
Fortfarande återstår däremot en städning som inte är klar, så på den fronten måste nya sportchef Ghisolfi från Nice öka takten. (Melker Gadd)


— Det har varit en minst sagt händelserik sommar. Udinese säkrade nytt Serie A-kontrakt i förra säsongens allra sista match och givetvis var det en stor lättnad över att ha klarat kontraktet, men också en stor besvikelse över säsongen som helhet. 
Sportchef Balzaretti fick lämna i juni och han ersattes av den tidigare Udinese-spelaren Gökhan Inler. Även tränaren har bytts ut. Lägg därtill att ett par "senatorer" (Pereyra och Walace) lämnat och ni förstår att det är ytterst oklart vilka förväntningar man ska ha på den här upplagan av Udinese.  (Jesper Klingnell)

* * *


Mer än två veckor kvar - vad vill du ska komma in, skicka ut innan fönstret stänger?


— Jag ser gärna att man tar in ännu en mittback för att stärka numerären i och med Scalvinis frånvaro och att gamle kapten Toiloi kommer att ha en ständigt ambivalent status säsongen igenom. De Roon kan självklart vikariera på denna position, men med honom inräknat är man ändå bara fem spelare som konkurrerar om tre mittbackspositioner. Där bör man minst få in minst en spelare till, men helst två så att man har ordentlig täckning med tanke på kommande europaspel. Det behöver även värvas in spelare på wingbacks-positionerna och framförallt på positionen till höger. Just nu i skrivande stund är det endast Zappacosta som är valbar där efter försäljningen av Hateboer, vilket jag också är övertygad om att man kommer att åtgärda. Första valet var unge Marc Pubill från Almeira som dessvärre inte klarade läkarundersökningen, där det nu ryktas om Neco Williams från Nottingham Forest. Sen kommer det även självklart att komma in en ersättare till Koopmeiners, där det i nuläget ryktas om Matt O’Riley från Celtic. (Martin Widéen)


— En mittback (läs Riccardo Calafioris ersättare) och en dynamisk central mittfältare (Lewis Ferguson är inte tillbaka än på ett par månader efter knäskadan) står högst upp på önskelistan. Sedan är väl nye tränaren Vincenzo Italiano även någon slags registavurmare och en sådan kan därför också vara på väg in (Nikola Moro har sina uppsidor, men är kanske ändå inte en självklar startspelare). (Mikael Mansjö)


— Det har redan hänt en hel del under detta transferfönstret, både in och ut. De spelarna jag har velat ha ut är borta. Och det har bokstavligen kommit in spelare på varje position. Så vi sitter lugna i båten och avvaktar januarimercaton i sådana fall. (Malte Solfors)


— Ismajli, mittbacken är skadad, och är en av få erfarna på mittbacksposten. En sådan till skulle inte skada. (Oskar Örn)


— Det är fortfarande mycket kvar att göra. De Gea har kommit som målvakt så Christensen behöver hitta en ny klubb tillsammans med unge Martinelli. I försvaret har Pongracic lämnat men det ideala hade varit att ytterligare en mittback värvades eftersom Palladino nu kommer spela en trebackslinje. Valentini från Boca Juniors är redan klar men först när hans kontrakt löper ut i december. Förhoppningsvis kan man lösa en affär med Boca för att ta in honom redan nu. På mittfältet behöver situationen med Amrabat lösas, ska han stanna eller lämna? Oavsett behövs en till mittfältare men jag hoppas att Amrabat säljs och att en till ung och hungrig spelare värvas. För vi vet redan att Amrabat inte är en långsiktig lösning. I offensiven kommer Gudmundsson med största sannolikhet värvas, vilket skulle vara en supervärvning även om det betyder att Gonzalez säljs. Sedan hoppas jag på en Mr X i anfallet. Ikone, Brekalo och Sabiri måste säljas. (Torsten Armini)


— Sogliano har plockat in mycket i anfallet men med tanke på hur försvarspelet såg ut mot Cesena i cupen så behöver klubben något stabilt där bak. Gärna en bra def mittfältare som kan styra spelet och en snabb, teknisk mittback. (Johan Stistrup)


— Även om jag är nöjd med backuppsättningen så börjar Acerbi och De Vrij komma till åren. Italienaren sköter rollen exemplariskt men är 36 år gammal och holländaren är 32. Vet inte ifall planen är att man ska försöka skola in någon av de andra befintliga backarna man har till den rollen på sikt men än så länge verkar inte Marotta jobba in en mittback. Jag önskar att man försöker ta in en ung mittback som får spela in sig under säsongen, likt den chans Bisseck finns. Vi är ju övertaliga längst fram där v i har 5 anfallare i truppen. Längst ner i näringskedjan är flopparna Arnautovic och Correa. Personligen struntar jag i vem utav dem som lämnar men Correas egenskaper skulle komma mer till nytta då Arnautovic spetsegenskaper har Taremi redan. (Pablo Grondona Umaña)


