Lagbanner
KRÖNIKA: Känslokarusellen säsongen 2023/24

KRÖNIKA: Känslokarusellen säsongen 2023/24

Säsongen har hittills varit mycket upp och ner, men mestadels ner. Efter 23 spelade omgångar så är Milan ohotade på sin tredjeplats. Pioli, Rafa Leao och Maldinis uttåg har varit omdiskuterade inför och under den här säsongen. Nedan ska jag försöka smälta dagsläget och säsongen hittills, som varit en karusell på känslor.

Inledningsvis så kan vi konstatera att de flesta fansen var nöjda med tanke på eftersmaken av Maldinis uttåg. Man gjorde sig förvisso av med Maldini och Tonali vilket de flesta fansen verkade vara emot, iallafall vad man kunnat läsa sig till på sociala medier och diverse forum. Hashtaggen ''Cardinale Out'' florerade i mina flöden, men ganska snabbt slutade man använda hashtaggen. 

Värvningarna som delvis bestod av Pulisic, Loftus-Cheek, Chukwueze och Okafor tystade Cardinales kritiker (i princip alla milanfans) och snabbt fick vi en positiv anda i klubben. Efter tre raka vinster efter tre spelade matcher i ligan så var många milanfans lyriska trots att man hade 35 matcher kvar att spela, dock förståeligt med tanke på hur mycket energi, fart, flärd och styrka vi fått med tanke på värvningarna. Försäljningen av Tonali och avsaknaden av Maldini bedövades. 

I den fjärde omgången vankades det derby della Madonnina och nu var det dags att visa vilka muskler Milan har byggt på sig under transfersäsongen. Lika snabbt som drömmen om att utmana om en titel uppstod så försvann den lika fort efter att vi åkte på en käftsmäll där Inter tog full pott och gick hem med en 5-1 vinst. 

Utan att gå in för djupt på detaljer så känns det som att Cardinale och hans mannar valde att gå in på närmaste kosmetikabutik och sminka över de problem som uppstod efter att man tappat Tonali och Maldini. Kanske är strategin som amerikanerna brukar säga: ''Fake it till you make it''. Man kan givetvis diskutera vilken påverkansgrad dessa två herrar hade haft på Milan men vad vi alla kan vara överens om är att de inte går att ersätta, oavsett hur pass nära Tonali och Maldini man kan komma. Som jag nämnt tidigare så tappade vi en potentiell bandiera, Tonali. Samt ett av de största namnet som kan förknippas med Milan, nämligen Maldini.

Trots en mycket tuff grupp i Champions League så lyckades Pioli nästan knipa en andraplats i tabellen. Dock så vill jag påstå att vi tappade andraplatsen helt på individer som valde att fokusera på bl.a. Youtube än att ta sitt spel till nästa nivå - Leao. Milan gav han nummer 10, ett konkurranskraftigt kontrakt och den status han jagat. Vad har vi hittills fått tillbaka? Med detta sagt så är det inte endast Leao som är problemet.

Det stora problemet är ledarskapet och det taktiska. Vi tappade våra tre största ledare under en månad, Ibrahimovic, Tonali och Maldini. Sedan dess så har man försökt sminka över problemen. Ibrahimovic har förvisso anslutit, men jag har inte läst några rapporter om att han arbetar nära truppen. Det finns en hel del oklarheter och jag har återkommande ställt frågan till mig själv - vem i dagens Milan är den som ska leda laget? Vem är det motståndarna ska akta sig för? Jag vill säga Leao men med facit i hand efter 23 omgångar så är det inte Leao.

Efter sex spelade matcher i Champions League, 23 matcher i ligan och två matcher i Coppa Italia så är jag och de allra flesta övertygade om att titelstriden är över, även om det såklart svider att behöva konstatera det med 15 omgångar kvar att spela. Milan har stora problem mot lag som lägger sig lågt. Vi lyckas inte knyta upp knutar i motståndarnas försvar och lever mycket på att bollen studsar rätt av en ren slump, om det inte är Giroud som lyckas med en överprestation eller att Loftus-Cheek, Pulisic eller någon annan spelare får en drömträff. 

Potentiella ersättare till Pioli har det pratats en hel del om vilket för mig är helt ointressant med tanke på att Pioli har 15 omgångar i ligan kvar samt Europa League att bocka av innan jag funderar över nästa säsong. Utmaningen för Mister blir att se till att vi håller vår tredjeplats utan att riskera en fjärde och eventuell, må gud förbjuda, en femteplats. Jag hoppas även att vi kan få se produkten av att Zlatan anlänt till lägret och jag håller tummarna för att ledningen tar sitt ansvar och försöker lösa problemen som vi står inför. Hur långt får det gå innan man väljer att sälja Leao? Hur många matcher till får han underprestera trots att han fått 85+ spelminuter gång på gång? Det är frågor man behöver ta med sig. Jag är övertygad om att Leao kan ta högre kliv, men om det är i Milan tvivlar jag på. 

För sakens skull - Det positiva
Vi har vid upprepade tillfällen lyckats underläge till vinst trots att vi inte visat något tecken på vinst. En stor styrka i laget ser jag det som, det finns hopp, viljan finns, ibland är vi helt enkelt inte tillräckligt bra. Sedan har vi matcher där vi presterat på topp och fått ut precis det vi förväntar och önskar oss från varje spelare. Det finns något att bygga vidare på trots att man som sagt sminkat över en del av Milans problem.

Känslokarusellen har nått senaste kurvans botten, hur hög nästa kurva är återstår att se.
I motgång och som i dagsläget, i motvind - Forza Milan!

//Milad Kazeroni

Milad Kazeronimiladzk@hotmail.comTwitter @Kazeronii2024-02-04 21:00:03
Author

Fler artiklar om Milan