Lagbanner
Ligamästarna förlorade derbyt och är i fritt fall....

Ligamästarna förlorade derbyt och är i fritt fall....

Milan 2023 har varit raka motsatsen till Milans 2022. Spelare som kom med i All-star den säsongen spelar på en nivå idag som ger idrottspsykologer bästa förhandlingstaktik när det gäller kontrakt. Sen Milan hade en kassaskåpssäker seger hemma mot Roma för bara 4 veckor sen såg allt bra ut. 2 fasta och 2 mål så var det mentalt ett poängtapp som verkar vara i nivå med när Milan förlorade CL finalen 2005.

Först vill jag gratulera Inter till segern, den var rättvis och odiskutabel. Nerazzurri vann även tifomatchen denna gång. Bortsett från Empoli så har Inter resultatmässigt varit riktigt duktiga under 2023. Har inte sett deras matcher men 3poäng är 3poäng vilket dom radat upp. 

På förhand hade det kommunicerats ut att Pioli kände sig tvingad att göra något annorlunda för att bryta den Mordor mörka trenden under 2023, det gjorde han. Vi alla såg första halvlek, vi kommer nog aldrig se Milan spela den taktiken igen. Som vi pratade om i senaste avsnittet av PodcastRossoneri så ställde vi oss frågande om det är klok att börja laborera i en uppförsbacke mot ett starkt lag som Inter som är erkänt duktiga på fasta situationer. Lautaro gör målet (hans 7e mot Milan), vi väljer att inte ens markera honom eller rättare sagt så gör någon Milanspelare inte sin uppgift. Lautaro är inte bara bra på att filma och gnälla, han är även en otroligt duktig anfallare både på huvudet och fötterna och ska inte ha en mm utrymme. Då är det bara en tidsfråga innan han straffar sitt motstånd. Gällande Milan defensiva hörnor måste någon börja analysera för Milan tillsammans med lagen Cremonese och Lecce ligger i botten sett till statistiken över insläppta hörnor. Samtidigt har Inter gjort 7 mål på hörnor, denna ekvation borde någon får tränarbänken studerat på förhand mycket bättre. Inte ens en liten detalj att missa. 

Frågan alla kommer ställa Pioli efter matchen, hur kommer det sig att du inte startade med Leao? Givetvis spär det på rykten som florerat kring honom senaste två månaderna men nu är det lång till nästa fönster. Det är Milans bästa spelare, han tar du ut först. Att välja att bänka honom när Milans bästa spelare under säsongen Bennacer är skadad gör det ännu mer märkligt. Pioli har inte vunnit på 7 matcher, det är siffror som är katastrof och han ska vara glad att den kritiserade Tatar i mål hade sin bästa match under 2023 för det kunde varit ännu större siffror. Inter var snälla och inte straffade Milan  hönsgård till försvar, kanske deras minus i matchen dvs ineffektiva. Gabbia hade kort och när Inter bytte in Lukaku så gjorde Pioli sitt klokaste drag under 2023 och bytte in unge Thiaw mot denna stora belgare. Möjligt att jag letar positiva ämne långt ner i kakburken men här hoppas jag Thiaw visade Pioli att han kan stå upp mot dom bästa och bör få mer speltid framöver. Synnerhet med tanke på att vårt fösvar hållit Serie C nivå sen Roma

Kollar vi på statistiken så har båda lagen märkligt nog inga stora målchanser något av lagen, xG har Inter 0,95 och Milan xG 0,30. Skotten vinner Inter klart med 15-4 men Milan hade inget under 95min som fick Onana att svettas. Vet inte ens om han kommer duscha efter matchen. Statistik kan man vrida och vända på och ger möjligtvis en viss bild av matchen. Andra halvlek fimpade Pioli sitt projekt, hade han varit mer slipad borde han gjort det redan efter 15min för det var obehagligt att titta på. Alla satt bara och väntade på när Inter skulle börja göra mål. Andra halvlek så spänner Milan iaf bågen, Diaz som annars är hårt kritiserad gör ändå skillnad på mitten och han vill och vågar hålla i bollen. Byten gör skillnad och det började infinna sig en desperat och naiv förhoppning att Milan skulle vända på steken likt under guldåret. Kanske därför Pioli aldrig övervägde att byta ut Giroud som hade det tufft mot tre stora och duktiga försvare som spelar på gränsen när Giroud känns lite för ärlig och snäll. Det är allid svårt att förklara en matchbild för någon som inte sett matchen men inför andra halvlek hade Milan inte ens lyckats få ihop 100 passningar. Även om indikationen kändes mer positiv i andra efter byten och Leao ger en viss moralhöjning så gör Milan ca 150 passningar i andra medan Inter gör sammanlagt 480st varav 84% går till rätta dress. Det ska sägas att väldigt många var i första halvlek när Milans presspel inte fanns. Det är något vi i Podcast Rossoneri efterfrågat under 2023 och dom lyfte det även i studion när man snabbt skulle analysera matchen. Även om Milan mentalt efter Roma är på botten så kan inte konditionen och instruktioner helt falla bort, presspel borde vara samma som i fjol. Att det sen kan vara stolpe ut spelmässigt händer men när grundspelet som tog Milan till guldet helt fallit bort måste frågor börja ställas. 

Pioli hänger på repen, det har varit mycket diskussioner från flera håll som följer Milan runt om i världen att han ska få sparken: Maldini är trött på frågan men han kommer få den ikväll, imorgon och övermorgon. Av flera anledningar har Milan inte vunnit en match på mer än 4veckor i ett tajt spelschema. Laget har halkat ut CL positionen. Ligan har vi alla redan gratulerat Napoli till men målet är CL och det är otroligt viktigt att nå framöver. Våra nya ägare, vi vet inte riktigt vem som är huvudägare så det är svårt att peka finger men dom lyser helt med sin frånvaro och dom spenderade kaffepengar på en helt okänd målvakt, inget annat. Jag känner mig lurad av dom. Moncada m.fl hade flera önskemål men inför döva öron. Något måste hända annars kommer ägarna få se Milan tappa spelare som Leao m.fl, än mer om Milan inte spelar CL nästa säsong. Att sparka Pioli kommer inte lösa något, hur ofta ger det effekt på en säsong? Vem skulle ens denna tränaren vara som ägarna vill betala med monopolpengar? Däremot behöver Milan göra något mentalt, laget är ett av Serie A fyra bästa lag, särskilt så länge Juve får sina straffpoäng men dom behöver gå tillbaka till grunden och få tillbaka harmonin där dom jobbar tillsammans för varandra. 

Mike och Zlatan är förhoppningsvis tillbaka inom kort, massor med rykte men vi får hoppas det och enligt klipp på Milanello så verkar det vara aktuellt. Det är precis denna boost laget behöver och Mike är en av världens bästa målvakter, jag skulle vilja se något annat topplag spela utan sin första målvakt i flera månader. Zlatan jagar rekord och titlar, alla pratar om hans påverkan och nu behövs han mer än någonsin i Milan. Texten är skriven i affekt direkt efter matchen men jag kablar ut den oredigerat, det ger förhoppningsvis mer passion till diskussionerna. 

FORZA MILAN SEMPRE

Mikael Kristersson@pc_rossoneri2023-02-05 23:37:47
Author

Fler artiklar om Milan