Lagbanner
Veckans viktigaste: Vart ska Europas hetaste anfallare?

Veckans viktigaste: Vart ska Europas hetaste anfallare?

Målrika Ligue 1, tyska restriktioner, Torrecilla, maffiametoder, Rooney.



Watford har sparkat Claudio Ranieri och… ja, är någon förvånad längre? Det är en oerhört tröttsam klubb som, sedan Marco Silva (numera Fulham) sparkades i januari 2018, har avverkat åtta managers. Det är så oerhört genant. Och nu har fine Roy Hodgson tagit över den där röran? Varför? Varför stannade han inte bara kvar i pensionens sköna soffa? Sedan det stod klart att Ranieri fick sparken har Twitter gått loss på Watford. Nedan ser ni en lista på lite humoristiska tweets.


När Chelsea, återigen, körde över Tottenham så tyckte deras admin att en lämplig tweet vore “The gas is on, bringing the heat”. Detta från en klubb som redan skickat några sina fans till Auschwitz på grund av sitt antisemitiska beteende på läktaren.

Nödvändigt.

Ipswich amerikanske ägare kör charmoffensiv från andra sidan Atlanten. Man hade ju velat veta exakt vad som hände när han firade att Ipswich vann på stopptid…

Fint av Wayne Rooney om en fotbollsklubbs roll i en stad.

Det är ju den oerhört tröttsamma silly season nu. Det skrevs i spansk media att Bryan Gil var missnöjd i London och det var klart att han skulle iväg på lån. Huvudpersonen själv fattade ingenting.


Lördag 16.00: Fulham - Blackpool
Vill man se mål så ska man bänka sig framför Fulham. Marco Silva har fått ordentlig fart på Londonklubben.


Liverpoolredaktionen berättar historien om när Dietmar Hamann spenderade tid i en japansk fyllecell


- Arsenal har inte gjort mål på fyra raka matcher. Det har inte hänt sedan 2005.
- Kevin De Bruyne har nu gjort 80 assist i Premier League. Lika många som David Beckham, fast han har spelat 64 matcher färre.

- Henrik Örtenvik




Dusan Vlahovic är i detta nu till 99% säkerhet klar för Juventus efter att president Commisso i Fiorentina accepterat ett bud på €75miljoner.
Inget att gnälla om utan bara låta serben packa väskan och åka.
Vilka normala fans som helst hade accepterat det - utom Violas.
Många tappade det helt och hatbanderoller dök upp lite överallt i renässansstaden där Dusan nu blivit en "jävla zigenare" i fansens ögon. Rasismen är aldrig längre bort än ett "tack och adjö".

Visst, för Violafansen är Juve inte bara svart eller vitt utan ett rött skynke efter alla "stölder" för miljoner av spelare (Baggio, Chiellini, Bernadeschi, Chiesa...) och ser det hela som man säljer till sin främsta antagonist.
Nu är ju fans just fans och självbilden är som bekant inte den mest balanserade egenskapen hos oss och Violas är inga undantag.
Fiorentina är långt under Juve i den italienska fotbollens hierarki och nog borde ändå klubben och dess supportrar vara otroligt tacksam för alla pengar den gamla damen skjutsat in i klubben i stället för att klaga på de säljs till väldigt bra priser. 
Många klagar på att man säljer till en konkurrent och skulle hellre sälja till någon annan.
Möjligt, men priset skulle säkerligen inte bli detsamma och klubben är för många steg bakom för att hota Juve - många andra steg som måste tas innan man kan säga stopp till försäljningar till dem.
First thing first...