— Mycket behöver ut för att det ska komma in något känns det som. Arthur, McKennie, Kostic, Szczesny och Rugani har alla visats dörren utan att ta klivet över tröskeln. Inte för att det blir så otroligt mycket pengar in men det handlar ju om löner och platser i truppen också. Vad som ska in beror lite på om Chiesa kan lappa ihop relationen med klubben. Något som ser ljusare ut än för några veckor sedan, men fortfarande ganska mörkt. Lämnar han behöver vi köpa två yttrar (Gonzalez + ?) vilket inte är det lättaste när man har en tunn plånbok och bråttom att lösa det. Vi behöver dessutom en mittback och en offensiv mittfältare till. Just nu ser mittbacken ut att bli Milans reject Kalulu vilket känns okej om än väldigt osäkert. Kan bli en steal, kan bli magplask. Och så KoopaTroopa på det. Då tror jag Motta har en trupp som kan göra det ganska bra ganska fort.  (Mikael Noaksson)



— Det känns som mellanmjölk på flera positioner. Castellanos har enligt rapporter haft en bra försäsong men oavsett vad så har jag svårt att se att han ska komma upp i mer än 14-15 mål. Vi hade det svårt med målskyttet förra säsongen och därför vill jag ha in en målspruta, vem? Vem som helst! (Jonas Lundqvist)???????


— Det vi saknar är en renodlad defensiv mittfältare. Alltså en sådan hårdför spelartyp som kan hålla ordning och reda framför backlinjen. Jag bryr mig inte alltför mycket om offensiva kvaliteter. Offensiv kraft hos nuvarande mittfältare har vi så det räcker och blir över och någon ny Patrick Viera lär vi knappast få in. Har spelaren bara följsamheten, ordning på sitt positionsspel och kan tackla ordentligt skulle jag vara nöjd. Det har förhandlats intensivt med Youssouf Fofana och de senaste rapporterna säger att en deal börjar ta form. Jag är inte alls säker på att Fofana är just den defensiva mittfältare jag själv förespråkar in. Nyckeln till den rätta balansen på mittfältet handlar om att renodla själva rollen och hitta den perfekta spelaren för det. Här har jag själv funderat på att låta Yunus Musah få en ordentlig chans. Han har alla förutsättningar i form av fysik och kondition (Gustav Hjorth Tegman)


— Jag befinner mig inte i något panikslaget tillstånd. Parma kommer försöka göra sig av med spelare som inte kommer fylla något större funktion i Serie A. Rangers-dräparen Antonio Colak, Anthony Partipilo som blivit degraderad till fjärdealternativ på sin position samt även spelare som Gabriel Charpentier kan komma att lämna innan fönstret är över. På grund av hur Parmas trupp är monterad och hur Pecchias system opererar så ställs det viktiga krav på det centrala mittfältet och där hade jag väldigt gärna sett att tillkom lite förstärkning. Parma har många spelare i dem rollerna men det finns frågetecken till kvalitén på flera av dem pjäserna och hur väl de står sig i Serie A. Gammalmodig som jag är tackar jag aldrig nej till en rutinerad försvarare heller. . (Martin Eliasson)


— Allra mest önskas en högerback, då våra alternativ i turken Zeki Celik och (numera) långvariga holländaren Rick Karsdorp, får sägas är för svaga om Roma ska utmana på riktigt mot förra årets toppfyra. 
Bellanouva i Torino är en lockande italiensk möjlighet, men som troligtvis blir för dyrt i förhållande till vad en högerback i Torino faktiskt får kosta. 

Sedan beroende på om Tammy Abraham lämnar, borde en till anfallare plockas för att inte bli helt beroende av nya nian Dovbyk. 
Dybala, möjligtvis nyförvärvet Soule och eventuellt egna talangen Joao Costa, kan spela droppande anfallare eller "falsk nia".
Men om De Rossi ska ha ett riktigt hållbart alternativ för att kunna spela en och samma formation, behövs ett (till spelet) likvärdigt alternativ. (Melker Gadd)


— Det som saknas mest i skrivande stund är spelare som klarar av wingbackrollerna under en hel säsong. Ehizibue har kvaliteten men har varit alltför skadedrabbad. Kamara har högstanivån och speeden men varierar lite för mycket i prestation över en säsong. 

Eftersom Walace har lämnat finns det även ett stort tomrum på innermittfältet men tränaren Runjaic har utnyttjat sina polska känningar och handplockat Jesper Karlström från Lech Poznan. Om svensken klarar av anpassningen till italiensk fotboll är saken biff, men lyckas han inte finns det en risk att mittfältet blir lite tomt.. (Jesper Klingnell)

* * *

 

La Curva-redaktionen2024-08-15 13:00:00

Fler artiklar om La Curva