2021-05-23 20:45

Atalanta - Milan
0 - 2

Atalanta - Milan 0-2: Champions League!

Förutsättningarna var klara - Efter ett haveri till insats förra veckan mot Cagliari var en seger i Bergamo ett måste för att Milan ska spela Champions League nästa säsong. Det blev inte vackert men med två straffar kunde Milan besegra Atalanta med 0-2 och därmed säkra CL-platsen.

Hälsosamt var det inte heller. Jag var nog inte ensam i att sätta sig i soffan framför televisionsapparaten med en riktigt dålig magkänsla. Den starka insatsen mot Juventus och krossen av Torino kändes som svaga minnen efter katastrofen som var matchen mot Cagliari. Saknaden av Zlatan Ibrahimovic och Ante Rebic var bara ännu ett lager i ångestmackan.

Matchen
Det blev tidigt tydligt att Atalanta skulle stå för större delen av spelet under matchen och att det för Milans del mest handlade om att stå emot. Tack vare den starka defensiven ledd med Simon Kjaer och Fikayo Tomori lyckades Milan döda Atalantas anfall innan dom blev riktigt farliga.

Med dom två bästa offensiva spelarna på skadekvisten låg Milans hopp i offensiven på Rafael Leao - ångest. Portugisen var i vanlig ordning helt iskall och kom nog inte till något farligt läge under den första halvleken. Ledningsmålet för Milan kom istället från en straff som tilldelades efter att Theo Hernandez blivit dubbelmackad i straffområdet. Fram till straffpunkten klev Franck Kessie som säkert placerade in bollen i mål och gav ledningen till Milan.

Milan kom till den andra halvleken ut med ett mål - PARKERA BUSSFAN. Fullt fokus på defensiven och lägg upp några långbollar på Leao att springa på. Såg en stund ut att bli ett vinnande koncept då den unge portugisen i den 69:e minuten var nära på att utöka Milans ledning. Men inte, bollen hittade stolpen istället för nätet - ångest.

Milan stod dock emot pressen från Atalanta och kunde tillslut under tilläggstid dämpa våran ångest med en utökning av ledningen. Diogo Dalot skickade ett inlägg in i straffområdet som hittade Hakan Calhanoglu. Turken fick iväg ett avslut som letade sig till en atalantaspelares arm. Domaren dömde straff vilket ledde till lite kurr framför Atalantas mål. Vad som hände sen såg jag inte då C more bestämde sig för att matchen var slut. När bilden väl kom tillbaka var det precis i tid för att se Kessie skicka in den andra straffen i mål och därmed helt säkra Milans CL-plats.

Sådan bottenlös glädje. Kan ha varit dom jobbigaste 90+ minuterna på länge och det kändes ett tag under den andra halvleken som att min coronadrabbade kropp inte skulle hålla ihop till slutsignalen. Finns många i truppen som förtjänar lite extra beröm, men fokus borde ändå läggas på den totala laginsatsen. Att komma ut i sista omgången på bortaplan i Bergamo med ett skadedrabbat lag och ändå klara av att lösa uppgiften är så jäkla starkt.

Men lite extra fokus ska ändå läggas på den otroliga Franck Kessie. Han har varit den konstanta krigaren genom hela säsongen och har varit helt avgörande i både defensiven och offensiven. Hur skulle den här säsongen sett ut och slutat utan honom? Förmodligen i katastrof! Ge honom kaptensbindeln, ge honom allt!

Statistik
Bollinnehav: 68% - 32%
Målchanser: 11 - 7
Skott på mål: 1 - 3
Hörnor: 3 - 0

**
Milan slutar tillslut på andra plats i tabellen och säkrad CL-plats för första gången på åtta år! Inte helt tokigt ändå va?