Lagbanner
San Siro, 2023-05-10 21:00

Milan - Inter

Inför Milan-Inter: Allt står på spel här och nu

Inför Milan-Inter: Allt står på spel här och nu

Det är 16 år sedan Milan senast spelade en semifinal i Champions League. För motståndaren Inter har det passerat 13 år sedan senast det begav sig. Vid båda dessa tillfällen slutade det med att Champions League-bucklan till slut paraderades på Milanos gator. Nu står de här igen. Återstår att se vilka som får åka till Istanbul för att åter lägga vantarna på bucklan med de stora öronen.


”Tradizione Meneghina” betyder ungefär milanesisk tradition, och på artikelbilden här ovan kan ni se hur Milan-supportrar och framför allt Curva Sud tolkar den traditionen. Jag misstänker att kusinerna på andra sidan staden är av en annan åsikt. Det är hursomhelst ingen tvekan om att Champions League är en turnering som rinner tjock i de rödsvarta ådrorna. Milan har som bekant sju inteckningar i historieböckerna, något som knappast passerat någon som besökt Casa Milan obemärkt. Det har blivit en klyscha att den här turneringen finns i klubbens DNA. Den här säsongen har bevisat att den klyschan är sann.

Du får leta rätt länge efter den Milan-supporter som inför säsongen, trots en självförtroendefylld scudetto i ryggen, trodde att det här laget i mitten av maj skulle slåss om en plats i den final som den 10 juni ska spelas i Istanbul på Atatürk Olympic Stadium. Men här står vi nu, efter övertygande segrar mot både Tottenham och Napoli under slutspelets gång. Trots att ett pengadopat engelskt lag ställde sig på andra planhalvan så var det Simon Kjaer som stoppade ner mångmiljardmannen Harry Kane i innerfickan. När sedan den syditalienska orkanen från Neapel, som ödelagt allt som kommit deras väg under säsongens gång, blåste upp till full styrka var det Davide Calabria som likt ”Dorothy” från filmen Twister (ni ungdomar får googla) sög ner den största F3-orkanen av dem alla, Khvicha Kvaratskhelia, i hans lilla behållare varifrån den lille georgiern sedan aldrig såg dagens ljus igen.

Med all respekt för dessa lag så väntar nu det tuffaste uppdraget hittills för Stefano Pioli och hans mannar. Inte bara rent taktiskt och tekniskt spelmässigt, utan kanske framför allt mentalt. Ända sedan slutvisslan i kvartsfinalerna har båda lagens fokus varit på dessa två semifinaler. Det är det enda som folket i staden, supportrarna och förmodligen även spelarna har pratat om. De sex dagar i mitten av maj som ska avgöra vilken del av staden som får fira och vilken som tvingas sörja. Det kommer dröja länge innan det förlorande laget har möjlighet att utkräva revansch. En vanlig ligamatch räcker inte för att plåstra om de såren. Allt står på spel nu.

I första mötet står Inter som bortalag och just bortalaget kommer till denna drabbning i säsongens bästa form. Fem raka segrar med den totala målskillnaden 15-1 talar sitt tydliga språk. Lägg därtill att anfallsparet som för två år sedan firade stora triumfer, Lautaro Martinez och Romelu Lukaku, nu verkligen verkar ha hittat rätt efter en säsong som varit rätt tung för båda två. Även mittfältet med främst Nicolo Barella, Marcelo Brozovic och Hakan Calhanoglu är i storslag och kommer bli en stor utmaning för Milans dito. Även ytterspringaren Federico Dimarco har fått sitt stora genombrott under våren. Inter kommer komma till spel med alla spelare tillgängliga, med ett enda litet frågetecken kring mittbacken Alessandro Bastoni som fick avbryta helgens match mot Roma. Det mesta talar dock för att han kommer kunna spela.

Klart bäst poänggörare i laget är den argentinske landslagsmannen Martinez med totalt 23 mål och tio assist. Tvåa på listan är Edin Dzeko med 13+5 och tre Nicolo Barella med 8+9. Störste busen är Marcelo Brozovic med totalt nio gula kort. Mest speltid har Martinez och Barella samlat ihop med totalt dryga 3500 minuter.

