Lagbanner
2021-01-06 20:45

Milan - Juventus
1 - 3

Milan - Juventus 1-3: ”Ska bära huvudet högt trots förlusten”

Milan - Juventus 1-3: ”Ska bära huvudet högt trots förlusten”

Sviten är över. Milan får se sig besegrade med 1-3 hemma på San Siro mot ett jagande Juventus. Dom individuellt skickligare juventusspelarna blev för mycket för det skadedrabbade Milan.

Där kom den. Sviten är över, lite deppigt men inte heller helt oväntat. Bara att ta fram en sorge-pinne, hälla ut en skvätt för sviten och sen gå vidare. Milan gick ut på San Siro med en trupp som saknade sju spelare, fyra av dom nyckelspelare. Stefano Pioli sa under gårdagens presskonferens att matchen mot Juventus förmodligen skulle innehålla mer utmaningar än en vanlig match, vilket den också gjorde. Men inte i form av ett storspelande lag, det var mer den individuella briljansen från juventuspelarna som sänkte Milan. Det skadedrabbade Milan kunde inte stå emot den individuella skickligheten i Juventus.

Matchen startades med ett högt tempo från båda lagen. Milan verkade vara redo från start och kom därmed till det första farliga läget när Samu Castillejo fick med sig bollen in i straffområdet. Avslutet fanns det dock mer att önska av, alldeles för lätt för Szczesny att suga åt sig.

Juventus kom efter cirka kvarten in mer och mer i matchen. Första riktigt farliga chansen för bortalaget kom i samband med en hörna. Efter att bollen hade flugit runt mellan några skallar inne i straffområdet kunde Federico Chiesa få iväg ett skott som gick i målramen.

Det dröjde dock endast några minuter innan Chiesa kunde revanschera sig själv och trycka in ledningsmålet för Juventus. Chiesa passade från kanten bollen till Paulo Dybala som fint klack-passade den tillbaka till en löpande Chiesa som fick öppen gata till Donnarumma. Väl där kunde han ganska enkelt placera in bollen i mål.

Milan jobbade sig tillbaka i matchen och kunde efter en längre tid av fint spel trycka in kvitteringsmålet. Första situationen som tillslut leder fram till målet startade långt inne på Milans egna planhalva när Hakan Calhanoglu delade ut en hård tackling på en juventusspelare. David Calabria kunde snappa upp bollen och vända spelet snabbt. Rafael Leao fick bollen i djupled och kunde transportera in den i straffområdet där han la en pass i sidled till Davide Calabria som säkert och distinkt tryckte in kvitteringen för Milan.

Skulle det varit en frispark i samband med Hakans tackling? Svårt att säga, säkert. Hur som helst så var det inte direkt det enda tveksamma beslutet av domaren under matchen.

Andra halvleken speglade inledningsvis den första ganska väl. Det var ett starkt Milan under öppningsminuterna som tryckte på bra i offensiven. Bra spel runt Juventus straffområde men som vanligt så verkade det nästintill omöjligt att ta sig in till farliga avslut från boxen. Försök till snabba kombinationsspel gjordes, men precision och större skicklighet i direktpassningarna önskas.

Juventus tryckte in andra ledningsmålet cirka 15 minuter in i den andra halvleken. För att hålla sig till temat av att spegla den första halvleken så gjordes även detta mål av den osympatiska Federico Chiesa.

Efter Juventus 1-2 mål började det gå neråt för Milan och det dröjde endast cirka tio minuter innan dom kunde utöka till en tvåmålsledning. 1-3 målet gjordes av den inbyte Weston McKennie efter ett starkt förarbete av Dejan Kulusevski.

Milan försökte sig på en forcering för ett reduceringsmål. Men det räckte sig inte till, spelet satt inte under matchens sista del. Ska också sägas att domaren missade några solklara. Ett andra gult kort på Rodrigo Bentancur efter tacklingen under en omställning på Samu Castillejo och en straffsituation när Brahim Diaz blev fälld av Adrien Rabiot.

När domaren väl blåste av matchen (vilket var en av dom få gångerna han faktiskt blåste i pipan pga rätt anledning) var Milans första förlust i Serie A på tio månader ett faktum.
**

**
Spelarna i Milan ska ändå lämna San Siro med huvudet högt. Som mister sa under lördagens presskonferens, så länge man ser att alla spelare ger allt dom har på planen kan man inte kräva mer. Tycker ärligt att dom flesta av spelarna på planen ska vara nöjda med sin insats. En förlust är ju alltid en förlust och det suger, men med tanke på Milans startelva tycker jag att grabbarna stod upp bra.

Att Juventus vinst var lite oförtjänt låter kanske bittert. Men tycker ändå inte att jag är helt ute och cyklar här. Milan pressar Juventus under flera längre stunder av matchen och skapar flera gånger kontinuerligt spel runt straffområdet. Det är just sista passen eller avsluten som inte håller tillräckligt hög klass för Milan. Med Zlatan fortsatt på skade-kvisten blir aldrig inläggen till boxen riktigt farliga. Juventus vann matchen via dom offensiva spelarna med den individuella skickligheten så dom kunde skapa målchanserna nästintill på egen hand.

Klasskillnaderna på djupet i trupperna blev ruskigt tydligt i samband med bytena. Juventus sätter in spelare som McKennie och Kulusevski, mister slänger in spelare som Colombo och Lille-Maldini.

Även fast laginsatsen i det stora hela var bra måste ändå kritik riktas mot några spelare. Alessio Romagnoli var för svag i duellerna som ledde fram till målen bakåt, i alla fall 0-1 och 1-3 målen då han nästan blev uppskickat till korvkön av juventusspelarna. Theo Hernandez såg vid samma baklängesmål allmänt nonchalant ut. Jens Hauge var för det mesta osynlig och när han väl dök upp såg det inte direkt jättebra ut. Ser stundtals ut som att han bara springer okontrollerat utan någon plan eller syfte.

Långburk (bra sak) till Davide Calabria som hoppar in på det defensiva mittfältet och gör en av sina starkare matcher. Var inledningsvis lite orolig över om hans passningsspel och/eller beslutsfattning skulle hålla för positionen. Fel hade jag!

Franck Kessie får också en riktigt kall långburk på bussen, helt otrolig. Tog ett stort ansvar i positionerna där Calabria kanske inte var jättesäker. Djupt hem för att hämta bollen och följde bra med i anfallen.

Tredje långburken går till Simon Kjaer som sedvanligt var otroligt stabil i försvaret. Ronaldo hade kanske inte sin tipp-topp-match, men en stor faktor till att Ronaldo förblev så pass osynlig var förmodligen Kjaer som stängde ner honom riktigt bra.

Statistik
Bollinnehav:
45% - 55%
Målchanser: 18 - 13
Skott på mål: 7 - 10
Hörnor: 7 - 4

**
Seg förlust men upp med hakan, fortsatt serieledare. Nu mot vinst hemma mot Torino på lördag!

Arvid Sandbergarvidsandberg97@gmail.com2021-01-07 11:53:00
Author

Fler artiklar om Milan