Lagbanner
Pioli: Statistik Vs Känsloargumentation.

Pioli: Statistik Vs Känsloargumentation.

Milan tränare har varit ifrågasatt, det finns rykte på olika sidor om vilken tränare som ska ta över efter honom. Frågan har varit när, redan här och nu eller efter säsongen. Olika toppnamn inom Milan vill ha olika val och självaste Zlatan har en kandidat.

Rent logiskt, vilken klubb i världen skulle officiellt gå ut och prata om en annan tränare medan nuvarande fortfarande är kapten över skeppet. Hade varit otroligt oprofessionellt och givetvis är Milan inte en klubb som är det eller vill vara det så klart, amatörmässigt vill ingen utmåla sig själva att vara. Internetsidor och även etablerad media gör allt för att sälja klick eller lösnummer, vem kan klandra dom. Sorgliga, vare det sig är sport eller politik etc så har vi som läsare inga motkrav verkar det som, vi vill ha det smaskiga. Vet inte om tidningen Ding Ding Värld fortfarande finns men att denna tidning ens funnits är ett fruktansvärt exempel på detta dvs vi vill läsa skit, det är intressant. Förhoppningsvis är det någon som hajar till och tänker inom sig själv att det här kan väl ändå inte stämma. Lite som att Milan skulle diskutera andra namn officiellt när det fortfarande finns en huvudtränare.

Däremot är det officiellt att Theo med flera spelare har sagt under presskonferens att laget står bakom sin huvudtränare. Det finns alltid argument till allt som händer, allt från någon högavlönad megafon från Gazzettan. Host host, menar journalist eller kommunikatör. Deras arbetsbeskrivning idag tycker jag känns osäker och verkar flyta in i varandra. Vi amatörer på SF Forum har iaf vår agenda och får inte betalt för att uttrycka våra känslor och åsikter vilket känns betydligt mer äkta och ärligt. Rätt eller fel i våra gissningar är en annan femma. Det blir ibland livliga diskussioner i vårt forum, jag gillar det så länge det är innehållsrik men många gånger är det känsloargument som mer eller mindre säger att Pioli suger osv. Som man säger, tomma tunnor skramlar mest. Jag har försökt diskutera frågan med några användare vid tillfälle. Efterfråga sakliga argument som kan backas upp med statistik. Läser väldigt lite av det, det är alltid lättare att göra som politiker när dom inte har något svar eller tycker det blir obekvämt. Fokusförflyttning, det brinner mer där borta eller varför jag anser att Pioli är någon form av demontränare. Det är han inte, han har för lite titlar i sin CV bank för att ens vara nära det men han har varit bra för Milan. Vi glömmer väldigt snabbt var vi var bara för något år sen. Jag minns fortfarande tydligt 0-5 mot Atalanta. Vår gräns och acceptans har flyttats fram väldigt fort och väldigt mycket sen dess och det vara bara 4 år sen. Det säger mycket om Milans utveckling!

Pioli spelar inga unga spelare är även ett känsloargument som slängs ut, 10st spelare som är 22år och yngre har spelat officiella matcher för Milan. Kan ni vilka? Annars lyssna på Podcast Rossoneris quiz här. Behöver inte gå in djupare på det, siffran talar för sig själv. Pioli är statisk i sin taktik, samma tränare som inför denna säsong gick över till 433 från sitt 4231 som han spelade tidigare och även tog guld med. Jag personligen förstår inte anledningen men det visar att han har förmågan. Jag har uppmanat personer som verkligen bry sig att lyssna på hans presskonferenser efter matcherna. Där talar han tydligt om att han skiftar taktik under matcher, inget unikt. Det gör alla tränare om inte maskinen rullar på som det ska. Det finns så klart en grundtanke att vårt trumfkort på vänsterflanken som vara vårt stora offensiva hot med Theo och Leao (läs gärna artikel om Leao här). Sett till Leao heatmap är han mer eller mindre inget på egen planhalva och det är helt okej. Det betyder att högerkanten behöver tänka/täcka inåt och bakåt på ett annat sätt. Mycket därför en spelare som Sälen var så populär av Pioli, han gjorde det jobbet. Sen blev han utlånad för det kom in bättre spelare och han skapade för lite poäng. Givetvis finns det en plan A, B och förmodligen C också samt flera olika varianter av positionsbyte och förflyttningar på mitten av spelare. Tycker mig se det oftast hur Pioli kan använda RLC i olika positioner under matcher där han helt plötsligt kan vara en AMC i ett 4231.

