2021-04-21 18:30

Milan - Sassuolo
1 - 2

Milan - Sassuolo 1-2: Stefano Pioli coachade Milan till en förlust

Milan förlorade hemma mot Sassuolo på San Siro med 1-2 - Champions League platsen känns alltmer osäker.

Det blev en tung torsk för Milan hemma på San Siro mot gästande Sassuolo. Till en början såg det ut som att hemmalaget skulle få med sig tre poäng trots det där numera klassiska trevande spelet som vi vant oss med. En ledning med ett mål hade Milan med sig in i pausvilan men efter några dåliga beslut från Stefano Pioli fick dom efter slutsignalen se sig besegrade med slutresultadet 1-2.

AC Milan som i söndags kände sig befogade till att vara med bland dom andra elva toppklubbarna som “founding members” i Super League riskerar nu i och med förlusten att gå miste om en Champions League plats. Pinsamt på så många nivåer. Jag personligen tyckte att det var pinsamt i söndags att Milan var med i utbrytargruppen och jag skämdes nästan över att vara en Milansupporter. Glädjen som vanligtvis finns inför en match var idag helt borta. Istället var där ett mörkt moln, en dysterhet som varit med mig sen i söndags. Nu har ju dom flesta klubbarna gått ut och meddelat att dom hoppat av projektet, även Milan. Men ändå, vi har nu sett vad ägarna har för slutgiltigt mål. Pengarna ska in på kontot och dom skiter fullständigt i vad det får för konsekvenser. Att dom nu har tagit till sig av kritiken från supportrarna och tänker om tror jag inte en sekund på.

Matchen
Gästande Sassuolo öppnade starkt och störde spelarna i hemmalaget på direkten med en hög press. Milan kunde dock efter en ganska kort tid reda ut spelet och ta över matchen med vad som liknade en 4-4-2 uppställning. Piolis matchtaktik såg till en början riktigt stark ut och Sassuolo hade svårt att stå emot hemmalaget som gång på gång hittade öppna ytor i farliga lägen. Som vanligt dock såg det ut som att Milan var inkapabla till att förvalta chanserna och komma till dom där riktigt farliga avsluten.

Ledningsmålet kom cirka 30 minuter in i matchen när Hakan Calhanoglu högt i vänstra kanten av straffområdet tog emot ett inlägg från Alexis Saelemaekers. Från nästintill stillastående skickade turken iväg ett välplacerat avslut som gick via den högra stolpen in i mål. Milan behöll kontrollen över matchen under den resterande tiden av den första halvleken. Sassuolo såg riktigt slaka ut, förutom några fåtal chanser som utmynnade i ingenting verkade det som att Milan hade full kontroll på matchen.

Till den andra halvleken hittade bortalaget spelet och det blev snabbt klart att Milan skulle få en riktigt utmaning för att hålla ledningen till slutvisslan. Sassuolo kom mer och mer in i matchen och kom till flera och fler chanser, efter cirka timmen spelad gjorde dom flera offensiva byten. Den gode Pioli valde då med cirka 20 minuter kvar av matchen - med en ettmålsledning - att byta ut målgöraren Calhanoglu för Rade Krunic och där dog Milans offensiva spel helt och hållet.

Sassuolos kvitteringsmål kom i den 76:e spelminuten när Domenico Raspadori i boxen skarvade in bollen i mål. Ledningsmålet för bortalaget kom endast några minuter senare när samma spelare tog emot en passning i straffområdet, vände bort Tomori som en kon och skickade in en låg boll stolpe in bakom en chanslös Donnarumma.

Milans slutforcering för en kvittering kändes hopplös. Pioli hade bytt ut den den farligaste spelaren i offensiven och jag lägger inte jättemycket hopp till varken Diaz eller Castillejo när det kommer till sena vändningar. Den absolut bästa chansen till kvittering kom med med två minuter kvar av matchen när Milan blev tilldelad en indirekt frispark. Krunic fick dock inte igenom bollen genom köttmuren av sassuolospelare som stod på mållinjen och när slutvisslan ljöd var torsken ett faktum.
**
Finns inte jättemycket att säga om matchen förutom att Stefano Pioli verkligen coachade Milan till en förlust. Jag har skrivit det förut och det börjar nästan bli tjatigt att skriva det igen men jag förstår fortfarande inte varför Pioli gång på gång väljer att ge Rafael Leao chansen på topp. När gjorde han en okej insats senast? Vet inte hur många chanser han slarvade bort chanser med sitt nonchalanta spel. Sälj, bänka eller köp ut. Spelar ingen roll för mig, jag orkar bara inte se honom på planen.