Lagbanner

Måndag morgon, lite perspektiv hade varit på sin plats

Vi som följer Milan har uppenbart växlat upp hyllplan som inte själva klubben hinner med i sin utveckling. Nu är inte Maldini kvar i klubben, det är en diskussion som vi alla stött och blött men hans mål och poäng ligger kvar. Klubben behöver spela CL flera år i rad innan klubben kan nå det hyllplanet som vi fans vill vara på.

Det sägs att tabellen sätter sig efter 10 omgångar, sett till dessa 10 omgångar ligger Milan ynka 3p bakom serieledarna Inter men har även 5p ner till 5e platsen vilket innebär att Milan har här och nu sin CL plats. Europa är det tydliga målet, Scaroni har tydligt gått ut med att det är ett mer prioriterat mål än en ligatitel. Givetvis något vi lyfte i senaste Podcast Rossoneri. Klantigt eller bara dåligt mediatränad? Rätt eller fel kan diskuteras, Milan har äntligen efter flera år gjort ett positivt ekonomiskt resultat. Min vän och kollega Mackan sade i avsnittet att det var ca17år sen det hände, hoppas det ger en bättre syn på jobbet ledningen gör bakom kulisserna. Mycket av detta beror iof på att klubben gick till semifinal i just CL där pengarna ligger. Däremot inte bara CL pengarna, det som sagt mycket jobba bakom som vi inte ser eller har intresse för. Bara en sån sak att vi kränger galna sponsorpengar på uppvärmningskit osv. Personligen vill jag att just detta året är året då Milan ska lägga sina prioriteringar att kriga hem ligaguldet och nå dessa 2 stjärnor på bröstet. Båda Milanolagen står på 19 ligatitlar så att nå 2 stjärnor innan Inter hade varit extra grädde på moset.

Igår mot Napoli borta var en match med alla möjliga känslor. Frågan att vi gör det bästa halvleken på väldigt länge, Milan hade lekstuga med Napoli på bortaplan inför fulla läktare. Allt funkade helt plötsligt jämfört med matchen mot PSG. Något skrämmande när det smäller en massa bangers och ännu mer när vi i efterhand kan se att bengaler har kastats mot Milans läktardel. Har inte läst något om hur kvällens slutade utanför arenan men den nivån av galenskaper måste bort från fotbollen. Jag har inte så mycket intresse för ultras olika konflikter men jag har inte läst att det skulle finnas något påtagligt mellan dessa klubbars supportrar även om jag tyvärr vet att Milans ultras har rört sig i en riktning jämfört med tidigare. På förhand med Napoli borta, hade något frågat mig om jag tagit 1p med alla våra nuvarande skador och form på flera spelare hade jag tagit det utan att blinka. Sen är det så klart mer stress när Juve tar 3p på sista sparken och Inter joggade hem 3p hemma mot Roma. Återigen får vi tänka på att tabellen utvärderas efter 38 omgångar i Juni 2024.

Första halvlek borde Milan gjort ännu fler mål men allt såg fantastiskt ut, sett till utvecklingen i andra halvlek och hela scenförändringen fick jag nästan lite 2005 vibbar och Mike gör en bra räddning i slutet av matchen när Kvadrona för en gångs skull tog sig förbi Calabria. Rent mentalt hade det varit extremt tungt om Milan tappat alla poängen. Inte heller rättvist sett till hur överlägsna vi var i första.Det kommer märkliga byten under matchen men som ofta kommer det en logisk förklaring, iaf till alla utom just Giroud som för kvällen var magisk. En spelare likt många andra som fått kritik, ska man kritisera en ensam anfallare behöver man nästan vara på plats för att se allt en spelare som Giroud gör för laget i spelsystemet. Det är väldigt mycket en kamera in fångar upp som påverkar övriga spelet, när vi brukar analysera målen i våra podcast avsnitt spelar vi ofta tillbaka bandet och ser vad som har hänt i sekvenserna innan just målet kommer som alla har fokus på. Giroud skapar ofta oreda i försvaret, drar med sig löpningar på minst en central försvarare som ger positionsförändring i försvarets struktur som ofta leder som paniklösningar som i slutändan kan innebär en öppning för andra spelare. Klart han är var besviken att bli utbytt, det är en hel vecka till nästa match och han har chans att göra hattrick borta mot Napoli och är en vinnare som vunnit allt. Det är så man ska reagera som en vinnare, hata att bli utbytt och just det bytet kommer Pioli få förklara. Än mer när en iskall Jovic får komma in, kan det bero på någon form av klausul? Vi kan bara spekulera.

Övriga byten har en logiskt förklaring, Pulisic hade känningar redan efter 30min och att fortsätta spela honom så han kanske är borta länge hade varit dålig coaching. Kalulu blev uppenbart skadad efter frisparken han fick som Napoli märkligt nog ifrågasatte och Leao hade enligt rapport efter match själv bett om att bli utbytt. Om det stämmer så är det mest oroväckande, varför i helvete vill du frivilligt bli utbytt i en toppmatch där ens spetsegenskaper är helt avgörande. Samtidigt kablas det ut bilder att Leao var väldigt irriterad vid bytet, medspelare försökte lugna honom utan effekt och när han mötte Pioli slog tränaren ut med armarna. Vad som sades....vi kan bara spekulera men nu börjas det övertänka och se glaset halvtomt och att det finns spricka mellan Pioli och vissa spelare eller att han inte är en lika populär ledare och ifrågasatt coach. Jag förstår att journalister och profiler på X vill slänga ur sig dessa gissningar för att jaga klick men vi andra övriga som följer Milan. Var får man dessa spekulationer ifrån eller är det en personlighet att man letar det negativa i allt? Pioli kommer givetvis inte ifrågasättas av ledning efter 10 omgångar när vi ligger på CL plats. En tränare har nyss gjort 200 matcher för klubben och har ett poängsnitt under sin tid i Milan vilket är bättre än många andra. Han kommer givetvis som alltid utvärderas efter 38 omgångar, allt annat är oseriöst och amatörmässigt skött av ett företag som fotbollsklubbarna är idag. Om vi vänder på det för att försöka ge perspektiv till #Pioliout, Milan ligger på CL plats, Milan kan fortfarande att nå CL slutspel, Milan kan fortfarande EL slutspel och har redan mött alla topplagen i serien vilket övriga topplag inte gjort. Hade en klubb sparkat en tränare efter detta hade jag starkt ifrågasatt ledningen, om dom nu inte gjort klart med Pep eller en tränare på översta hyllan.

Något som däremot ska ifrågasättas är alla Milans skador. Finns det en röd tråd och gör det detta så måste detta åtgärdas genast. Jag skulle vilja se hur Inter presterar om dom haft lika mycket skador på startspelare som vi har haft. En annan förändring som klubben kan utvärdera är hur vi kan få in vår svenske vän Zlatan i klubben. Erfarenhetsmässigt har han inget på en tränarbänk att göra men han är så mycket mera. Min gissning är att han hade varit perfekt i en ”Allbäck”roll i Milan och en mjuk start i klubben. Jag säger inte att Milan saknar det mentala eller vinnarmentaliteten men du kan alltid få mera och det är något Zlatan kan banka in i laget och spelare, hans betydelse för utveckling har flera spelare belyst, synnerhet Leao. Zlatan kan vara den pusselbit som får Milan att nå nästa hyllplan och skulle han vara skadefri så ser jag hellre att han hoppar in än många andra.

FORZA MILAN

 

Mikael Kristersson@pc_rossoneri2023-10-30 09:26:00
Author

Fler artiklar om Milan