Lagbanner
Fokus på säsongsavslutningen: Milan

Fokus på säsongsavslutningen: Milan

I en artikelserie tar SvenskaFans tempen på lagen ute i Europa inför den rafflande säsongsavslutningen.

Mikael Kristersson - Milan-redaktionen 

Hur är läget i laget inför säsongsavslutningen?

- Skadeläget ser i nuläget okej ut sett till vad som rapporteras från startspelare, Giroud har haft lite problem med hälen och Theo är av förklarliga skäl sliten från en mycket lång och intensiv säsong. Zlatan är tyvärr helt borta, just när vi behöver honom som mest på plan eller bänken med allt vad han innebär nu mot slutet när det ska avgöras. Läget i tabellen är som vi alla vet i nuläget utanför topp 4. Det i sig är ångest även om Milan har ett förlåtande spelschema kvar men frågan är om det är till vår fördel sett till hur dåliga vi är på att få hål på bussarna som brukar parkeras mot oss. Lazio och Juve-matcherna blir avgörande, men ska vi betta så spela kryss på Milan för det verkar vara genomgående under denna säsongen och det räcker av förklarliga skäl inte.

Målet som klubben har - kan det fortfarande uppnås?
- Ena målet blev avfärdat ganska snabbt sett till hur Napoli krossade sig igenom serien, att försvara ett guld är otroligt svårt men inför säsongen så var det givetvis målet och vem kan klandra Milan. Kan inte sätta upp ett mål som är sämre än förra säsongen då laget kom etta och årets dessförinnan tvåa. Dessutom så tappade Milan bara en spelare från guldåret och övriga borde blivit ett år bättre och mer samspelta men så lätt är inte fotbollen. Nu är laget kvar i CL, ingen på förhand trodde Milan skulle nå en CL semi utan målet var mer öppet att nå utslagsrundorna. Vilket Milan gjort och semi mot kusinerna känns hyfsat öppen även om slutspelsmatcherna har kostat mycket i poäng i Serie A vilket gör att klubben med ångest får kriga om det viktiga målet att komma topp 4. Det är ett getingbo och jag försöker hålla hoppet uppe så länge vi inte är matematiskt uträknade men ångest kryper närmare och vilket dominoeffekt kommer det ha? Kan man vara så naiv och tro på sagor som säger att Milan når CL-spel via Istanbul sett till vår historia i den staden.

Om vi blickar tillbaka över säsongen - vem har varit den största överraskningen så här långt?
- Det har varit en lång säsong, ibland har spelare visat världsklass och ibland Serie C-nivå känns det som vilket är naturligt i en ung trupp. Leao är Milans klart bästa spelare men knappast en överraskning att han är så bra och avgörande viktig för Milan. Måste jag säga en spelare säger jag Mike, jag hade inte bytt honom mot någon annan målvakt och hade han stått alla våra matcher hade vi inte legat där vi ligger idag.

Våra nyförvärv inte varit vad vi önskade så var det en frisk fläkt att se Thiaw komma in och göra det så bra som han gjort under sina matcher. På minuskontot så gäller det alla andra av våra nyförvärv. Origi kom gratis, det räddar väl mycket av hans betyg men att han skulle vara så dålig har vi alla hajat till på. CDK, köpt för stora pengar vilket innebär höga förväntningar. Vi i Podcast Rossoneri har valt att gå på Maldinis linje dvs att han är köpt för fem år och att varken Tonali eller Leao var alls lyckosamma sina första år. Fair men det skapar också en otrolig press på honom för år två. Något som kanske kan påverkat honom förutom allt det uppenbara vi tog upp när han kom är att Milan valde att kohandla med Brugge så pass länge att han mer eller mindre missade hela försäsongen med Milan vilket han behövt. Sälen pratar om att han måste lära sig språket, så är det i alla nya samhälle du kommer till dvs språket är A och O även om just det internationella fotbollsspråket är mer begripligt hoppas jag men på plan ser det mest ångest ut så han blir tyvärr min stora besvikelse i årets Milan.



Gjorde vintermercaton någon skillnad för ert lag?
- Nja vad ska man säga, vilken mercato? Ägarna spelade Texas med 2-7. En helt okänd målvakt kom in som nog ingen hört namnet på innan han helt plötsligt stod där med en Milantröja. Ägarna kommer med stor trut och snackar en massa, det är deras jobb men det känns som deras fokus har legat på nya arena och dom kommer förmodligen springa rakt in i väggen som alla andra i den frågan om de inte flyttar utanför Milano. Pengafrågan har varit på bordet, det verkar vara en obegriplig ägarstruktur när man skrapar på några lager vilket kanske innebär att ingen vill lägga ut massa pengar men hopplöst för våra sportchefer eller oss andra amatörer i soffan så tydligt ser var vi behöver ett högre hyllplan och så händer det ändå inget mer än att sola sig i glansen när det passar. Vi alla minns ”We are fine as we are” och vad som händer därefter. Låt oss inte upprepa det men frågan är hur mycket ägarna kommer spänna bågen om vi inte når ett CL. Maldini har sagt tydligt att vi behöver sitta vid vuxenbordet några säsonger i rad för att kunna gå på starkspriten och där är vi inte än även om årets ekonomi genererat så pass att klubben kanske t.o.m kan gå plus-minus-noll. Det kan övriga klubbar inte göra på långa vägar om det nu är en tröst vid barnbordet.

Seriesegern är klar men vilka tar de återstående CL-platserna och vilka åker ur?
-Tar det lätta först, Osimhen vinner skytteligan vilket han så klart förtjänar, årets spelare blir väl Kvaradona, Leao blev det i fjol och han är nog egentligen bättre i år men lär inte få det två år i rad i kombination med det brukar vara en spelare från klubben i toppen. CL-platserna är en tung ångestfilt utan dess like. Jag väljer att vara färgad och tippar med hjärtat och säger att det blir randigt bakom Napoli och med det sagt för att vara tydlig så tror jag inte på Atalanta. Däremot har Lazio inget Europaspel som dom ska prioritera, det kan vara deras tunga på vågen. Ur åker tyvärr Sampdoria, laget som Milan endast tog två av sex poäng mot och Spezia. Hellas har något mildare spelschema kvar.

*Intervjun gjordes innan Champions League-semifinalen.

SvenskaFans.com2023-05-17 15:00:00

Fler artiklar om Milan