Fotbollsspelare som tar sig in i politiken är inte ovanligt - i alla fall inte utanför Europa.
Nu har Romas gamla mittfältare Damiano Tommasi beslutat sig för att kasta sig in i politiken på allvar.
Han kandiderar som borgmästare i sin hemstad Verona det här året.
Inte självklart att han kommer ha Hellas Curva Sud med sig då hans politiska hållning lutar mer åt vänster än mot curvans högerflörtande.
Han har funderat på det i många år men eftersom han varit president i AIA (fotbollsspelarna fackförening) krockade det.
Antonio Cassano - som var lagkamrat med honom i fem år - sa att han skulle vara perfekt som president för fotbollsförbundet.
"Han är kompetent, lojal och han roffar inte åt sig"


I en av de mest målsnåla omgångarna den här säsongen hittar vi ändå ett väldigt fint nr10-mål i Gianluca Capraris kvittering för Hellas Verona mot Bologna.
 
 


Stort tillslag i Genua. 17 Genoafans är arresterade bland annat att det med maffiametoder begärt pengar för "beskydd".
Det har varit allt, från spelare, tekniska ledare och andra fans i curvan. Det hela har pågott mellan åren 2010 och 2017. 
Har också varit andra saker, bl.a. att de skadat en polisman i samband med match 22 januari 2017 mot Crotone.

Undrar hur mycket av det här som finns i andra klubbar? Jag vet Juventus hade liknande problem med det för några år sedan.


Inga bra tider i Genua alls...
GIampaolo tillbaka i Sampdoria men växlar in en förlust direkt i Liguriaderbyt mot Spezia.
Välförtjänt, Simon Kjaer!
Nu får det väl vara nog, va?
Ljuset i tunneln?
I onsdags beslutades det att det blir tillåtet med full kapacitet på arenorna i mitten på februari.
Många klubbar har upprörst över den negligering som de utsatts för. 
T.ex. sa har San Remo-festivalen fått godkänt att ha full kapacitet när det startar 1 februrai medan arenorna har fått dra kapaciteten till max 5000 personer.


Vi hade kanske det sömnigaste matchen mellan Milan och Juventus på bra mycket länge i helgen.
Var annat 1978 Då fick Gianni Rivera den här välkomstkyssen av Marco Tardelli två sekunder efter avspark:
Brott lönade sig. Tardelli avgjorde med matchens enda mål.
Sorgligt att behöva meddela men Josip Ilicic i Atalanta har hamnat i depression igen. Han har gjort det förut och vi hoppas innerligt på comeback igen för Atalantas "farmor".


Inga matcher i helgen utan ni har två begivenheter att följa som kan bli lika underhållande som serielunken.
Fullt ös i parlamentet nu när ny president ska väljas, alltså han som är över PM Draghi.
President Mattarella har börjat packa lådorna och har tackat för sig men leder, trots det, fortfarande omröstningen att stanna kvar.

Sen har vi San Remo-festivalen som sätter igång på tisdag den 1 februari. Förra året plocka det fram Måneskin som vinnare, som sen vann hela Europaklabbet. Brukar gå att följa på RAI utan att behöva åka till Italien eller mixtra med IP-koderna.


Vi kan inte annat rekommendera "Romasvepet". Läsvärdt även för dig som inte direkt har Giallorosso i ditt hjärta.

- Johan Stistrup


Den här veckans stora snackis har såklart varit Silly Season och den uppsjö av mer eller mindre galna rykten som, som vanligt den här tiden på året, florerar. Sevilla gjorde en ”håll-käften-värvning” som många inte heller sett komma när man fick Martial från Man United på lån och samtidigt som man nobbade (så här långt i alla fall) alla miljoner och lockrop från Premier League att signa mittbacksgeneralen Diego Carlos. Monchi gör vad han kan för att på allvar rusta sitt Sevilla som kanske den mest (enda?) tänkbara utmanaren till Real Madrid om ligatiteln denna säsongen.

I den spanska huvudstaden är det relativt tyst omkring värvningar i januari medans det är lite febril verksamhet borta i Katalonien där länge var hett om en återkomst till La Liga för Alvaro Morata – ett rykte som svalnat igen – och där nu Milans Franck Kessie verkar va huvudspåret, om man löser Kessie direkt nu i januari eller väntar in att ta honom gratis till sommaren med utgående kontrakt, är mer oklart. Mest strul i FC Barcelona är det annars omkring Dembeles vara eller icke vara som verkar se sin framtid allt längre bort från Nou Camp – här skulle även Adama Traore vara ett hett alternativ som ersättare.

