Lagbanner
L'Intervista Rossonera: Expressens Therese Strömberg om Milan-kärleken och söndagens Juve-möte

L'Intervista Rossonera: Expressens Therese Strömberg om Milan-kärleken och söndagens Juve-möte

Fantastiska Therese Strömberg gästar återigen L'Intervista Rossonera för att prata upp söndagens möte med Juventus, kärleken till Milan, båda lagens kritiserade tränare och deras framtid, topp och flopp i Milan, vilket Milan-beslut som gör henne galen, Graham Potter (!) och vilka Juventus-spelare som tar plats i Milans startelva. Det och mycket annat diskuteras i denna upplaga.


Therese, du är en av landets mest välkända Milan-supportrar. Hur står sig kärleken till klubben nuförtiden?

Jag skulle säga att den är som den alltid har varit, men för mig har jobbet gjort att jag nog är mer nyanserad idag än vad jag var tidigare. Både kring mitt eget lag och lagen och spelarna runtomkring. Jag har till exempel inga problem att stänga av mina känslor när jag bevakar Milan eller Serie A i stort, vilket jag tror är en förutsättning för att kunna göra det. Så jag skulle säga att mina supporterkänslor är desamma, och utan att mena att jag aldrig är så glad, arg eller besviken att jag inte vet var jag ska ta vägen så kan jag nog hantera känslorna bättre i dag tack vare jobbet. Och det kanske har lite med åldern att göra också, haha.


Vad har du för favoritminne från alla resor till Milano, oavsett om det är från fotbollsplanen eller utanför?

Oj, så många. Min första resa till Milano, när jag åkte dit och mötte upp ett helt gäng från Milan Club Svezia var fantastisk. Milan förlorade mot Fiorentina men jag träffade en av mina bästa vänner Per Normann för första gången på den resan, så den var fin ändå. Sen måste jag ta upp derbyt i januari 2016, när Milan vann med 3-0, jag har sällan haft sådana känslor av eufori i min kropp så länge som jag hade då. Och så fick jag möjligheten att åka och bevaka sista hemmamatchen i fjol, den mot Atalanta, och även om jag varit på många stora matcher i jobbet så har jag sällan upplevt den atmosfären någonstans.


Har du något eget guldkorn i Milano som du skulle vilja dela med dig av?

Jag ska säga något förbjudet nu, och det är att jag faktiskt inte älskar Milano som stad jättemycket… Det finns andra italienska städer jag mycket hellre åker till. Men ett generellt tips är att alltid gå på aperitivo i stället för att äta middag i Italien, mycket trevligare (och billigare!), och nu äter inte jag kött i dag, men när jag gjorde det gick jag till en restaurang som heter Ristorante alla Cucina delle Langhe flera gånger och åt t-bone steak. Den var helt otrolig, men med reservation för att det här var över fem år sedan så jag tar inget ansvar för hur vare sig restaurangen eller köttet är i dag.


Om vi tittar på säsongen som varit. Hur bedömer du Milans säsong så här i slutskedet av densamma?

Mycket svagare än vad jag trodde att den skulle vara. Jag var beredd på att man inte skulle hålla riktigt samma nivå som förra året, truppen är för tunn för det och ligatiteln var i någon mån resultatet av överprestation. Men jag trodde att man skulle vara ett ganska självklart topp fyra-lag, och det kan man ju inte säga att de har levt upp till. 


Finns det några spelare som du vill lyfta såväl på den positiva som den negativa sidan?

Alla spelare som är bra har ju tyvärr haft sina formsvackor de också, men det är svårt att säga någonting annat än att man fortsatt är nöjd med spelare som Theo och Leao. Giroud presterar väl i likhet med förra året och det är svårt att kräva utveckling av honom, även om jag tror att han hade fått några fler mål om man hade använt honom bättre. Spelare som Brahim, Tonali och Bennacer är ju otroligt bra, men återigen har i stort sett alla haft formsvackor och det säger kanske mer om laget som helhet än de individuella spelarna. 
Origi förstår jag verkligen inte varför man tog in, för han har inte varit bra på någonting på hela säsongen, och Tomori har visat en ojämnhet den här säsongen som jag hoppas han får bättre koll på till nästa år. Jag vill också använda det här utrymmet till att försvara CDK. Han har haft en jobbig säsong, men det har i stort sett alla unga spelare som kommit till Milan haft första året. Han är värvad för att växa in i det, inte för att göra skillnad direkt. Han kommer att bli mycket bättre än så här.


Vad anser du att Milan behöver göra under sommar-mercaton?

Rensa bort lite spelare som inte gör någon nytta, och plocka in en bra anfallare och en högerytter måste vara prio. Jag säger inte nej till någon mer central spelare och lite bredd på de positioner vi är tunna.


Vad bör målet inför nästa säsong vara?

Det som förväntades av dem i år, att vara ett stabilt topp fyra-lag, och gärna vara med och slåss om titeln en bra bit in i säsongen. Eftersom strategin ser ut som den gör i klubben, kopplat till värvningar och hur man använder sina pengar så kan man egentligen inte kräva ligatitlar och Champions League-finaler.


Stefano Pioli och klubbledningen har under våren ganska uppenbart gått all in på Champions League. Håller du med om den uppfattningen, och hur ser du i så fall på deras beslut?

Det har gjort mig galen. Jag förstår inte vem som tog de besluten och varför. Att satsa allt på att gå så långt som möjligt i Champions League och fullständigt rotera bort sig i ligan och riskera att missa CL till nästa år? Vansinne. Enda anledningen till att man har en rimlig chans att nå topp fyra nu är Juventus ekonomiska fiffel, så man får väl skicka blommor till dem eller något. 


