Lagbanner
Giuseppe Meazza, 2023-11-04 20:45

Milan - Udinese
0 - 1

Milan - Udinese 0-1: Underprestationer och frustration

Milan - Udinese 0-1: Underprestationer och frustration

Milan tog emot ett Udinese som inte vunnit i ligan sedan maj i år. Hemmalaget stod för en svag prestation som präglades av underprestationer i de offensiva leden och känslan av frustration börjar nu bli alltmer tilltagande.

På ett regntungt San Siro tog tredjeplacerade Milan igår emot laget från Udine, som inför matchen befann sig på plats 17 i ligan. Udinese med ett tight schema spelade sin tredje match på sju dagar och kom närmast från en förlust mot Cagliari. Laget hade inför gårdagens drabbning inte vunnit en match på ett halvår.  Utifrån tabellplacering, spelarmaterial och motståndarnas form borde den här matchen ha varit en munsbit för oss. Något som kanske talade emot var vår egen knackiga formkurva och det faktum att Udinese förvisso inte vunnit i ligan men inte heller förlorat så mycket utan framförallt spelat lika.

Nu ska jag inte försöka hitta några fler förklaringar till gårdagens förlust för kravet på AC Milan är att de ska gå segrande ur varje match hemma mot allt motstånd som är av Udineses sort. Lägg därtill att Udinese under säsongsinledningen har förlorat stort mot såväl Juventus som Napoli.

Matchen kom tyvärr att präglas av underprestationer från flera av våra spelare i de offensiva leden och en alltmer tilltagande känsla av frustration. 

Jag hade önskat en rejäl urladdning från vissa spelar i laget som på sistone uppvisat en svag form och dåliga resultat. Nu kom tyvärr inte Theo till spel för han var en av dem jag hade hoppats på. Rafa var en annan och precis som laget i stort inledde han piggt.

Efter bara någon minut slår Calabria en fin långboll framåt mot Reijnders som löpte bra och hade fri passage in i straffområdet mot målvakten då han blev nerputtad av udineseförsvarare. Det går att argumentera för att han ramlar för lätt men han har farten uppe och oavsett vilket ska inte försvararen putta honom i ryggen. Reijnders slet sig loss även i början av andra halvlek och ett bättre avslut hade resulterat i mål men tyvärr har det här med slutprodukt varit något holländaren har haft extremt svårt med under sin tid hos oss. Det här börja bli lite av en följetong och i det läget laget befinner sig nu hade bättre avslut och viss målproduktion varit oerhört viktigt.

Brist på slutprodukt har också börjat bli till en elak följetong för flera spelare i laget på sistone och så även igår. Se till exempel Rafas avslut då han driver in bollen fint från vänsterkanten i andra. Jag förstår beslutet att försöka raka upp den i första krysset men samtidigt stod RLC helt ren vid passning snett inåt bakåt. Nu misslyckades han med avslutet och ett gyllene läge till att kvittera. Vi har också Florenzis fina vändning vid mottagning då han hamnar helt fri ett par meter från mål men han misslyckas sedan med att suga in bollen ordentligt och få till ett avslut.

Inledningsvis såg vi annars flera fina krossbollar framåt och del bra intentioner. Udinese parkerade bussen och sökte kontringar. När de fick tillfälle ställde de om snabbt och gick fram med många spelare och visade att det inte finns några riktigt dåliga lag på den här nivån.

Rafa kommer loss vid ett par tillfällen i första och står återigen för passningar och bollar in i straffområdet som inte hittar fram till någon. Här måste övriga forwards och innermittfältarna vara mer påpassliga.

På det stora hela hade Rafa ingen lyckosam kväll. Medspelarna söker honom som vanligt ofta vilket är problematiskt om det samtidigt finns bättre alternativ. Han får snabbt många spelare mot sig och då måste man söka andra lösningar. När det låser sig helt därute på vänsterkanten så måste han också söka sig till en annan position. Gå in mer centralt. Löpa i djupet. Låta sitt enda mål vara att göra just mål.

Adli ersatte Rade i andra halvlek och står för några bra defensiva aktioner och ett par bra krossbollar framåt, bland annat till Rafa. Han återerövrar några gånger bollen högt men spelar i sidled istället för rakt fram. Det här är något som måste förbättras för flera i laget. Spela framåt, inte åt sidan, sök väggpass och löp i djupet. Istället ser vi för ofta sidledspass ut mot kanterna och inlägg mot boxen som motspelarna nickar bort enkelt så fort de har en mer samlad defensiv.  

Pioli valde inför matchen en ny formationsändring till en klassisk 4-4-2. Förklaringen till det var frånvaron av Puli och Chuck och därmed tillräckligt bra högerforwards. Inför säsongen var många tveksamma till ändringen från tidigare grundformation till 4-3-3. Nu har vi ändrat uppställning från den vid ett flertal tillfällen och så fort någon nyckelspelare eller flera varit frånvarande har lösningen stavats formationsändring. Den här bristen på kontinuitet är förmodligen inte alls bra för nya och unga spelare i laget.

Musah fick spela på högeryttern och på en position där han uppvisat svaga prestationer i sin tidigare klubb Valencia. Luka Jovic fick chansen från start men som väntat så tog han den inte. Var det någon som trodde det med tanke på prestationerna tidigare säsonger och hittills hos oss? Var Jovic en spelare som Pioli ville värva? Vill han väldigt gärna spela med honom eller är det önskemål uppifrån? Från någon som desperat vill se sin billiga moneyball-lösning lyckas?

Vi hade behövt tre poäng och ett bra spel för att ingjuta lite mod i spelarna inför den tuffa matchen på tisdag mot PSG. En trepoängare där och chansen för avancemang i CL finns kvar. Nu ser det allt annat än ljust ut.

Pioli tar på sig förlusten och det är ju ädelt av honom. Men i ärlighetens namn så ligger ju inte bekymret enkom på tränarens möjliga tillkortakommanden.

De ständiga skadorna bidrar förvisso till bristen på kontinuitet men de spelare som ändå inte är skadade underpresterar samtidigt betydligt i offensiven. Rafa, Oka, Jovic, Reijnders och Giroud måste prestera betydligt bättre mot det här motståndet. Det hoppas jag att de också själva förstår.

Domaren står för flera tveksamma beslut. Efter stämplingen på Jovic och vid straffen bland annat. Men det spelar ingen roll. Vi ska besegra Udinese oavsett hur bra eller dålig domaren än är.
 

Gustav Hjorth Tegman2023-11-05 08:38:00
Author

Fler artiklar om Milan