I Valencia är det som vanligt stökigare – danske Wass ser till sist ut att lämna för Atleti och det pratades om alltifrån Bryan Gil på lån som ersättare till Van den Beek. Men ser istället ut att bli före detta Barcelona-talangen Ilaix Moriba från RB Leipzig som förstärker innermittfältet hos Los Che.

I Getafe gör man vad kan i transferfönstret för att se till att säkra La Liga-kontraktet under våren har knutit till sig två La Liga-profiler ifrån AS Roma i form av Borja Mayoral och Gonzalo Villar. Räcker detta för att få hålla Getafe ovanför nedflyttningsstrecket?


Elches målvakt Edgar Badia hade en svettig vecka – först möte med Real Madrid i Copa del Rey och sen nytt ligamöte på Bernabeu där han länge såg till att bära fram sitt lag till en sensationell skrällseger – den här räddningen på Toni Kroos frispark till exempel var inte dålig.
Canales läckra klack, Borja Iglesias resoluta avslut – Real Betis ett av säsongens succélag i La Liga fortsätter att bjuda på fotbollsgodis och hemma mot Espanyol blev det en ny målfest där det här målet verkligen höll högsta klass. Betis är trea ligan med 41 mål framåt så här långt och Sevilla är tvåa i ligan och jagar Real Madrid. Fotbollen blomstrar som aldrig förra nere i Andalusiens huvudstad.
Det var litegrann av vändningarnas omgång förra helgen där flera topplag var pressade mot repen och i svåra underlägen – men där vi fick såväl Sevilla mot Celta Vigo och Real Madrid mot Elche – vända ett 0-2 underläge till 2-2 efter starka upphämtningar. Men den allra mest imponerande vändningen stod Diego Simeones Atletico Madrid för – där man i första halvlek visade upp det som vi lite numera vant oss vid denna säsongen, ett svagt, förvirrat och lågintensivt lag som inte alls haft den klassiska Simeone-stämpel på sig. För att i andra halvlek visa upp det Atleti som Simeone skämt bort fansen med senaste åren – ett energirikt, intensivt och passionerat lag – som vände 0-2 i paus, 1-2 i 90:e minuten, till seger 3-2 efter att Carrasco avgjort i den 97:e minuten. Inför ett kokande Wanda Metropolitano och hemmafans som knappt kunde tro sina ögon och som ”se vuelve loco”. Blir detta vändningen denna säsongen för Atletico och Simeone?


Utan tvekan veckans mest omtalade ”domslut” är det som Spanska fotbollsförbundet RFEF dömde ut till Real Betis i efterspelet på Copa del Rey-derbyt mot Sevilla där matchen fick avbrytas efter att Joan Jordan träffats av föremål från läktaren och återupptas dagen efter. Domen – två hemmamatcher utanför Benito Villamarin – har nu överklagats av Real Betis med en 23 sidor lång rapport med uttalande från kroppspråk-experter, logopeder, rättsmedicinsk psykolog bland annat – med huvudtesen att Juan Lopetegui (tränare i Sevilla) beordrade Jordan att överdriva och göra saken värre. Fortsättnin följer med andra ord.

