Lagbanner
Giuseppe Meazza, 2024-02-11 20:45

Milan - Napoli

Inför Milan - Napoli

Inför Milan - Napoli

Milan tar ikväll emot Napoli på San Siro och även fast formkurvan poängmässigt håller i sig så har det spelmässigt sett en smula svajigt ut för Rossoneri under de senaste tre matcherna. Viss uppryckning krävs om laget ska lyckas gå segrande ur denna förväntade holmgång.

Så här i tider av uppehåll i europacupspelet är det inte sällan en vecka mellan matcherna och för somliga supportrar innebär det oceaner av tid av väntan på att få se sitt lag spela match och kriga till sig tre poäng. Nu drar däremot snart såväl Champions League som Europa League igång igen och framgångar där kommer innebära ett något tightare schema. Milan har match i EL mot Rennes redan i veckan som kommer medan Napoli som avancerade från sin CL-grupp får ta emot Barcelona hemma på Diego Armando någon vecka senare.

Ser vi till dagens poängställning i ligan ligger Napoli utanför europacupplats och hela 14 poäng bakom Milan. Jämför vi de båda lagens form i ligan ser det även här ljusare ut för Milan;

Milan har på de 12 senaste matcherna 8 vinster, 3 lika och 1 förlust.
Napoli har på de 12 senaste matcherna 5 vinster, 2 lika och 5 förluster.

Vid höstens möte mot Napoli lyckades Milan tappa en tvåmålsledning genom en uselt genomförd andra halvlek. Laget och tränaren fick ta emot kritik för att de var alltför svaga när det gällde att försvara ledningar och stänga matcher. Det här är något som laget verkar ha arbetat och kommit i bättre ordning med. I höstens match lyckades också Pierre Kalulu göra comeback från långvarig skadeperiod bara för att efter inte ens tjugo minuter in i matchen ådra sig en ny skada. Kalulu befinner sig fortfarande i sjukstugan.

Milan kommer till matchen utan ett gäng skadade spelare. Ikväll saknas Mirante, Kalulu, Tomori, Thiaw, Caldara, Pobega samt Chukwueze som är kvar och spelar afrikanska mästerskapen med Nigeria. Vår ordinarie mittback Thiaw har återgått till träning efter de skadebekymren han ådrog sig under hösten men är inte redo för spel ännu. Reijnders är för första gången sedan han kom till klubben inte tillgänglig för spel efter att han i förra matchen mot Frosinone ådragit sig sitt femte gula kort och blivit avstängd. Han ersätts troligtvis av Bennacer eller möjligen Musah.

Napoli saknar den store målskytten Victor Osimhen som liksom Chuck ska spela final i afrikanska mästerskapen. Vi får säga grattis till finalplatsen men kan också konstatera att Chuck hittills inte gjort några poäng i turneringen och i de senaste matcherna knappt fått någon speltid.

I övrigt mönstrar Milan förmodligen i stort sett samma elva som vi har sett den senaste tiden och det ska egentligen vara tillräckligt för att kunna besegra Napoli ikväll. Milan har däremot inte presterat på topp i de tre senaste matcherna och det mot motstånd som faktiskt är beskedligare än vad Napoli nu faktiskt är. Så mer fokus från spelarnas sida måste till för att det här ska gå vägen. 

Preliminär förväntad startelva AC Milan (4-2-3-1) Maignan; Calabria, Kjaer, Gabbia, Hernandez; Adli, Bennacer; Pulisic, RLC, Leaõ; Giroud,

*****

Som vanligt blåser det friskt kring Milan, framförallt vad gäller olika rykten om framtida spelare in och ut, tränare och en ny hemmaarena. Ledningen har den senaste tiden uttryckt ett visst stöd för Stefano Pioli och av vad det verkar så sitter denne kvar som tränare. Undviker han några större debakel i form av långdragna svackor med tappade poäng kommer förmodligen ingen ändring göras kring tränarposten förrän tidigast i sommar. Det går att se som ett styrkebesked då tålamod i regel brukar löna sig även inom toppfotbollen men det höjs också röster som menar att det endast rör sig om bristande ekonomiska förutsättningar och att Pioli är kvar på grund av att klubben inte vill sitta med dubbla löneposter under en alltför lång tid.  
 

Gustav Hjorth Tegman2024-02-10 07:30:00
Author

Fler artiklar om Milan