Lagbanner
L'Intervista Rossonera: CMore-experten Siavoush Fallahi om CL-derbyt

L'Intervista Rossonera: CMore-experten Siavoush Fallahi om CL-derbyt

CMore:s stjärnskott Siavoush Fallahi gästar L'Intervista Rossonera för att prata upp det största Milano-derbyt på evigheter. Vi pratar bland annat om kärleken till Inter och hans svenska rekord i antal derbyn på plats, vikten av en topp fyra-placering i ligan, Dimarcos genombrott, kritiken mot Inzaghi och den orättvist uteblivna kritiken mot Pioli, ägarsituationen, fantastiska Hakan Calhanoglu och vilka av båda lagens spelare som platsar i en Milano-elva.


Sia, du är troligtvis den mest profilerade Inter-supportern i det här landet. Hur står sig kärleken till Inter efter alla dessa år med Ryanair-flyg (?) mellan Stockholm/Skavsta och Bergamo?
– Jag är evigt tacksam till Ryanair. Deras låga pris på flyg till Milano gjorde att jag och många andra kunde göra våra drömmar till verklighet för småpengar. Vissa av mina resor har kostat mindre än tusenlappen för flyg, hotell och biljett, det är helt overkligt när jag tänker på det idag.
Kärleken till Inter består men den levs ut med mindre känslor. Man växer väl upp vilket är tråkigt men sant. Sen jobbar jag så mycket och då stänger jag av alla känslor som jag annars brukar ha på. 
Jag följer laget på mer distans från Stockholm, men jag ser fortsatt alla matcher, läser alla nyheter. Det är dock en plikt för mig att bättra på mitt resande. Hittills har jag jobbat nästan varje helg det spelats match. Det är fortfarande viktigt för mig att vara den från Sverige som sett flest Milanoderbyn och då behöver jag ta upp resandet igen.


Det är två år sedan senaste ligatiteln och därefter har det ”bara” blivit ett par supercuptitlar och en Coppa Italia. Det blir ingen 20:e ligatitel i år, men en kanske ännu större titel hägrar några veckor bort liksom chansen på Coppa Italia-titeln för andra året i följd. Hur ser du på säsongens upplaga av Inter och resultaten som uppnåtts?
– Det är april och jag blir inte riktigt klok på Inter. Laget som senaste veckorna kört över Lazio, Hellas och skickligt utmanövrerat Roma är för bra för att stå med elva förluster. Inter har en bra trupp, tränare och sportslig ledning, trots det har alla delar underpresterat till och från under säsongen. Löser Inter topp fyra i ligan är det en bra säsong sett till allt annat bra som gjorts, men det är för mycket som står på spel för att kunna bedöma säsongen nu, faktiskt.


Hittills har Inter förlorat hela elva matcher i ligaspelet, vilket är det mesta antalet förluster sedan säsongen 17/18 då man förlorade tolv och slutade på en fjärdeplats. Utanför topp fyra har man inte varit sedan säsongen 16/17, men nu finns risken att halka ut från de åtråvärda Champions League-placeringarna. Vad är den största anledningen till att Inter hackat en aning i ligaspelet?
– Jag tror mycket handlar om motivation. Gruppen vann ligan för två år sen. Budget för nyförvärv har uteblivit. När ligan är körd så tidigt som den är körd i år behöver man hitta motivation till de extra löpningarna, den perfekta koncentrationen och hungern. Det är inte en slump att Acerbi och Mkhitaryan som kommer utifrån är bland Inters bästa spelare den här säsongen. 
Inter startade säsongen med revanschlusta, men när revanschen inte går att nå så tidigt som det blivit i år tror jag tyvärr det är normalt att vissa spelare stänger av lite i ligan. 
Cupspelet har varit fantastiskt så jag tvivlar inte på att Inter är bra. Med det sagt, det är oacceptabelt att förlora elva matcher. Löser laget topp fyra är säsongen på något konstigt sätt godkänd. Topp fyra är viktigare än allt annat för Inters framtid. 
Jag tror även att VM och långa skador på Brozovic och Lukaku har spelat in på säsongen, det blir tydligt de senaste matcherna när de två levererar som de gör.
Jag har kritiserat Inzaghi för att han inte vet hur man tar ett oavgjort eller löser ett resultat i Serie A, för många matcher har Inter kunnat nöja sig med oavgjort i en jobbig bortamatch och gått för vinst och förlorat. Där behöver tränaren utvecklas.


Vilka spelare i laget tycker du har imponerat extra den här säsongen, samt vilka har svikit?
– Jag har imponerats mycket av Dimarco, han har blivit en pålitlig poängspelare. Acerbi har varit bättre än någon kunde trott. Darmian har levererat. Onana har äntligen tagit Handanovic plats. Calhanoglu löste Brozovic-positionen perfekt när kroaten gick skadad. Lautaro Martinez har gjort 19 mål i ligan. Där har vi nog de som gett mest.
Den som jag varit mest besviken på är Correa, som borde velat ha revansch men som verkar vara någon annanstans mentalt. Lukaku har vaknat, men det är april. Han har dock en bra chans nu  att göra upp för tiden han tappat. Skriniars säsong har varit svår att bedöma, men han är en besvikelse. Även Dumfries har jag varit besviken på, men även han verkar ha vaknat i april.