Underläge 0-2 och Diego Simeone tog ut Joao Felix och Tomas Lemar för Felipe och Matheus Cunha – då gick det nästan att höra lite busvisslingar och nog många som undrade om Simeone gett upp matchen. Men ack så fel man hade – justering i spelsätt och formation och hokus, pokus så visade det sig att Simeones taktiska justeringar och byten under matchen blev helt avgörande för en klassisk remontada och Simeone visade att han fortsatt har fingertoppskänslan kvar.
Den absolut finaste och viktigaste bilden och video denna veckan hittar vi från damernas Supercopa Final mellan Atletico Madrid och FC Barcelona – låt vara att Barcelona vann matchen med 7-0 men den störste vinnaren var Virgina Torrecilla som spelade sin första match på två år efter att ha drabbats av cancer och en hjärntumör. Torrecilla fick såklart lagkaptensbindeln och hyllades och hissades efteråt utav av båda lagen. Fint.
Är Toni Prats den enda målvakt som har gjort mål på frispark på Santiago Bernabeu mot Real Madrid? Det mesta tyder på det – och en fin dag att minnas ett speciellt mål och en häftig målvakt och fenomenet med målvakter som slår frisparkar som vi sällan ser idag – en krydda som jag faktiskt kan sakna.

Re-montadas.
Det inleddes under lördagen med att titeljagande Sevilla hamnade i 0-2 underläge hemma mot Celta Vigo i första halvlek. En rejäl uppryckning efter paus och ett väldigt fint Papu Gomez mål i den 71:e minuten och ett Oliver Torres mål tre minuter senare – så var re-montadan på Ramon Sanchez Pizjuan fullbordad till 2-2.

Kvällen fortsatte med att Valencia oväntat gick fram till en 2-0 ledning på Wanda Metropolitano i paus. 2-1 stod sig hela vägen fram till matchminut 90 och det mesta pekade mot en ny stor Atleti-besvikelse. Men 2-2 i 90:e minuten och sen även 3-2 i den 93:e minuten vände helt på steken och från noll poäng och fiaskostämpel blev det snabbt på 3 minuter en heroisk och minnesvärd vändning och tre tunga poäng.

Söndagen fortsatte på liknande vis där nästa topplag att hamna i oväntat trubbel var Real Madrid som hemma mot Elche på Santiago Bernabeu fick se sig i ett 0-2 underläge som stod sig fram till hemmalaget fick sin andra straff för dagen och Luka Modric gav hopp till hemmalaget och efter en sällan skådad forcering kunde Militao i den 92:a minuten även trycka dit kvittering och fullborda helgens tredje re-montada.

En helt spelfri helg väntar i Spanien – vilket faktiskt aldrig nånsin har hänt. Det spelas alltså varken ligafotboll, Copa-fotboll eller landslagsfotboll den här helgen. Timingmässigt en bra covid-kaos-paus kanske.


Omgång 22 i La Liga sammanfattas enligt nedan – vi kan konstatera att det var blott två hemmalag som tog tre poäng den här omgången och många bortalag som fick packa ner tre poäng med sig hem i trunken.
blockquote class="twitter-tweet">

Matchday 22 ?

Only @VillarrealCFen and @atletienglish won at home this weekend in #LaLigaSantander! ??#LiveResults pic.twitter.com/f4leqbPHOj

— LaLiga English (@LaLigaEN) January 23, 2022

- Niklas Hermansson



Vart tar Europas hetaste anfallare vägen? Det blir fler och fler frågor om vad som ska hända med fenomenet Erling Haaland. Lämnar han i sommar? Eller stannar han i Dortmund? Troligast är väl att han hamnar hos en klubb med väldigt djupa fickor. Stannar han i Bundesliga men går till FC Bayern? Eller till en europeisk storklubb med väldigt mycket pengar? Manchester United sägs ha gett upp. Men PSG? Manchester City? Real Madrid?

”What a parade!” Julian Nagelsmann funkar som målvakt också. 

Alla målen från 20:e omgången i Bundesliga.

Eintracht Braunschweig tappar mark i toppstriden i 3. Liga när man snöpligt åker på förlust borta mot Zwickau. Braunschweig hade 9 skott på mål, Zwickau 3. Braunschweig presterade 13 skott utanför mål, Zwickau 4.

Två klubbar där man vårdar sin gruvarbetartradition. Här går spelarna ut till match hos FC Erzgebirge Aue och hos FC Schalke 04. Glück auf!