Han kan ibland fortfarande nämnas som en provinstränare, väldigt hånfullt för återigen. Finns ingen anledning att en klubb som Milan där vi pratar miljarder i omsättning skulle behålla en tränare mer än 200 matcher som inte håller måttet. Nämnde tidigare demontränare som ord av en tränare som håller sig på övre hyllplan. Översta hyllplan,  Mourinho finns som nyligen fick sparken från Roma. Mourinho har inte på sina 6 försök slagit Pioli, i dom flesta matcherna har Roma dessutom varit klart utspelade. Annan statistik är att Pioli har vunnit 100 av sina 166 i Serie A, han är 1 av 4 som lyckats med detta. Övriga är Ancelotti, Rocco, Capello and Liedholm. Och det är bara Ancelotti som lyckats göra detta under färre matcher dvs 165st innan han nådde 100 vinster. Det är inga dåliga namn han nämns med, här pratar vi demontränare och frågan är om dessa blev lika mycket kritiserade. Det var givetvis ett helt annat mediabrus där och då när tidningarna mer eller mindre ägde allt som kommunicerades till skillnad från idag då vi alla har en röst på internet. Däremot hade dessa tränare helt andra trupper att tillgå och förmodligen inte alls lika mycket skador som Milan haft och fortfarande har. Jag jämför inte Pioli med dessa demontränare utan bara att han uppenbarligen varit så pass lyckad att han tränat Milan i mer än 200 matcher överlag. Vilket i sig måste göra honom till en legendtränare? Tyvärr bara en titel, kanske en titel som kom för tidigt paradoxalt nog i deras långsiktiga plan. Maldini och Massara har tyvärr fått sparken men sade i media att det kommer krävas några CL år i rad för att på riktigt kunna ta sig upp några hyllplan. Nu tog Milan 8p i dödens grupp där vi ofta verkar hamna. Coppan är vi ute ur men i nuläget är vi på väldigt säker mark sett till platserna som får CL till kommande säsong. EL är en titel Milan inte har, inte ens när det hette Uefa Cupen. Chansen finns så kart men det är väldigt tuffa lag i denna turnering och ligan ska alltid prioriteras.

Milan har tagit 16 av möjliga 18poäng i Serie A på senare, ändå ska han fortfarande få sparken? Poängtappet mot bottenlaget Salernitana var en svag insats från många håll. Men det är inte Piolis fel att världens bästa målvakt som idag ska få extra kärlek efter helgen, tappar inte en boll vilket ställer om taktiken helt. Där vi flera gånger sett till Pioli visar sin taktisk dynamik och spelare 2 anfallare vilket flera gånger gett resultat. Räddar poäng i den matchen och bl.a vände till alla poängen borta mot Udinese. Fint att Mike har fått förfrågan om att bli hedersmedborgare i staden, det är kanske ett plåster på såren när några idioter visar att stenåldern fortfarande verkar ha fäste. Inte läst någonstans att Pioli får cred att två inhoppande spelare med ny taktik vänder matchen. läs 5 snabba från matchen här

Poängen, finns mycket statistik kring Pioli som är betydligt tyngre och visande än känsloargument som förekommer. Det spelar ingen roll, vi människor har många gånger bestämt oss redan och oavsett om vi ser fakta framför oss. Att sparka tränare mitt i säsongen gör du bara om det ser ut som när Milan hade Giampaolo eller förväntningarna är att försvara ett guld likt Napoli med ny tränare. Eller Roma som spelat en primitiv grottfotboll från den gamla skolan som förväntas kriga kring 4e platsen låg 9a. Men ett lag som ligger på säker CL plats, come on. Tror många spelar FM, det är ett spel. Dessutom ett spel på statistik där du kan fuska. Så är inte verkligenheten.

Milan har dessutom en ägare som tyvärr nog är rätt nöjd med att Milan spelar CL varje år, han måste så klart säga att han vill se Milan vinna titlar men jag tror inte han är lika törsta på en andra stjärna som oss fans utan ser nog Pioli säsong som godkänd om han slutar 3a. Dessutom en placering som alla sk experter redan hade bestämt på förhand dvs Inter och Juve skulle göra upp om översta placeringarna. Bakom Napoli och sen skulle det vara ett getingbo om sista CL platsen.

Vi fans har en annan målbild, vi vill så klart ha denna andra stjärna. Nu visar det sig att våra kusiner får sina andra stjärna för oss eftersom båda lagen har vars 19 ligatitlar. EL matcherna kommer ge både rankingpoäng och mycket ekonomi eftersom Milan har över 70K varje match men jag vill så klart Milan ska gå så långt i EL så möjligt men inte på bekostnad av vår stabila 3e plats. Dessutom en 3e plats vi lyckats hålla trots våra skador, vi är överlägset på första platsen när det gäller skador och har Pioli ett klart ansvar. Däremot hur många andra tränare hade kunnat hålla poängskörden med alla dessa skador. Truppen visar sig än så länge stå emot så den är bredare än vad ”experter” analyserat.

Milan kanske behöver en ny röst efter säsongen, min poäng är att jag kan inte svara på det, jag kan bara gissa som vi alla andra. Det är givetvis en fråga som ledningen får avgöra men truppen har mycket att säga till om här. Över 200 matcher säger som sagt sitt, alla gillar så klart inte sin tränare men om truppen vill ha kvar sin tränare så blir det ofta så. Sett till Milan YouTube kanal verkar truppen ha väldigt kul tillsammans på träningar finns ingen som visar att inte truppen gillar Pioli. Ta nästa steg och kriga om CL, i fjol nådde Milan en semi med samma tränare och en sämre bredd. Milan behöver få rätt på sina skador men skulle det presenteras en bättre tränare som tar Milan till nästa nivå kommer jag välkomna honom. Däremot kommer det vara en enorm press att ta över Pioli. Går inte att ha en duvunge, det är en väldigt tung kostym.

FORZA MILAN
 

Mikael Kristersson@pc_rossoneri2024-01-22 09:40:00
Author

Fler artiklar om Milan