Ranking av Champions Leagues offensiva spelare
Christos Papahristodoulou, docent i nationalekonomi, presenterar en ranking av de offensiva spelarna i Champions League. Statistiken visar att Kaká och Shevchenko tillhörde toppen.
Att ranka en spelare är en ganska komplicerad uppgift. Det beror bl a på om han har uppfyllt tränarens och även de egna fans förväntningar, i förhållande till olika parametrar, som speltid, motståndarens kvalitet, medspelarnas samarbete, tur, domarinsatser m m.
När det gäller anfallare (men även en del offensiva mittfältare) är det rimligt att kräva:
(1) mål
(2) skott på mål
(3) försök att bryta sig in i motståndarlags straffområde och tacklas med frispark
(4) samarbete med sina medspelare, typ assist för mål.
Samtidigt skall spelaren vara så effektiv som möjligt, dvs. ju fler mål per en viss speltimme, eller ju fler assists per en viss speltimme, desto bättre för denna spelare. Detta förutsätter dock att det inte finns en annan spelare som presterat bättre för samma kvoter.
Ofta, rankas spelare endast med hjälp av en eller två kvoter separat, t ex. mål per speltid, eller assist per speltid. En spelare som presterar bättre med den ena kvoten kommer naturligtvis att lyfta fram just denna kvot och ignorera den andra som kanske missgynnar honom. Det mest rättvisa är att ha så många mått (kvoter) som möjligt och använda alla mått samtidigt (eller simultant som man säger).
Samtidigt skall varje spelare vara fri att välja just det måttet som passar honom bäst och ignorera de mått som nedgraderar honom. Till exempel, om Deco är bäst av alla på att vinna frisparkar i relation till speltid och dålig på andra mått, han är fri att vikta med 100% denna kvot och kanske kommer på första plats. Andra spelare som är ganska bra på många andra kvoter kan också vikta om hur de vill för att kunna komma på första plats. Att formulera denna frihet för alla spelare och för alla mått är ett ganska komplicerat problem, och kan lösas med hjälp av linjär programmering.
Jag använde UEFAs officiella statistik från de 96 CL matcher som spelades i höstas. Alla 48 spelare som gjorde minst 2 mål var med (av totalt 142 spelare som gjorde minst ett mål). Som täljare (dvs. bra prestation) använder jag alla fyra ovannämnda mått. Som nämnare (eller insatser) använder jag:
(a) speltid
(b) frisparkar man själv orsakade (i sitt försök att nå sina mål)
(c) offside (igen i sitt försök att göra mål)
Som ni kan förstå blev det 12 olika kvoter, mellan var och en av fyra täljare och var och en av tre nämnare. Alla dessa kvoter testades sedan samtidigt för varje spelare mot alla andra 47 spelare. Spelaren som undersöktes var i toppen endast om ingen annan av de 47 spelare var bättre på något sätt.
Följande (15) spelare ligger på första plats (med index 1): Shevchenko, Ronaldinho, Adriano, Kaka, Trezeguet, Cruz (Inter), Eto’o, Juninho (Lyon), Lincoln (Schalke), Micoud (Bremen), Crespo, Deco, Kafes (Olympiacos), Kozák (Artmedia), Rivaldo (Olympiacos). Sedan kom Sneijder (Ajax med 0.986), Guti (0.984), Carew (0.958), Valdez (Bremen med 0.939) och van Persie (Arsenal med 0.938).
Bland dessa 15 spelare ligger endast Sheva och Kozák 1:a i två kategorier. Sheva blev 1:a på mål/speltid och skott på mål/speltid, medan Kozák blev 1:a på skott på mål per antal frisparkar han orsakade och assists per antal frisparkar han orsakade. Trez blev 1:a på mål per antal frisparkar han orsakade och Cruz på frisparkar han fick per speltid.
Crespo blev också 1:a i assists per antal frisparkar han orsakade. Micoud blev 1:a i assists/speltid och Rivaldo i frisparkar han fick per frisparkar han orsakade. Adriano, Kaká och Ronaldinho bl a kom på första plats främst p g a att de hade så få offsides. Sheva, Adriano och Trez blev kom också på andra och tredje plats i andra kriterier, men inte Cruz.
Av de andra kända spelarna i Italien, kom del Piero på 30:e plats med 0.788, Zlatan på 36:e plats med 0.657 och Di Natale på 42:a plats med 0.597 poäng.
Christos Papahristodoulou
Docent i nationalekonomi
Mälardalens Högskola