Hur många fans som får komma in på matcherna bestämmer varje Bundesland för sig. Vilket leder till ganska underliga publiksiffror… när 1. FC Magdeburg mötte Havelse hemma i 3. Liga var över 13.000 åskådare på plats.
I Bundesliga spelade Hertha BSC mot Bayern inför 3.000 på Olympiastadion. 500 åskådare såg derbyt mellan SC Freiburg och VfB Stuttgart.
Fler och fler röster höjs för att ändra på reglerna som slår väldigt hårt mot flera klubbar medan andra kommer – bokstavligt – billigt undan. Fler och fler röster höjs för att ändra på reglerna som slår väldigt hårt mot flera klubbar medan andra kommer – bokstavligt – billigt undan.
Klubbarna kräver att få ta in publik igen. Borussia Dortmunds VD Hans-Joachim Watzke vill undersöka om han kan få saken prövad i domstol.

Diskuterades flitigt efter att Freiburg slagit Stuttgart med 2 - 0. Är detta straff?
Domare Tobias Stieler blåser först straff och ändrar sig sedan efter VAR-granskning.
Är det så att Lukas Kübler fäller Alexis Tibidi eller utnyttjar Tibidi den lilla kontakten till att trilla? De flesta tyckte efteråt att det var straff.

”Hansas svenskar tinar upp”
Bild-Zeitung om Nils Fröling och Svante Ingelsson. Det börjar lossna för båda. Fröling spelade från start senast och fick bra kritik. Ingelsson blev inbytt, skapade flera chanser och var nära att själv avgöra.

RB Leipzigs facit sedan Domenico Tedesco tog över som tränare. Imponerande.

En maktdemonstration. 1. FC Magdeburg slår MSV Duisburg med 5 – 0. Magdeburg har redan över 50 poäng och står med ena foten i 2. Bundesliga.
Traditionsklubben MSV Duisburg med 28 säsonger i Bundesliga däremot spelar i Regionalliga till hösten om man inte snart får spelet att stämma.

Moussa Diaby gör hattrick när Leverkusen mosar älsklingsmotståndaren FC Augsburg med 5 – 1.

SpVgg Greuther Fürth är inte riktigt samma strykpojke som i höstas. Mot Mainz kom säsongens andra hemmaseger.
Derbysieger!
Hamburger Sport-Verein vänder underläge till seger mot FC St. Pauli.

Emil Forsberg kör individuell träning hemma i Leipzig men har gjort en del pass med laget också. Comeback i februari?

FC Bayerns mittback Niklas Süle kommer inte att förlänga sitt kontrakt utan lämnar klubben i sommar. Enligt tyska sportkanalen Sport1 ska Barcelona och Chelsea vara intresserade av Süle.
Fortsetzung folgt…

Doppeltorschütze!
Max Kruse gjorde båda målen för 1. FC Union Berlin när man slog krisande Mönchengladbach med 2 – 1.

Fin nostalgitripp för oss som minns… som man såg fram emot Ran på SAT.1 klockan 18 på lördagar. Detta var innan internet och målpling i mobilen. Vi bänkade oss framför Ran för att se hur matcherna hade gått. Helt enkelt.
Minns introt så väl. Rösten som presenterar matcherna…och inte minst programledare som Reinhold Beckmann, Jörg Wontorra, Johannes B. Kerner…


lördag 14:00 3. Liga
1. FC Kaiserslautern – Hallescher FC
(live SWR)
Tabelltvåan Kaiserslautern jagar nya poäng för att drömmen om 2. Bundesliga ska gå i uppfyllelse.

lördag 14:05 Regionalliga Nordost
FC Energie Cottbus – FC Carl Zeiss Jena
(live MDR)
Klassikermöte mellan tabelltvåan Cottbus och femman Jena.

lördag 17:55 3. Liga
1. FC Magdeburg – 1. FC Saarbrücken
(live ARD)
Suveräna tabellettan tar emot Saarbrücken som bara har två poäng upp till andraplatsen inför runt 15.000 fans. Och vad gör ARD när man inte har någon Bundesliga eller 2. Bundesliga att visa i Sportschau på lördagskvällen?
Man direktsänder 3. Liga så klart! Jag älskar hur man omfamnar sin fotboll i Tyskland!


