Lagbanner
L'Intervista Rossonera: CMore:s Vicki Blommé om Milans chanser i derbyt

L'Intervista Rossonera: CMore:s Vicki Blommé om Milans chanser i derbyt

Inför tisdagens CL-derby gästar CMore-experten Vicki Blommé för att diskutera kärleken till Milan, bästa Milano-tipsen, de rödsvartas säsong så här långt och vilka spelare som flippat och floppat, mercato-strategi, Stefano Piolis framtid, Rafa Leaos troliga kontraktsförlängning och givetvis förutsättningarna inför tisdagens returmöte. Det och mycket mer i denna upplaga av L'Intervista Rossonera.


Vicki, du är mest troligt den mest profilerade Milan-supportern i det här landet. Hur står sig kärleken till Milan idag?

Kärleken är stark och har aldrig försvunnit, men det har funnits perioder där det inte varit lika exalterande att följa sitt lag.
Ganska många hemska år rent sportsligt, i kombination med att bli förälder två gånger om och allt vad det innebär, att jag inte haft möjlighet att resa ner på samma sätt och att andra saker blir viktigare. Dessutom så upplevde jag att i början av min karriär som kommentator och expert att jag la ett så stort fokus på min egen prestation och att vara neutral att det fanns en oro hos mig att kärleken skulle nötas ner. Det känner jag nu när jag är trygg i min yrkesroll att den inte har gjort, vilket jag är glad för. Dessutom så har det, med Maldini vid rodret, med större framgångar och med spelare som faktiskt visar hjärta, varit lättare att känna igen sitt Milan igen de senaste åren.


Vad är ditt favoritminne från alla resor till Milano, oavsett om det är från fotbollsplanen eller utanför?

Sportsligt återkommer jag alltid till mitt första derby på plats, vilket också var Zlatans första derby i Milan-tröjan hösten 2010. Milan vann 1-0 och Zlatan satt straffen framför Curva Nord. Annars har jag också fina minnen från vårderbyt 2014. Minns att jag och min man fick skjuts genom Milano med vår vän Marco till San Siro. En varm vårkväll, det kryllade av människor i Milan och Inter-tröjor över hela staden, han körde bil precis som en italienare ska köra och med Umberto Tozzis ”Gloria” på högsta volym. Mötte dessutom upp med Fossa degli Alci-gänget som hade ordnat en gruppresa, vilket var jäkligt trevligt. Att Milan också vann efter att De Jong satt dit matchens enda mål gjorde inte kvällen sämre.


Har du något eget guldkorn i Milano som du skulle vilja dela med dig av?

Jag älskar ju området Brera. Mycket restauranger, barer, mysiga torg och gator. Fina vintagebutiker och mycket inredningsaffärer. En lunch på Osteria del Corso blir det alltid för lite fotbollsspelar-spotting.


Om vi tittar på säsongen som varit. Hur bedömer du Milans säsong så här långt?

Det som är tråkigast att se är att utvecklingen rent spelmässigt gått åt fel håll. Defensiven är långt ifrån lika bra och väloljad som förra säsongen och offensivt ser jag ingen utveckling alls. I Champions League går det självfallet inte att gnälla, det är en fantastisk prestation laget stått för. Där har man visat upp vilken höjd defensiven har och många unga spelare har visat karaktär och utveckling från förra säsongen. I ligan är det för ojämna prestationer som orsakat att vi nu ser ut att missa topp fyra. Det är såklart inte godkänt för en regerande mästare. Enligt mig ska man kunna kräva topp fyra av denna trupp, även om den har brister.


Finns det några spelare som du vill lyfta såväl på den positiva sidan som den negativa?

