Lagbanner
Giuseppe Meazza, 2023-12-30 18:00

Milan - Sassuolo
1 - 0

Fem snabba: Milan-Sassuolo 1-0

Fem snabba: Milan-Sassuolo 1-0

Krisande Milan tog emot mardrömsmotståndaren Sassuolo hemma på San Siro för den sista matchen för 2023. Lindansande Stefano Pioli avgick med livet och jobbet i behåll och lär ses på en Milan-bänk nära dig även under 2024.


Pioli

Är det 90% av alla Milan-supportrar som vill bli av med Stefano Pioli? Eller fler? Jag är nog en av få som tror att det kommer bli så värst mycket bättre med en annan tränare, om vi inte kan landa ett riktigt toppnamn. Men jag tror inte att en som Antonio Conte direkt kommer gratis, och känner jag amerikanerna rätt så är portmonnän hårt hållen. Och Conte i Milan är inget jag vill se heller, för övrigt. Och jag ser heller inte varför hajpade tränare som Roberto De Zerbi eller Thiago Motta skulle välja Milan före alla andra alternativ de har liggande på sina bord.
Jag hade köpt ett tränarbyte om det var så att spelarna tappat förtroendet för Pioli, men enligt medieuppgifter efter förlusten mot Salernitana så ska ledande spelare ha tagit Piolis parti. Men att kalla vår tränare för överdrivet rädd om sitt jobb är med dagens uppvisning totalt felaktigt. Att vid 1-0-ledning hemma mot vårt boogey team i rådande krisläge börja lufta Primavera-spelare som Zeroli och Simic kräver en hel del mod (eller dårskap). Den här gången gick det vägen, för första gången på fyra år mot just Sassuolo på hemmaplan.


Bennacer

Tänk att knappt någon tänkte på att vår algeriske vän saknades i sex månader. Sedan återkomsten för cirka en månad sedan har Ismael Bennacer bevisat sin betydelse för det här laget, även om toppformen fortsatt är en bit bort. Min kärlek till den lille snidaren är nästan lika stor som hos TV4:s kommentator för dagen. Trots endast 60 minuters speltid idag vill jag påstå att vi har matchens lirare här. Förutom en väldig mängd öppnande passningar och bolldrivningar så stod han också för den avgörande assisten till Pulisics mål. Välkommen tillbaka Isma, synd att du snart ska åka igen.


Rafa

Allas vår Rafael Leao kämpar hårt med både form och självförtroende just nu. Jag önskar att det där offside-målet i första halvlek hade varit onside, för som han behöver det där målet just nu. Inte ett ligamål sedan september och annars också en ganska uppgiven uppsyn och inte riktigt samma klipp i steget. Man kan inte beskylla honom från att försöka, men det vill sig inte. Vill han vara den där topp 10-20-spelaren i världen måste jämnheten snart börja titta fram. Det är den karga sanningen.


Castillejo

Efter 70 minuter dök ett bekant, och lika obehagligt, ansikte upp på San Siros gräsmatta när Samu Castillejo plötsligt byttes in. Att han möttes med burop av stora delar av arenan förvånar mig. Han borde ha fått en stående ovation för att han slutligen lämnade så vi slapp se honom. Men det kanske var alla tråkiga minnen som kom upp till ytan för alla milanisti. Det gick helt enkelt inte att hålla sig ifrån några burop.


Decreto Crescita

Mellandagarnas modeord nummer ett, längst ut på alla Italien-vurmares läppar. Försvenskat betyder det tillväxtdekretet, men det låter inte alls särskilt tilltalande. Kort sagt så har den italienska regereringen med Lega Nord och Milan-supportern Matteo Salvini i spetsen valt att från ingenstans och med noll framförhållning slopa de skattelättnader som de senaste åren funnits i landet för att lättare locka utländsk arbetskraft för att skapa tillväxt i samhället. Det är alltså inte enbart något som rör fotbollen, men det är fotbollen som hörs mest nu, vilket är naturligt med tanke på vilka summor den ändå omsätter. Enligt regeringen så ska detta beslut främja (surprise, surprise) italienarna snarare än utlänningar. I fotbollssammanhang ska det främja unga italienska talanger som lättare ska kunna ta plats i trupperna. Det de inte verkar ha tänkt på där borta på Piazza Colonna i Rom är att talang och kvalitet som hämtas utifrån landets gränser höjer kraven och kvaliteten i såväl samhället som fotbollen som i sin tur bidrar till utveckling och tillväxt. En ledtråd hade ju varit att slå ett öga på själva namnet, decreto crescita. Förra säsongen kablades det ut en pinsam videosnutt där det förmedlades att "Calcio is back". Nu har den italienska regeringen snarare dödat den.

 

Tommi Uksila@TUksila2023-12-30 19:55:00
Author

Fler artiklar om Milan