Vem kommer bli Hålands ersättare? – här är åtta tänkbara alternativ


**Thomas Müller har stått för 18 målpass så här långt i Bundesliga. Ingen annan spelare har fler än 9 assists.

*** Robert Lewandowski har den här säsongen gjort 23 mål i Bundesliga. Med det har han själv gjort fler än Hertha (22), Stuttgart (22), Bielefeld (20), Augsburg (20), Bochum (19), Wolfsburg (17) och Greuther Fürth (17).

*** 1. FC Magdeburg har gjort 50 mål på 23 omgångar i 3. Liga. Inget annat lag kommer i närheten av så många gjorda mål. Saarbrücken är närmast med 39 fullträffar.

*** 1. FC Kaiserslautern har bara släppt in 13 mål på 22 matcher i 3. Liga.

- Karl Fagrenius



Nice ångar på och nu har den gudabenådade teknikern Amine Gouiri verkligen fått upp farten ordentligt. Dags ge honom fler chanser från start!

Vi mer neutrala ser fram emot en intensiv tvekamp mellan spektakulära OGC Nice och Marseille när fajten om andraplatsen bakom PSG ska avgöras.
Sju mål och 4-3 när Bordeaux tog emot Strasbourg. Trots en målrik säsong är Hwangs hattrick från i söndags bara det andra i Ligue 1 sedan vi drog i gång i augusti. Allt gick in, men inte alla mål godkändes. Här sätter Yacine Adli bollen direkt vid avspark i samma match, men se det gick inte. Domaren hade inte blåst.
Efter en första ”presentations-halvlek” i Reims mot Metz klev Jens Cajuste in på Parc des Princes. Det blev en jobbig historia för svensken som byttes ut efter en dryg timme. Cajuste blev också den ende med låga 3/10 när L’Equipe satte betyg efter matchen.

Man kan ha en enklare inskolning än att möta Verratti och Paredes på spelhumör.


Cédric Bakambu – två minuter
Mer behövde inte Marseilles nyförvärv för att presentera sig. En klack, en löppning och så en bredsida i bortre burgaveln.
Få leenden är så smittsamma som Marco Verrattis. Italienaren har varit tio år i Paris – nu har han även gjort två mål i samma match och han tog naturligtvis plats i veckans lag hos L’Equipe.
Vi är bara i januari, men har redan fått årets mest bisarra utspel från Fifa?
Det måste vara svårt att vara satiriker när Gianni Infantino hittar på sådant här, helt själv.
”I de blindas rike är den enögde kung”, L’Equipe
Lyon vann med 1–0 på straff för andra matchen i rad.
Fransk media hade otroligt tråkigt och L’Equipe kallade derbyt mot Saint-Etienne ”det sämsta sedan millennieskiftet”.


Marseille - Montpellier, 21:00 lördag 29 januari
Ingen Ligue 1 helgen och därmed svårt att se fransk fotboll. Till skillnad från många andra länder spelas det faktiskt boll ändå. För de som kan: OM - Montpellier, den här gången i franska cupen, brukar bli sevärda historier.


Transferfönstret stänger snart och det är bråda dagar i Lyon


- Den 22:a omgången bjöd på 35 mål. Rekord för säsongen.
- Med sitt hattrick i helgen och 26 mål totalt i Frankrike är sydkoreanen Hwang Ui-jo (Bordeaux) bäste asiatiske målskytt i Ligue 1:s historia.
- Sergio Ramos från start för första gången i PSG innebar även hans första mål. Ett mål är även vad Lionel Messi gjort hittills.

- John Cederblad

SvenskaFans.com2022-01-28 10:15:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)