Lagbanner
Giuseppe Meazza, 2024-02-11 20:45

Milan - Napoli
1 - 0

Fem snabba: Milan-Napoli 1-0

Fem snabba: Milan-Napoli 1-0

De två senaste säsongernas mästarlag ställdes mot varandra denna vinterkväll i Milano. Rödsvarta Milan fortsatte sitt segertåg och tar upp kampen med Juventus om andraplatsen i Serie A. Napoli och Walter Mazzarri däremot fortsätter sin ökenvandring och behöver en rejäl ansiktslyftning om det ska bli Champions League-spel nästa säsong.


9 december

Det är senaste gången Milan förlorade i ligaspelet när Atalanta och Luis Muriel klackade in segermålet på tilläggstid. Sedan dess har Stefano Pioli och hans mannar hittat vinnarspåret och i dagsläget är man bara en poäng bakom andraplacerade Juventus, dock med en match mer spelad. Ligatiteln kan man sluta hoppas på då lillebror på andra sidan staden verkar gå på vatten oavsett vilka utmaningar de ställs emot, men kommande säsongs CL-plats är mer eller mindre klar och fokus kan eventuellt läggas på att försöka ta en europeisk cuptitel. Återstår att se om det verkligen är ett fokus för detta Milan. Ett första smakprov får vi redan på torsdag när Rennes gästar San Siro i första slutspelsomgången av Europa League.


Pleasures

Den senaste veckan har det mesta kring Milan handlat om tröjor och mer specifikt det nya fjärdestället som ska enligt egen utsago ska ta Milan ut ur skuggorna. Samarbetet mellan Puma och Los Angeles-baserade Pleasures har hyllats på sociala medier och idag var dagen då de såg dagens ljus ute på fotbollsplanen. Personligen har jag aldrig förstått fascinationen över matchtröjor, men visst är detta ett par snygga upplagor. Bevisligen tycker människor runt om i världen det också då de sålt slut på nolltid. Den svarta är snygg, men den vita på Mike Maignan idag är något extra.


Det algeriska mittfältet

Det är inte varje dag man ser ett helalgeriskt (nåja) centralt mittffält någonstans i världen förutom när "ökenrävarna" är ute och spelar landslagsfotboll. Men i Milan händer det när Ismael Bennacer och den med franskt pass försedde Yacine Adli ställer upp sig. Rent subjektivt är detta två av mina absoluta favoritspelare i detta rödsvarta lag och därmed är jag lite extra glad när det går bra för dessa herrar. Maken till ödmjukhet och målmedvetenhet får man leta länge efter ute på Milanello. Bennacer har kämpat sig tillbaka efter en svår knäskada och börjar så sakteliga hitta rätt, och Yacine Adli har efter en första säsong där han mer eller mindre var utfryst av tränarstaben och en sommar 2023 där han fick beskedet att han inte fanns med i Stefano Piolis planer för den kommande säsongen visat alla tvivlare att den här snidaren har kommit för att stanna. Förra säsongen spelade han totalt 140 minuter, alla turneringar inräknade. Den här säsongen har han redan passerat 1000 minuter. Låt det fortsätta, jag tror vi sitter på något riktigt fint här.


Theo

Ännu en gång visar vår vänsterback vilket hot han är i offensiven. Totalt 28 mål har det blivit i Milan-tröjan sedan ankomsten till Milano sommaren 2019. Lägg därtill 34 assist och ni förstår att det är få offensiva spelare i Milan, eller ligan, som kan matcha de siffrorna. Hans patenterade långa löpningar och samarbete med Rafael Leao har tidigare varit Milans främsta vapen och det verkar som att den kanten börjar hetta till igen, lagom till den italienska vårfotbollen.


Måltorkan

Det börjar bli tjatigt, men Rafael Leao har alltså inte gjort mål i Serie A sedan den 23 september 2023. Det är snart fem månader sedan. Därefter har han gjort mål mot PSG i CL i november och sen två mål i Coppa Italia-matcherna mot Cagliari och Atalanta under början av 2024. Snacket om att portugisen ska ersätta Kylian Mbappé i PSG har återigen tagit fart de senaste veckorna, vilket är naturligt med tanke på hålet Mbappé med största sannolikhet kommer lämna efter sig men också med tanke på Leaos kräftgång den här säsongen. I dagens match mot Napoli hade han några fina aktioner och en utsökt assist till Hernandez mål, men nog bör man ta sig både en och två funderare över hur framtiden ska se ut. 24-åringens utköpsklausul är €175 miljoner under en kortare period i juli, men sådana priser kan dagens fotbollsklubbar bara drömma om. Klart är dock att Leaos självförtroende är bottenfryst, vilket han gav prov på vid friläget under matchens sista minuter.


 

Tommi Uksila@TUksila2024-02-11 22:47:00
Author

Fler artiklar om Milan