Simone Inzaghi har tidvis kritiserats hårt och ett tag såg hans tid i klubben ut att vara över efter säsongens slut. Vad är status nu? Vad krävs av den yngre Inzaghi-brodern för att få behålla jobbet?
– Inzaghi behöver lösa topp fyra, sen kommer cupspelet spegla av sig på hans framtid. Inter borde bara ersätta Simone om målen inte uppnås och om man kan få in en tränare som De Zerbi. Att nedgradera på en tränare som är ung och vinnande i sin karriär vore dumt. Inzaghi var bland de få tränarna som vann titlar i italien när Juve tog nio raka ligatitlar. Inte fy skam.


Det är inte bara Inzaghi som drabbats av kritik, utan även ägarna Suning Group som vad det verkar är i färd med att sälja vidare klubben. Kan du åskådliggöra varför kineserna kritiserats och när/om du tror att ett ägarskifte är på gång? 
– Suning Group kunde sälja Inter under pandemin när det stod klart att de hade ekonomiska svårigheter. Istället stod spelare, ledare och tränare (Conte) utan besked i månader. Löner kom sent och likviditet saknades i klubben. Oacceptabelt. 
Efter det har det dragits ned på kostnader, gjorts försäljningar av spelare, samtidigt som ersättare inte tagits in. 
Suningprojektet var menat att vara ett storspenderande projekt, men den kinesiska regeringens strategiska beslut för landets företag satte tidigt stopp för det. Suning är som andra kinesiska företag väldigt känsliga för vad regeringen bestämmer och hanterar därför inte sina egna pengar. Det gör företaget till en ägare som inte är anpassad till dagens fotboll. 
Jag har saknat långsiktighet, strategi och investeringar från Suning. Tidigare utnyttjade de sin makt på lokal marknad för att hjälpa Inter skaffa sponsorer och höja intäkterna. De sponsrade lagets träningsanläggning för en god summa varje år. Allt är borta nu. Suning ger inte Inter någonting extra som ägare och jag tycker klubben behöver och förtjänar båda de sakerna. 
Att agera med lite pengar är inget problem för mig. Att sälja spelare är inte heller något problem för mig. Men en ägare behöver ha en långsiktig strategi och kunna agera tidigt på transfermarknaden. Tänk om Suning hade agerat tidigt på bremer, eller om Milan hade agerat tidigt på Botman. Den långsamheten på transfermarknaden blir kostsam och jag tycker Inter har för duktiga direktörer för att ägarna ska förstöra deras arbete.


Om vi istället tittar mot onsdagens stora match på San Siro när Milan och Inter möts i den första av två matcher som avgör vilket av lagen som reser till Istanbul för Champions League-final 10 juni. Senast Inter spelade en semifinal i CL vann man hela turneringen. Senast Milan spelade en semifinal i CL vann man hela turneringen. Den trenden kommer nu brytas för något av lagen. Är det CL som är huvudfokus nu för Inter?
– Inter har inte råd att ha CL som huvudfokus. Inter och även Milan för den delen måste göra allt för att fokusera på allt. Det låter som en gardering men det är så det är. Lagen har livets chans att gå till Champions League-final där allt kan hända. Samtidigt måste man gå till CL nästa säsong för att fortsätta satsa. Man har satt sig i en situation där det inte går att prioritera, det är all in som gäller.


Inter kommer till det här dubbelmötet i väldigt fin form, kanske den bästa för hela säsongen. Fem raka segrar i bagaget med målskillnaden 15-1. Hur stora favoriter är Inter inför semifinalmötet?
– Inter är favoriter men knappa såna. Det är en klyscha men i det här dubbelmötet spelar formen ingen som helst roll. Huvudet, lite tur och detaljer kommer avgöra. Den som lyckas påverka allt det till sin favör vinner. 51-49 till Inter säger jag. Jag var en av få som trodde på Milan mot Napoli, här är det svårare att tippa, eller ja det är helt omöjligt. 


Romelu Lukaku och Lautaro Martinez har hittat formen den senaste tiden och kan bli tungan på vågen i CL-semifinalen. Är det dessa båda spelares dagsform som avgör eller ser du att det är andra delar av laget som blir nyckeln?
– Inter har långa delar av säsongen inte kunnat räkna med ett målstarkt anfallspar. Nu kan man det. Då förväntar jag mig att de två är avgörande. Men som jag sa innan, små detaljer kommer avgöra detta dubbelmöte. Mentaliteten kommer räknas. Fasta situationer. Någon studs åt rätt eller fel håll.