Maignan är en av världens bästa målvakter, Theo är världens bästa vänsterback och Leao ska såklart också nämnas även om han har en bit kvar till de allra bästa på hans position. I den andra änden så är jag besviken på Tomoris säsong, hade höga förväntningar på honom och tycker att han bjudit på för mycket misstag. Annars är det såklart De Ketelaere, herregud vilket fiasko. Denna säsong går inte att rädda, men jag vill dock inte räkna ut honom än. Det måste gå att få fart på honom till hösten. Vi får inte heller glömma Rebic och Origi som varit extremt svaga.


Vad anser du att Milan behöver göra under sommar-mercaton för att förstärka laget?

Offensiva förstärkningar måste vara fokus. Handla in spets så att spelare som Saelemakers kan vara truppspelare och inte startspelare. Både på offensivt mittfält och kanter, samt att forwardspositionen måste ha fler alternativ. Giroud orkar inte bära den rollen själv. Med den strategin Milan har kanske vi dock inte kan räkna med att få in färdiga klasspelare, men jag hoppas ägarna är villiga satsa så pass att vi kan handla på en lite högre hylla. Det är svårare att göra fynd när det kommer till offensiva spelare än defensiva, för alla kan läsa en skytteliga.


Stefano Pioli och klubbledningen har under våren ganska uppenbart gått all in på Champions League. Håller du med, och hur ser du i så fall på det beslutet?

Mitt supporterhjärta säger att det är rätt. Att jag under denna vår faktiskt har kunnat och ännu kan drömma om en final är värt varenda rotation och poängtapp. För ”projektets” bästa vet jag inte om det är, men personligen når jag hellre en final än tar en fjärdeplats. Sen är det inte svart eller vitt, vi skulle ju hypotetiskt kunna klara båda, men med denna truppbredd är det svårt.


Pioli har fått ganska mycket kritik i Milan-kretsar under säsongens gång. Vad tycker du om hans gärning i klubben överlag, och vad krävs för att han ska få fortsatt förtroende?

Han har varit perfekt för Milan i det läget klubben varit i. I alla delar av klubben behövdes trygghet och långsiktighet när han kom in och Pioli var den som var huvudansvarig för att ge det till spelartruppen. Han satte ett nytt spelsätt och en stark identitet som ledde fram till scudetton. Det ska han med rätta hyllas för. Jag tycker fortfarande att Pioli är en bra tränare och ledare, men jag ser ett problem i att offensiven inte fungerar bättre. Ett problem som egentligen funnits hela tiden. Som till viss del också beror på spelarmaterialet, men jag har börjat fundera kring när det är dags för honom att tacka för sig. Redan nu i sommar eller nästa. Jag är osäker. Det som talar för honom är att jag upplever att truppen gillar honom, att han har tagit sig ur svackor förr och att Maldini tror på kontinuitet. Men efter denna hemska vecka så sitter jag absolut och tänker på Vincenzo Italiano.   


En het potatis det senaste året har varit Rafael Leaos eventuella fortsättning i klubben. I skrivande stund ser det ut som att klubben och spelaren kommit överens om en förlängning till och med 2028 och ett kontrakt på €5 miljoner/säsong + bonusar. Detta trots att en CL-plats till nästa säsong ser avlägsen ut. Hur ser du på detta, och vilken signal sänder det?

Ett styrkebesked från den sportsliga ledningen som isåfall tillslut lyckas slutföra en svår och långdragen förhandling. En signal från Leao att han antingen vill vara här väldigt gärna, med CL-spel eller ej, eller att han känner en tacksamhetsskuld till klubben som gör att han inte vill lämna gratis. Han skulle självfallet kunnat få bättre betalt någon annanstans, för det är ingen jättelön han får. Det är tydligt att det finns andra värden som också spelar in.


På tal om Champions League så åkte Milan på en rejäl åktur mot värsta rivalen Inter i förra veckans första semifinalmöte. Vad var ditt intryck av den matchen? Vad saknade Milan?