Snackisen i Inter inför onsdagens match är hur Simone Inzaghi ska formera både sitt mittfält och sitt anfall. På mittfältet är Barella helt självskriven i ena mezz’ala-rollen, och den andra kommer mest troligt tas av Henrikh Mkhitarian. Kvar står kampen om den centrala regista-positionen mellan Brozovic och Calhanoglu där kroaten i dagsläget ser ut att ha övertaget. I anfallet är å andra sidan Martinez självskriven, men det kan mycket väl bli så att bosniern Edin Dzeko bryter upp den populära Lu-La-kombinationen och därmed förpassar Lukaku till bänken till att börja med. Ni kan dock vara säkra på att både Calhanoglu och Lukaku kommer bytas in. Den förstnämnde till en orkan av burop som jag längtar till att få höra.

De rödsvarta som leds av Pioli kommer till spel med ordinarie lag, så när som på lagets enskilt viktigaste spelare, Rafael Leao. Jag vet, det läggs fortfarande ut dimridåer kring hans eventuella medverkan men nästan allt talar för att den kvicke portugisen vilar sin muskulatur i det första mötet och i helgens match mot Spezia för att förhoppningsvis vara spelklar till returen. Vi har alla sett videoklipp kablas ut under tisdagen där Leao tränar lätt vid sidan av planen, så jag har väldigt svårt att se att han spelar imorgon. Den som tar hans plats ute till vänster blir Alexis Saelemaekers, precis som han gjorde i helgens möte mot Lazio. Det behöver inte vara fel för den yvige belgaren att utgå från vänster med sin högerfot, och hans jobb defensivt kan också bli mycket värt.
Annars är laget som sagt ordinarie med en intakt backlinje, där förutom mittbackarnas kamp med Inters anfallare även Davide Calabria kommer få bekänna färg mot Serie A:s förmodligen näst bäste vänsterback/wingback just nu, Dimarco. Men klarar man Kvaratskhelia ska man väl klara Dimarco? Sandro Tonali, Rade Krunic och Ismael Bennacer kommer bli den stora nyckeln i det här dubbelmötet. Kan de återigen neutralisera ett starkt motståndarmittfält, likt matcherna mot främst Napoli? I min värld är detta Serie A:s bästa mittfält. För Inter-supportrar är nog deras egen uppsättning den bästa. Upp till kamp, med andra ord. Framåt får vi förlita oss till truppens enda anfallare värd namnet. Det är inte första gången Olivier Giroud spelar dessa högoktaniga matcher, vilket han är rätt ensam om i detta Milan. Fransmannen måste leda och visa sin bästa sida.

Bäste poängplockare i Milan är, surprise surprise, Leao med totalt 13 mål och 13 assist. Tvåa i listan är Giroud med 13+7 och trea Toanli med 2+9. Värsta råskinnet är Tonali med tio gula kort och han har även mest speltid med totalt 3450 minuter.


Troliga startelvor:

Milan (4-2-3-1): Maignan; Calabria, Kjaer, Tomori, Hernandez; Krunic, Tonali; Diaz, Bennacer, Saelemaekers; Giroud

Inter (3-5-2): Onana; Darmian, Acerbi, Bastoni; Dumfries, Barella, Brozovic, Mkhitarian, Dimarco; Dzeko, Martinez


Är det här tidernas största Milano-derby? Det går absolut att argumentera för det, och de enda matcher som kan konkurrera är CL-semifinalerna 2003 där Milan gick vidare på bortamålsregeln samt CL-kvartsfinalerna två år senare där Milan vann första matchen med 2-0 och den andra avbröts när de rödsvarta utökat ledningen och Inters supportrar tappade det helt och överöste San Siros gräs (målvakten Dida inkluderad) med pyro. Milan vann den matchen på walk over och det mest minnesvärda från den matchen är bilden på Marco Materazzi och Rui Costa som lutande mot varandra beskådar spektaklet. En bild som på många sätt summerar Derby della Madonnina. Vi må hata varandra på planen, men vi kan (oftast) uppföra oss anständigt utanför densamma. Om det så är på läktarna, i spiraltrapporna, på tunnelbanan eller ute på stadens gator.
En seger betyder dock allt, och jag hoppas att jag och du som läser detta kan njuta tillsammans på läktaren, i spiraltrappan, på tunnelbanan och på gatorna nästa vecka när krutröken lagt sig.

För som sagt, chansen till revansch kommer dröja länge. Allt står på spel här och nu.  


Var: San Siro, Milano
TV: CMore
När: Onsdag 10 maj, 21:00
Domare: Jesus Gil Manzano, Spanien
 

Tommi Uksila@TUksila2023-05-09 21:00:00
Author

Fler artiklar om Milan