En spelare i Inter som inte alls står högt i kurs i den rödsvarta delen av staden är Hakan Calhanoglu. Hur ser du på hans prestation i Inter så här långt och hur är hans status bland supportrarna?
– Hakan har varit fantastisk för Inter sen han anslöt. Många glömmer att Inter förra säsongen blev av med Conte, Hakimi, Eriksen, Pintus och Lukaku. Hakan var ett nyförvärv som gav laget kvalitet och kvantitet. Inter kom tvåa men höll scudettostriden levande hela säsongen. Två titlar bärgades och hakan var en av anledningarna till att Inter kunde fortsätta prestera förra året. I år kommer han från en mindre läglig skada, men tidigare säsonger har Inter stått och fallit med Brozovic, det har man inte gjort denna säsong och det är tack vare Hakan. Jag håller honom högt, men jag förstår att milanisti stör sig på honom. Han slår mig inte som den vassaste kniven i lådan och jag utlös ett Intervjuförbud för honom när det blev klart att det var ett dubbelderby som väntade i Champions League. Hittills har han inte pratat så allt lugnt just nu.. 


Även Stefano Pioli på Milans tränarbänk har likt Inzaghi fått en hel del kritik under säsongens gång. Hur ser du på Piolis gärning den här säsongen och hans framtida vara eller inte vara i klubben?
– Det är intressant. Pioli får mindre kritik än Inzaghi och då har Inter tagit sig till cupfinal och slagit Pioli i supercupen. Absolut vann Pioli scudetton i fjol, men om Inzaghi ses som dead man walking borde Pioli också göra det. Missförstå mig inte, jag har stor respekt för Pioli, men jag reagerar på hur annorlunda det låter för två tränare som presterar ganska likadant och där Piolis Milan är titelförsvarare. Milans titelförsvar är statistiskt ett av de svagaste i modern Serie A-tid. Mycket för de båda tränarna kommer avgöras av CL-semifinalerna. Den som tar sig vidare köper sig tid, men överlever någon av tränarna att hamna utanför topp fyra? Kommer Milan ur det bättre om man sparkar Pioli och sen inte spenderar på transfers? Jag tror inte det. Det viktigaste är spelartruppen och där tycker jag Milans mercato ger Pioli ett par alibin. Pioli har visat att han kan agera och ändra när det är kris. Han har visat att han inte är för stolt för att gå tillbaka när det behövs. Jag är övertygad att Pioli är en bra tränare, men han behöver hjälp med nyförvärv, det är farligt att bara ge honom skulden för något som rör alla.


Milan kommer till spel med så gott som ordinarie lag (lite osäkerhet kring Rafael Leao finns i skrivande stund). Vilka delar i Milans spel och vilka spelare ser du som de största hoten för Inters framfart?
– Milan har tre spelare som inte går att ersätta. I ordning är det Leao, Theo Hernandez och Maignan. De här spelarna gör enorm skillnad för Milan. Leao och Theo med sin spets, snabbhet och mentalitet. Maignan för att han en bra dag är oslagbar. Leao och Theo kan avgöra en match från ingenstans. Inter har ingen sån spelare eller snabbhet i laget. Kanske kan Lu-La en bra dag aspirera på det, men ingen av de två är en dribbler som Leao. Sen slår jag ett slag för Bennacer, han har spelat i en ny position senaste månaden. Jag ser det som en förberedelse för att markera bort Brozovic eller Calhanoglu. Håll utkik i matchen om det blir så eller inte 


Om jag tvingar dig att komponera en optimal Milano-elva av dagens Inter och Milan, hur skulle den se ut?
– En julgransformation i Ancelottis ära: Maignan; Dumfries-Kjaer-Bastoni-Theo; Barella-Brozovic-Bennacer; Lautaro - Leao; Lukaku


Slutligen, hur slutar topp fyra-kampen i Serie A samt vilket av de båda Milano-lagen får resa till Istanbul?
– Jag tror Inter hamnar topp fyra men att Milan på något jävligt sätt tar sig till CL-final. Bortamålsregeln återupplivas eller slantsingling eller vad som. Det är något med Milan och CL som skrämmer mig. Milan får nog CL plats till slut också sett till att jag tror UEFA kommer stänga av Juventus från europaspel.


Vi på Svenska Fans Milan-redaktion tackar Sia för medverkan i denna upplaga av L'Intervista Rossonera. Att just nu önska honom lycka till gällande Inter är svårt, men jag tror mig tala för alla Serie A-älskare och de som följer CMore:s fotbollssändningar att vi är stolta över hans stora genombrott i rutan och att vi hoppas att framtiden är lika ljus som det senaste året. För att citera Expressen-legendaren Mats Olssons ord under VM i Qatar: "Siavoush är det största fynd jag sett på evigheter...".

Tommi Uksila@TUksila2023-05-09 17:00:00
Author

Fler artiklar om Milan