Lagbanner
En julhälsning

En julhälsning

Efter en minst sagt turbulent höst börjar det bli dags för bokslut. Men innan dess är det dags att fira jul. En del upplever kanske just denna tid i AC Milans historia som mörk, men nog finns det väl ljusglimtar ändå?

Det är julaftons morgon och gårdagens rimstuga har förvandlats till gryningens skrivarrum. Utanför rejält tilltagna fönsterrutor, både vad gäller omfång och tjocklek gnistrar krispiga iskristaller i drivor.

Mörkret försvinner sakta men säkert och en sådan här dag finns ingen tid för depp. Det här är därför trots vissa omständigheter ingen neråt-text.

Istället ska jag ge er några glimtar av ljus och hopp.

Vi kan väl börja med ryktesbomberna som droppats under december och gjort gällande att Paolo Maldini kan vara på väg tillbaka till klubben. Ryktena spreds i och med denna text och följdes upp för blott två dagar sedan i denna artikel

Vi har hört att klubbens nuvarande ägare har varit i kontakt med investerare från arabländerna, i första hand kanske för externa investeringar i klubben. Kanske finns ingen önskan att sälja klubben men är budet bara det rätta är det mesta här i världen till salu.

Ingen spelare i historien har betytt lika mycket för sin klubb som Paolo Maldini har gjort för Milan och under sin sejour som ledare var han starkt bidragande till att ta klubben från mörkret i avgrunden till fotbollens högsta soldränkta topp. Undertecknad önskar därför få saker lika mycket som att ryktena ska vara sanna. 

                                                                                       ****

En annan spelare som var mycket starkt bidragande till att göra Milan till mästare under sina två sejourer i klubben var Zlatan Ibrahimovic som sedan ett par veckor tillbaka är åter i Milan. Men nu i en slags fri och kanske, åtminstone utåt sett, lite oklar ledarroll. Få spelare i historien har uppvisat samma vinnarinstinkt och kraftfulla positiva påverkan på ett lag som Ibra. Så det bör vara att betrakta som mycket positivt att denne har kommit tillbaka till oss.

Rådet till honom från Maldini har varit att som renodlad ledare i klubben, till en börja observera och lära innan han agerar, och följer han det rådet kanske vi inte kan förvänta oss några revolutionerande resultat i det förestående.

                                                                                        ****

Ett lite oväntat ljus i mörkret är Luka Jovic och dennes insatser i de senaste matcherna. Den 26-årige serben var för fyra år sedan värderad till i runda slängar 700 miljoner kronor och spåddes en lysande framtid. Istället blev det misslyckade sejourer i Real Madrid, E. Frankfurt och senast i Fiorentina som mer eller mindre gav bort honom till Milan bara de slapp att fortsätta betala centerforwardens lön.

Undertecknad trodde inte alls att det skulle bli någon lyckosam period för Jovic hos oss och jämförde tidigt värvningen med den av Origi säsongen innan. Till en början gick det heller inte alls bra för Luka, med lite speltid och endast misslyckade inhopp. Han såg ut att vara i tveksam fysisk form och var iskall framför mål. Men sakta men säkert började han spela upp sig och skapa chanser. Stundtals visade han också prov på en viss kampvilja, krigade till sig bollen och skapade chanser framåt åt sina medspelare. Och så äntligen, i matchen mot Frosinone för knappt tre veckor sedan fick han äntligen göra mål. Och inte bara det, han noterades även för en målgivande passning och var fundamental för lagets seger i matchen. Detta har sedan följts upp med två matcher till då vi har fått se mål från Jovic, och i senaste matchen lyckades han till och med att rädda en pinne till oss.

                                                                                         ****

En annan serb i Milan är den unge Jan-Carlo Simic som under hösten presterat extremt bra som mittback i primavera-laget och där varit starkt bidragande till framgångarna. Simic var en av de unga lovande spelarna som fick följa med på amerika-turnén under sommaren och som visade framfötterna då han fick chansen i samband med a-lagets försäsongsmatch mot Real Madrid.

På grund av skadekrisen i backlinjen har han sedan november månad även varit uppkallad i a-truppen och där getts chansen till spel vid två tillfällen. I matchen mot Monza i december uppträdde han inför matchen som lugnet själv och visade inga prov på nervositet eller bristande kapacitet. Han spelade försvarsspel med den äran och lyckades även göra sitt första serie-a-mål i sin debutmatch. Även i den nästkommande matchen mot Salernitana där 18-åringen fick komma in efter halvlekspausen uppträdde han lugnt, fokuserat och som en betydligt mer äldre och mogen försvarsspelare. Fysiskt ser han urstark ut. Simic är lite av en pärla och kan i framtiden bli en verklig kraft att räkna med.

                                                                                         ****

Avslutningsvis vill jag passa på att lyfta fram vår centrala mittfältare Ismael Bennacër som har varit långtidsskadad men sedan ett par veckor åter är tillgänglig för spel. Han visade inte minst under sina första 45-minuter i sen senaste matchen vilken bra innermittfältare han är och var då lagets i särklass bästa spelare. Han har som fotbollsspelare inte mycket att bevisa men självklart kan det ta ännu någon månad innan den fysiska statusen kan anses vara på topp.

Benna har kvaliteter som gör att han kan spela i alla roller på det centrala mittfältet men kanske gör han sig som bäst i en klassisk regista-roll. Han behövs i laget och vi får hoppas att han nu under en längre tid framöver får hålla sig skadefri.



Och sist men inte minst vill jag önska en god jul till alla Rossoneris där ute!

Forza Milan!
 

Gustav Hjorth Tegman2023-12-24 09:23:00
Author

Fler artiklar om Milan