Pioli har fått ganska mycket kritik i Milan-kretsar under säsongens gång vilket kulminerade i samband med förra veckans uttåg ur CL. Ledningen verkar dock positiv till en fortsättning. Vem skulle träna Milan nästa säsong om du fick bestämma?

Jag är delad i den här frågan. Jag gillar Pioli, han har gjort otroliga saker med det här laget. Men jag tycker samtidigt att man har tagit spelmässiga steg bakåt den här säsongen, och sättet man hanterat ligan vs Champions League på gör mig tveksam. Får jag drömma helt fritt hade jag dött för att få in Graham Potter. Julian Nagelsmann är ju också ledig… Det som absolut inte får hända är att Milan plockar in Antonio Conte.


En annan het potatis det senaste året har handlat om Rafael Leaos eventuella kontraktsförlängning. I skrivande stund är inget officiellt, men det väntas besked vilken dag som helst om en förlängning till 2028 med ett kontrakt på €5 miljoner/säsong + bonusar. Tror du att Leao vill stanna eller är det mer en ”lojalitets-förlängning” för att Milan ska kunna få en ordentlig övergångssumma?

Det skulle kunna vara lite av båda. Jag tror nog att han trivs i Milan, och har han rimliga rådgivare runt sig kanske de har sagt åt honom att det vore bra att han utvecklas här en säsong till. Han har trots allt fortfarande en tendens att vara lite ojämn, även om han är helt överlägsen i sina spetskvaliteter när han är bra. Men det är klart att han inte kommer stanna i Milan hela det kontraktet, det har jag svårt att se.


Förra veckan åkte Milan som sagt på en rejäl smäll när man åkte ur CL mot självaste Inter utan att egentligen ha minsta lilla chans. Hur tog du förlusten?

Det var väl vad det var. Det svider mer att det var mot Inter än att det var i semifinal, men det som gjorde mig mest irriterad var situationen i ligan, och att den var ett resultat av att man gick så hårt på CL. Också onödigt att släppa in det där målet i returen så de fick ytterligare en seger mot oss.


Om vi blickar till ligaspelet så har Milan nu återtagit en topp fyra-placering på konstgjord väg efter att Juventus slutligen tilldelades sina tio minuspoäng för plusvalenza-skandalen. Hur stora chanser ger du Milan att hålla fast vid den placeringen?

Bara Gud vet egentligen, sett till hur otroligt konstiga prestationer och resultat som Milan bjudit på den här säsongen. Men det ska väl kunna lösa sig det här?


På söndag väntar just Juventus som i och med gårdagens storförlust mot Empoli (strax efter att de tilldelades sina minuspoäng på nytt) mer eller mindre gav upp säsongen. Hur tror du att söndagens match kommer utvecklas?

Om Juventus lyckas samla sig mentalt och bli starkare av det här, för de är trots allt inte helt körda om de vinner sina två sista matcher, så tror jag att det kan bli riktigt obehagligt för Milan. Men å andra sidan, om Milan kan plocka fram den karaktären man hade i CL-slutspelet fram till semifinalerna så är de rätt svåra de med. Kryss?


Spontant är känslan att Juventus haft en tuff säsong men ändå är det de som har plockat näst flest poäng på planen efter överlägsna Napoli i ligaspelet. Hur ser du på de vitsvartas säsong, och finns det några spelare som enligt dig utmärkt sig? 

Det har varit en stökig och konstig säsong för dem också. Med allt från en styrelse som avgick till minuspoängen som kom tillbaka för att sedan dras bort igen. Det har varit mycket kritik mot Allegri och det är väl ganska många spelare som presterat långt ifrån sin högstanivå. Är det någon man vill lyfta är det väl ändå Nicolò Fagioli som har slagit sig in i startelvan och ser ut att kunna vara väldigt bra för klubben framöver.


Max Allegri har fått mycket kritik under säsongens gång samtidigt som det finns de som försvarar den gamle Milan-tränaren. Är Allegri rätt man för Juventus?

Det Juventus behöver är en hel klubb som drar åt samma håll. Allegri skulle kunna vara en del av en sådan sportslig ledning, men så som det sett ut sedan han kom tillbaka så tror jag inte att det är rätt väg framåt.


Hur tycker du att Stefano Pioli ska ta sig an söndagens uppgift, och vad blir nycklarna för att Milan ska vinna och säkra topp fyra-placeringen redan på söndag?

Vänstersidan blir en nyckel, som alltid. Med tanke på hur ihåligt Juventus försvar var i deras senaste match ska man försöka stressa dem så mycket som möjligt med framför allt Leao. Sen gäller det att ”rätt” Milan kommer ut från start i matchen, både taktiskt och mentalt.


Slutligen, om jag tvingar dig att komponera den bästa elvan av Milans och Juventus trupper idag, hur ser den ut?

Oj, svårt. Den här satt jag med länge och vred och vände fram och tillbaka. Jag kom till slut fram till att jag tror att i dagsläget hade jag bara plockat in Vlahovic, Bremer och Chiesa från Juventus in i Milans elva. Det betyder inte att jag tycker att Juventus inte har fler bra spelare, jag älskar till exempel Kostic, men väljer inte honom före Theo. Och så tillåter jag mig att vara ganska färgad i det här forumet.


Vi på Svenska Fans Milan-redaktion tackar Therese för att hon återigen medverkat i denna intervjuserie och önskar henne lycka till både i supporterskapet som vi delar till Milan samt i hennes arbetsliv. Ni följer så klart henne på Expressen där hon rapporterar och krönikerar om fotboll i stort och ni kan också se henne i SVT:s fotbollssändningar, främst i samband med stora mästerskap. Följ henne även på Twitter (@stromberg23) för kloka tankar kring världens fotboll.

Tommi Uksila@TUksila2023-05-27 18:00:00
Author

Fler artiklar om Milan