Först och främst så var det en matchinledning som orsakade panik och som det är svårt att hämta sig ifrån. Därefter lyckades ändå Milan stabilisera matchbilden lite och stoppa anstormningen till viss del, men det var fortfarande en väldigt tydlig skillnad på lagens offensiv. Totalt uddlöst från Milans sida, där egentligen ingen av de offensiva spelarna hotade överhuvudtaget. Ett Inter som istället var vassa och farliga varenda gång de hade bollen i sista tredjedelen av planen.


Finns det något hopp inför tisdagens retur för oss rödsvarta? Vad blir viktigast i spelet för att lyckas vända på resultatet?

Jag har fortfarande lite hopp kvar. Gör Milan första målet så kan allt hända och jag har stort förtroende för gruppens mentala styrka och karaktär. Det är där det börjar. Det blir mycket prat om att Inters trupp är bättre, att spelare för spelare är Inter bättre. Men vi måste komma ihåg att det inte gäller alla spelare och där behöver våra spetsspelare, allra främst Leao men också Theo, Maignan och Giroud visa vägen. Sedan krävs självklart en klart bättre försvarsinsats där Milan lyckas med sin höga press.


Leao väntas vara tillbaka till returen men istället saknas Ismael Bennacer vars säsong är över. Vad är din syn på dessa spelares påverkan?

Leao kan förändra matcher i princip på egen hand och han förändrar också motståndarnas sätt att ta sig an matchen. Vi har många exempel på när Milans offensiv inte fungerat, men där han bryter mönstret och avgör. Milan blir så klart och tydligt trubbigare utan honom. Bennacer är viktigare i det tysta. Smartare spelare får man leta efter och hans passningsspel kommer verkligen saknas. Där är ingen av ersättarna i närheten.


Om vi tittar på Inter, hur bedömer du deras säsong så här långt och vad är styrkorna respektive svagheterna i Simone Inzaghis lagbygge?

Jag har många gånger berömt Inzaghi och fortsätter göra det. Inzaghi har byggt ett lag som har en trygg spelmässig grund med aggressivitet defensivt och kreativitet offensivt. De kan stå högre och sätta tidigare press, men är också väldigt bekväma i att stå lågt och försvara sitt eget straffområde. De är bekväma i att bygga spelet bakifrån med löpvilja och platsbyten, samt presståliga spelare som Brozovic. De har också kontringsspelet. Få svagheter tycker jag, men effektiviteten och enskilda spelares dåliga form har ställt till det för dom i perioder.  


Vilka spelare i Inter oroar dig mest inför returmötet?

Lautaro Martinez är jag alltid orolig för, även om han inte varit lika avgörande i CL. Mångsidig, rörlig, en bra avslutare och väldigt vass i boxen på ett tillslag.


Om jag tvingar dig att utse en optimal Milano-elva utifrån dagens Milan och Inter, hur skulle den se ut?

Med de som är tillgängliga för spel:
Maignan - Calabria, Bastoni, Tomori, Theo Hernandez - Barella, Brozovic, Tonali - Lautaro, Giroud, Leao


Slutligen, vilka lag möts i Champions League-finalen i Istanbul 10 juni, och vilka fyra lag i Serie A kvalificerar sig för nästa års CL-spel?

Jag kan bara inte skriva Inter, det går inte. Trots att det är mest troligt.
Det blir Milan mot Real Madrid. Maldini mot Ancelotti. Någon av gentlemännen ska få sin Istanbul-revansch från 2005. Så måste det bara bli.



Vi på Svenska Fans Milan-redaktion tackar Vicki för hennes medverkan och hoppas tillsammans med henne att Milan lyckas vända på steken i morgondagens Euroderby. Vi önskar henne också fortsatt lycka till i rutan, där jag utgår från att alla som läser detta har full koll på hennes stjänstatus i CMore-studion där hon främst täcker Champions League, Serie A och La Liga både som studioexpert och i kommentatorsbåset. Följ henne på Twitter (@vickiblomme) för kloka tankar kring dagens fotboll.
 

Tommi Uksila@TUksila2023-05-15 18:00:00
Author

Fler artiklar om Milan