Lagbanner

Måndag morgon. Milans kräftgång, vad ligger bakom detta?

Ligasegraren från i fjol har helt tappat fokus i Serie A till den grad att ser ut att återgå till barn bordet efter ha smakat på buffen vid vuxenbordet där dom viktiga personerna med dom stora pengarna sitter. Maldini sade tydligt att Milan inte var där än bland dom stora drakarna, än.

Hur kommer det sig att Milan 2023 har varit ytterst mediokert men än mer märkligt hur kommer det sig att Milan på senare har vunnit över ligasegraren två gånger och Lazio som är ett topplag när dom mot lag lägre ner i tabellen tappar poäng. Det är givetvis aldrig bara en orsak men hur många orsaker kan vi hitta. Vi kommer prata om nedanstående i kommande Podcast Rossoneri för nu är vi tillbaka där vi sitter och sliter vårt hår och har en familj som tycker vi är rätt jävla tråkiga som sätter av en Lördagkväll för att se på fotboll. Dessutom får dom tillbaka sin man eller kvinna mer sur än vad gubben annars må vara vilket i sig kanske inte är bästa förutsättningarna för kvällen. Förhoppningsvis har inte alla det så, jag själv har jobbat på att inte låta resultat gå ut över mitt humör. Personligen vill jag låtsas att jag har kommit långt i min utveckling men min omgivningen skulle nog inte hålla med mig där.

Varje gång lagen kring Milan tappar poäng ger det oss naiva hoppet att nu gör vi skuttet som säkrar topp 4, otroligt att båda Rom lagen och Atalanta tappar poäng vilket skulle kunna ge oss goda förutsättningar om vi bara ska skulle vunnit över Spezia. Ett lag som tagit jobbigt många poäng på oss så jag hade hellre sett dom i Serie B. Sett till förutsättningarna nu så går hoppet till att Juve får poängavdrag men inte ens det skulle garantera CL nästa år sett till nuvarande form.

Vad fattas Milan eller hur kommer det sig att vi är mer än 15 poäng sämre i år än i fjol när vi vann vårt 19e guld. Mer eller mindre samma lag skulle säkra vår andra stjärna före Inter, istället fick vi vad vi ser idag och enda spelaren som vi saknar är Kessie. Har Milan verkligen ersatt honom, var han så avgörande viktig för Milan på ett sätt som hans ca 4000 minuter varje säsong gjorde för kontinuiteten på mitten när han sprang sina ca 11km per match. Ska vi köpa tillbaka honom eller är han bränd för evigt? Kan verkligen ynka en spelare vara så avgörande för ett lag? Det var knappast Kaká som lämnade men det kanske var vårt svar på Reals Claude Mekelele. På tal om frånvarande spelare, världens bästa målvakt Mike. Med Milan glasögon möjligtvis sett till allt vad han är men han är iaf en av världens bästa målvakter. Lite loosersnack men jag skulle vilja se tabellplaceringen på övriga topplag om dom spelat utan sin första målvakt så mycket som vi tyvärr blev tvungna att göra. Han är en fantastisk målvakt på alla sätt och väldigt modern, med honom så vet anfallarna att det inte är lönt att ens pressa honom vilket innebär att vårt försvar får en extra spelare likt libro om någon är så gammal som så dom vet vad är. Denna extra spelare skapar ett stort övertag och gynnar vår uppspel väldigt mycket så det skapar ytor åt våra spelare där vi vill bygga. Come on Milan som han dånar ut i spelartunneln varje match är magi.

På tal om bygga, vi har blivit lättlästa. Vems fel är det? Lätt att peka på vår tränare i Pioli. En fantastisk ledare och en bra coach. Han har varit svajig denna säsong, beror det på frånvaro av just Mike, ingen klar ersättare för Kessie eller att det är så uppenbart att vår högerkant får vara balansen för vår vänsterkant och att vi kört fast i våra olika mönster på offensiva planhalva att Giroud som är en fantastisk spelare blir helt isolerad? Dessutom en trött Giroud, precis som Theo som båda spelare väldigt mycket i det långa landslagsuppehållet som min kompis Gurra kallar det. Hur mycket påverkade uppehållet Milan, innan uppehållet såg det betydligt mer stabilt ut och efter VM var det inte bra. Kalle Anka matcher under uppehållet fnös vi bort med att det är bara träningsmatcher och hur dessa ser ut spelar ingen roll. Däremot var dessa matchen tyvärr en spegling av vår spel 2023. Sen får vi hålla två tankar i huvudet här, vårt CL spel kan vi inte klaga på bortsett från senaste matchen mot ett väldigt formstarkt Inter.

