Matchrapport & Analys : Dominans!
Hade lekstuga mot Juventus.

Inter vinner en tidig seriefinal mot Juventus. Man rullar ut den gamla damen stundtals och visar spelmässigt hur man ska spela fotboll. En uddamålsseger som borde ha varit större.

Matchrapport
Ett kokande Meazza med en mäktig inramning skulle markera fotbollsvärlden vilka Inter är samt visa vilka som bestämmer. Inter-spelarna svarar upp till förväntningarna direkt när domare Fabio Maresca blåste igång matchen. Innan matchen hade slagit minut 1hade Inter sitt första läge. Thuram tar emot en boll på högerkanten där han driver den mot kortsidan för att slå ett lågt inlägg mot en framrusande Mikhitarian. Tyvärr hann Gatti dit innan och kunde peta bort bollen till hörna.
Efter detta fortsatte Inter-pressen som förväntat. Juve såg mest ut som ett håglöst juniorlag från bygden som saknade fantasi. Varje gång Juventus tog sig över till Inters planhalva så varade det bara några minuter. Minut 24 fick Inter ytterligare ett bra läge att spräcka nollan. Calhanoglu slog säsongens finaste macka till Dimarco på vänsterkanten som i sin tur slog ett lågt inlägg till Thuram som såg ganska ensam ut mitt i straffområdet. Bollen hamnade några cm bakom fransmannen och Bremer hann ikapp. Brassen störde såpass mycket så att Thuram inte kunde få en ren träff på bollen. 0-0 än så länge.

En blixt från klar himmel får Juventus en målchans minut 31. Efter att ha varit totalt utrullade under halvleken fick amerikanen Mckennie feeling och började springa rakt mot Inters mål. Med flytet med sig rann han igenom tre Intersspelare. Mckennie upptäckte att Vlahovic stod ganska ensam på den vänstra sidan av Inters straffområde. Serben fick till en dålig mottagning vilket möjliggjorde för Acerbi att hinna ikapp Vlahovic och blockerade skottet ut mot en hörna.

Rättvisan skipades minut 37. Inter sköljde över med flera vågor över Juve-försvaret och till slut gav det utdelning. Barella slår ett inlägg mot en ensamstående Parvard som försöker med en ”chilenita” (cykelspark på svenska) men snuddar bollen vidare till Thuram som försöker nicka in bollen från nära håll. Den passerar fransmannen och tar på Gatti-gols bröst och sedan in bakom polacken Szczesny i mål. 1-0 till Nerazzurri.

Resten av halvleken backade Inter något bakåt för att förbereda sig på kontringsspel, vilket de gjorde rätt i. Efter några mediokra anfallsförsök av den gamla damen så var det närmre 2-0 än 1-1.

Första halvlek slutar rättvist 1-0 till Nerazzurri.

Andra halvlek börjar med en högre Juve-press som inte leder till något märkvärdigt. Istället är Inters kontringsspel farligare där man är nära på att utöka ledningen till 2-0 tidigt i andra halvlek. Minut 56 får, man of the match, Hakan Calhanoglu en fin volleyträff utanför straffområdet som ställer polacken i mål och träffar stolpen.

Sedan gör Juventus några byten till Weah (alltid lika kul som chilenare att säga hans namn) och Chiesa som inledningsvis skapade lite oreda i Inters backlinje i några sekunder.

Inzaghi gjorde sedan sina byten där man bytte in nya wingbacks i form av Carlos Augusto och Dumfries i minut 73. Några minuter senare byts Arnautovic in istället för Thuram.

Allegri manar på sina spelare att pressa högre upp på banan, vilket leder till flera bra kontringslägen där man kunde ha stängt matchen. Szczesny storspelar i mål och räddar både ett stenhårt skott från Barella från nära håll och ett friläge från Arnautovic.

Juventus försöker ihärdigt skapa något av värde men lyckas inte skapa några större oroligheter hos Inter-försvaret. Matchen slutar 1-0 till Nerazzurri där siffrorna borde ha varit större.

3 punkter

1. Uppställning - Bare och Calha var avgörande!
Barella, men framför allt Calhanoglu ÄGDE denna match. Barella var överallt på plan där han både var långt nere på plan för att driva upp bollen och var även den som assisterade till Gatti-gols självmål. Dock skulle jag vilja ge mer utrymme till Hakan Calhanoglu i denna text. Sicken magiker! Att vi ens var oroliga när Brozovic lämnade för att göra Penaldo sällskap i Saudi. Calhanoglu gjorde vad han ville med Juves mittfält. Han droppa ner när det behövdes. Inte för att försvararna inte kan slå en passning uppåt på plan utan för att dra isär lagdelarna hos motståndarna. Han serverade mackor på löpande band till sina spelare som skar igenom Juves solida mur. Likt Brozovic vet turken när han ska hålla i boll och när han ska släppa den. Han vet när han ska krossa den till andra sidan eller när han ska spela den kort. Denna text räcker inte för att beskriva hans genialitet. Tack och bock för att du lämnade lillebror Milan för oss!

2. THULA hade det tufft
Ganska väntat kanske med tanke på att Juve-försvararna hade gjort sin läxa genom att skära av ytorna ordentligt för dem. Thuram fanns med och störde Gatti-gol så att han kunde göra gol, fast i fel målbur för dem. Thuram var med och löpte mycket, stångades mycket och försökte skapa lägen men saknade skärpan i den sista tredjedelen. Han hade ett bra läge att spräcka nollan i mitten av första halvlek men Bremer hann ikapp. Lautaro Martinez hölls kort och hade svårt att komma loss till bra lägen. Dock, som jag har skrivit mycket förut, han är otroligt viktig och nytt i spelet utan boll. Han rör sig bra, agerar targetplayer när det behövs och sliter sig loss med boll i mittplan för att starta igång ett anfall. Det blev inga mål för vår målkung men vad gör det när man står där med bindeln runt armen och leder sitt lag till en välförtjänt seger mot zebrorna.

3. Derby di Italia - sammanfattning
Det var en ganska väntad matchbild som bjöds. Om man ska se nyktert på denna tillställning så var aldrig Juve nära på att kvittera. Det som gjorde det ”nervigt” var just att motståndet hette Juventus. Man har mött fler lag under denna säsong som har skapat mycket mer av värde i anfallsväg när de jagar mål mot Inter. Juventus kom knappt in i Inters straffområde. Det var mest inlägg som avlöste varandra som Interbackarna kunde skicka bort. Spelmässigt fanns bara ett lag på plan. Att Juventus hade några mediokra halvlägen i andra halvlek berodde på att Inter väljer att ligga lågt för att kunna kontra Juventus. Detta skriver jag inte på ett subjektivt sätt utan Inter brukar lägga sig lågt under flera stunder under matcherna för att kunna kontra. Den person som höll siffrorna nere var just Szczesny och Juventus har honom att tacka för denna kväll som räddade sitt lag från förnedring.

Kära interisti! Nu går vi in i en arbetsvecka som capolista. Vi ligger etta med 4 poäng ner mot Juventus med en hängmatch dessutom. Vinner vi den så är vi extremt nära den andra stjärnan!