Lagbanner

Gästkrönika: Historian upprepar sig

Gerry Cardinale, ett geni eller en dåre? Vad jag vet så vill fansen se laget vinna, jubla och lyfta pokaler. Lyssna på fansen, åtminstone lite. Inga fans hurrar över bokslutet, inga fans hurrar över avskedet av Maldini eller Massara heller.

Klubbens värderingar är sargade av riskkapitalister vars prioriteringar strider mot klubbens värderingar. Inget är sig likt.
2023
Det har gått strax över 16 år sedan Inzaghi med sina två mål kunde leda Champions League-pokalen 2006/07 till Milano. Likt foodora-leveranser lyckades Milan plocka titel efter titel sedan Silvio Berlusconi landade med sin helikopter i Milano och påbörjade en löpade prenumeration på titlar som om det vore youtube-konton.

Cardinale, ett namn jag gärna undviker att förknippa med Milan sitter i finrummen på Casa Milan och hanterar fotbollsklubben lika själlöst som en kvarterskrögare som ändrar namn och koncept på sin restaurang var sjätte månad. En titel har aldrig varit mer utom räckhåll än vad den är idag, trots att vi kommer från två säsonger där vi under ena vunnit Scudetton och under andra säsongen nått en CL-semifinal. Jag kan sällan komma på tillfällen jag varit mer förtvivlad som Milanista än vad jag är idag. Vad pågår i Gerry Cardinales huvud när han gör sig av med Maldini, Massara och Sandro Tonali bara veckor efter säsongsavslutningen?

2010
När Ibrahimovic kom till Milano från sin sejour i Barcelona 2009/2010 anlände han till ett någorlunda mättat Milan och lyckades se till att mättnaden inte varade länge. Han såg till att Milan direkt plockade en ligatitel och var nära på en ytterligare om inte domaren ägnat sig åt fågelåskådning istället för att godkänna Muntaris mål. Målet bortdömt vilket istället resulterade i en ligatitel och starten på en storhetstid för Juventus. I efterhand så vet alla att Muntaris mål hade inneburit en ligatitel för Milan samt faktumet att Zlatan Ibrahimovic och Thiago Silva hade förmodligen fått vara kvar i Milan vid titelseger. Två grundpelare försvann.

Jag kan inte undvika att se likheterna från den säsongen och årets. Eftersmaken är lika besk idag som den var då. Zlatan Ibrahimovic lämnar återigen Milan och farvälet av Thiago Silva ersätts av ett farväl av Sandro Tonali. Fostrad i Piacenza och Brescia, född bara ett stenkast ifrån Milano och uppvuxen i den rödsvarta tröjan. En Milan-bandiera var under uppbyggnad. En kombination av Pirlo och Gattuso med nummer 8 på ryggen fick en tuff start i den rödsvarta tröjan men växte in i rollen och blev snart en grundpelare Milan. Var han på plan så underskattades han, var han utanför så saknades han. Vi såg han andas Milan med tårarna inför ett näst intill fullsatt San Siro under Zlatans avtackning och enligt rapporter var det inte färre tårar när Cardinale systematiskt forcerade bort Tonali. Kärlek är inte ett starkt band om inte det är ömsesidigt och den här gången var det Cardinale som var den svaga länken i relationen.

Sett till marknadsvärdet så har Milan fått bra betalt, mycket bra betalt. Marknadsvärdet värderar dock inte spelarens hjärta till klubben, något som dock är ett främmande språk för Cardinale. Våra fotbollsspelare är inte fastigheter. Vi har inte gjort vinst på en fastighet, vi har sålt en del av vår själ. Man ska vara försiktig när man pratar om bandiera, något som är heligt i den italienska fotbollskulturen men jag tror att de flesta såg Sandro Tonali som en potentiell bandiera om jag ska uttrycka mig milt. Det pratas ofta om att dagens spelare inte har samma hjärta för klubben som de hade förr. Men efter att ha sett Tonali så vill jag snarare säga att dagens ägare är bovarna, inte spelarna. Sandro Tonali tvingades ifrån Milan och mot sin vilja trots att han mer än dubblerade sin lön och anslöt till den mest lukrativa fotbollsligan på planeten.

Idag
Glöden i Milano har aldrig varit svagare. Oavsett om Tonali ersätts rent sportsligt så har klubben aldrig varit mer själlös än idag, oavsett om vi vinner titlar eller inte. Torka tårarna Sandro - kärleken till Milan går djupare än vinst eller förlust. Oavsett om du vann eller förlorade i den rödsvarta tröjan, så har Milan alltid varit och kommer alltid vara ditt hem.

Milad Kazeroni@pc_rossoneri2023-06-28 09:58:00
Author

Fler artiklar om Milan