Det har varit mycket diskussioner om våra nyförvärv, på förhand kändes det som väldigt spännande namn bortsett från Origi som var etablerad och hade nästan ensam sparkat ut självaste Barcelona ut ett CL slutspel. Origi kommer min kompis Gurra skriva mer om senare så jag låter den cliffhanger vara. Övriga unga och lovande spelare dvs inte alls etablerade i Serie A förutom Pobega som kanske skulle vara den som ersatte Kessie. Den jämförelsen är något orättvist i dagens läge även om jag gillar Pobega och tycker han gjort det helt okej för vi får inte glömma att det är en begränsad spelare som gör det bra inom sin fyrkant han fått instruktioner inom. Men resten, Thiaw har sent om side fått chansen och tog den. Resten kan vi prata mycket om, stackars Adli har inte alls fått en ärlig chans och borde lånats ut i Januari. Eller var våra nyförvärv inte bra nog helt enkelt? Scoutrappporter i all ära men dom kan aldrig förutspå social, språklig och kulturell anpassning. På tal om januari, här kommer vi till ännu en aspekt dvs våra ägare. Det finns ett uttalat namn som gärna solar sig i glasen när det vaknas stormatcher men hur ser egentligen ägandeskapet ut. Pressen har grävt lite i detta men inte blivit helt klok, kan det även vara en anledningen att vårt vinterfönster kanske var det sämsta Milan gjort i modern historia. En målvakt ingen hört talas om innan han bara dök upp för kaffepengar och kommer bli vår framtida 3e målvakt. Inte riktigt tungan på vågen som säkrar upp kommande CL slutspel skulle Maldini och Massara tro men dessa sportchefer får verkligen koka soppa på spik. Lätt att peka finger åt dom, högt netspend men vi säljer inget. Ingen vill lämna som kommit under perioden Maldini och Massara och dom har bestämt sig att det är slut på att spelare får gå gratis. Theo och Bennacer är tunga förlängningar dom fått lite cred för och skulle dom förlänga med Leao är det otroligt snyggt. Om så kommer min kompis Falk skriva mer om det vilket vi hoppas. Däremot kan vi inte blunda för att när Leao inte spelar så har Milan ett betydligt lägre poängsnitt, med honom på plan påverkar det motståndarnas taktik enormt mycket och det skapar mer ytor till våra övriga spelare. Sånt som inte syns när man stirrar sig blind på endast mål och målpass.

Tillbaka till våra nyförvärv, CDK. Jag sade i ett avsnitt att det finns några moln på himmeln kring denna transfer. Inte alls pga hans fotbollsmässiga egenskaper för där säger alla scoutrapporter att det är en kommande storstjärna men allt annat i dom mjuka värdena. En utdragen transfer, här kan vi så klart kritisera M&M eller ska vi peka finger på ägarna som höll igen eller just för att Milan var i någon form av limbo mellan två ägare där ingen av dom vill stoppa in pengar. Elliot som tidigare ägare gjorde det riktigt bra när vi ska summera och avslutade snyggt men en ny spelare som skils från mammas mat i tryggheten i landet med språket och kulturen borde vi löst direkt under sommaren. Nu går vi alla och hoppas att han ska göra samma resa som några andra spelare dvs leverera år nr 2. Det kommer sätta ännu mer press på denna unga spelare som inte gjort många rätt i Milan. Lite som att se Bambi på is, man tycker synd om honom. Letar vi långt ner i kakburken efter positiva situationer så fanns det några såna i hans start, statistik kan vi alla trixa men i början hade han 5st key passes som borde lett till mål, det hade förhoppningsvis gett honom lägre axlar men denna säsongen är kört för honom. Spela honom i alla träningsmatcher mot Serie D motstånd så han bara får göra detta första mål och sen får vi hoppas lite naivt att han blir vår nya nr 10 spelare som vi söker än känns det som. Diaz, vi hyllar honom i vartannat avsnitt och sågar honom i nästa. Rollen AMC är också en av aspekterna som gör att vi är lättläst och inte gått bra, hur ska vi göra med denna rollen och vem ska spela där. Bennacer gjorde det mot Napoli, då vann vid två möten mot dom, just saying…

På tal om Bennacer, nu är han tyvärr skadad och vi kommer tyvärr få klara oss utan honom resten av säsongen. Ett enormt avbräck och här kommer det ännu en aspekt av våra resultat. Skador, hur många skador har vi inte haft i laget alternativt slitna spelare som tvingats vila. Sett till övriga topplag som har dom spelat ungefär samma spelare under hela säsongen och löst det. Vi har roterat mest av alla topplag. Till viss del skador men roteringen i sig har varit uppenbart svag alt vårt Milan B alternativ inte är samspelat nog för det är duktiga spelare vi pratar om med stor talang. När Pioli roterar så känns det som han roterar för många spelare på samma gång istället för möjligtvis en i varje lagdel. Stommen vann ändå Serie A i fjol men helt plötsligt har vi sett spelare likt Kalulu hålla en nivå som inte imponerat i Serie C för att hänga ut en spelare lite osnyggt men min poäng är att denna kombination med skador, rotation och kollektivt dipp i prestation är något Milan måste ta tag i. Hur bra är dom på gamla MilanLab och hur är det med idrottspsykologi där? Är det lite för mycket macho och lite pinsamt att snacka känslor?

Inget Milan utan Zlatan, legenden som är allt och gör så otroligt mycket för Milan. Jag har sagt det i flera avsnitt. Han höjer alla spelare minst 1% på plan när han spelar, snabb huvudräkning gör det Milan 10% bättre och det var de stora avgörande i fjol vill jag påstå. I år, tyvärr mycket skadad. Kanske inte kan belasta Milans fysioteam sett till hans ålder men med Zlatan på plan hade Milan haft mycket fler poäng än vad vi har idag och många andra spelare hade varit betydligt bättre än vad dom varit utan honom.

FORZA MILAN

Mikael Kristersson@pc_rossoneri2023-05-15 08:30:00
Author

Fler artiklar om Milan