Lagbanner

Rödsvarta röster: Stefano Pioli's taktiska plan inte fungerade.

Ännu en gång har vi samlat kloka Milanröster kring frågor som är relevanta för oss som följer laget. Panelen denna gång är Asir Dolbiani som tidigare är grundare för Milan Club Svezia, Isak Möller som är medgrundare av SempreMilan.com, Marko Uusitalo tidigare Milanredaktionen och Besnik som även han är tidigare medlem i Milanredaktionen på SF.


Milanoderbyt blev stora siffror, hur kommer det sig?


Besnik: Jag tycker inte att Milan gjorde en dålig match så mycket som jag tycker att vi gjorde en fel match. Grabbarna sprang allt va de orkade och pressade högt men Inter var flera steg längre än oss och vi spelade dem rakt in i handen. Efter mål nr tre var självförtroendet i botten och det faktum att vi saknar helhjärtade milanisti i laget så som Tonali och Ibra märkets direkt. Det fanns ingen chans för oss att ta oss tillbaka efter inters tredje mål. Det är bara att lyfta på hatten för Limone som ännu en gång ägde den naive Pioli.

Asir: Känns som om vi haft svårt mot Inter över längre perioder, även perioder där vi dominerat och vunnit ligan. För mig känns Inter alltid lite mer påkopplade i derbyn, kanske för att det är viktigare för de, utan att låta dum. Inte minst under Piolis tid, vi går in osäkra och rädda. Vi lyckas inte hålla nollan under första kvarten, göra första målet heller, även de matcher vi lyckats besegra Inter. Leder Inter en match så är de livsfarliga med deras kontringar, 2 och 3 taktiska passningar, främst den passningen som kommer från felvänd spelare bryter vilket försvar som helst. Det är Piolis jobb att lösa det taktiska, för mig var den matchen helt på tränaren.

Isak: En mix av mentalitet och taktik, skulle jag säga. Det faktum att Inter kom till matchen med fyra derbysegrar på raken kan inte bortses från. Sen är det naturligtvis så att Stefano Pioli's taktiska plan inte fungerade, precis som den inte fungerade i dem just nämnda derbyförlusterna. Simone Inzaghi fortsätter att vara den svåraste motståndaren för Pioli.

Marko: En naiv Stefano Pioli trodde att han kunde besegra Inter med ”sitt eget spel”, en helt uppenbar riskfylld taktik som gav Inter oceaner av yta att anfalla på. Frågan är hur många gånger han ska gå in i Inzaghis ”fälla” innan han lär sig, för han har haft ganska många försök på sig det senaste året utan att det skett några direkta framsteg på den fronten. Inter är svåra nog att besegra utan att men spelare dem i händerna på det här sättet.

5 omgångar in i Serie A, vad är dina hit and shit efter dessa matcher?

Besnik: Av det jag sett hittills är jag mest förvånad över RLCs sätt att spela. Han är ett monster med ett driv som vi saknat väldigt länge. Rejnders (stavning?) imponerar på mig på ett annat sätt. Jag tycker mig se ett intelligent spel med mycket självförtroende och bara vi ger det tid lär han blomma ut till något fantastiskt! Jag är egentligen nöjd med alla nya spelare men dessa har stuckit ut för mig hittills.

Asir: Jag är väldigt noggrann med att inte hypa spelare, och inte binda framgångar eller motgångar på spelare, när man inte fungerar kollektivt då spelar inte ens Mess någon roll. Dock såg jag fram emot Adli och Okafor. Det tog tid innan Adli fick chansen, men som han tagit den och imponerar med det jag såg fram emot, längre precisa passningar. (Och på tal om det, Thiaws långa passningar är underskattade!) Jag vill dock redan nu markera med att jag oroar mig för hur Adli kommer kunna hantera snabbheten, då jag tror att han kommer få det tufft i matcher där man behöver agera i högre hastighet för att ta sig genom motståndarförsvar. Eller om han saktar ner spelet vid kontringar. Vidare om spelare så är vi bara i början på säsongen, men herregud vad jag lärt mig att gilla Reijnders och Musah. Mittfältet har varit en svaghet i många år, nu känns den starkare än någonsin. Okafor känns inte bekväm som 9a men redan målat, vi får se hur den processen utvecklar sig.

Isak: Med 18 poäng av 21 möjliga går det egentligen inte att klaga på säsongstarten. Derbyt svider, men vi kan inte fokusera på det längre. Jag är framför allt förvånad över hur snabbt det har gått för de nya spelarna att göra avtryck. Reijnders har varit briljant, i mina ögon, och även resterande har spelat en viktigt roll redan. Försvarsspelet är dock fortfarande något av ett frågetecken, även om det har sett bra ut i en del matcher. Med Bennacer tillbaka, även om det kommer dröja ett tag, så kan vi gå långt.

Marko: Hit: Att sommarens mercato helt uppenbart gett oss en helt annan bredd i truppen, en bredd som går att luta sig tillbaka på. Dessutom kommer samtliga nya aktörer bara bli bättre ju mer matcher och träningstimmar de får tillsammans. Shit: Uppenbart derbyförlusten, men ska vi se till det stora hela så ser försvarsspelet ut som ett stort frågetecken denna säsong. Visst har vi en ordinarie backlinje som kan hålla ihop det här en säsong, men till skillnad från mittfält och anfall finns det ingen direkt bredd att tala om där bak. Är Kjaer fortfarande tillräckligt bra för att vara tredjealternativ på mittbacken? Kommer Pellegrino ens få spela? Törs vi lita på att Simic kan hoppa in vid behov? Är Bartesaghi verkligen vår vice-Theo? Alledeles för många frågetecken för att jag ska känna mig lugn.

CL, dödens grupp och Mike går av skadad redan första matchen. Hur påverkas dagens Milan av hans frånvaro?

Besnik: Mike har på kort tid blivit en trygghet för oss och självklart påverkas laget negativt i den bemärkelsen. Jag tror dock att så länge vår ordinarie backlinje spelar är det ändå funktionsdugligt men vi är helt klart svagare utan Mike. Jag vill dock inte att vi ska fortsätta ”räddas av en världsmålvakt” i längden utan ta fighten i mittfältet. Jag tycker att vi har såpass bra potential att vi åtminstone kan erbjuda en bra fight för alla lag. Med förutsättningen att vi har en tränare som vet hur man vinner med ett starkt mittfält såklart och ja, det har vi ju inte

Asir: Maignan är viktig för Milan, det fick vi prov på redan förra säsongen. Dock så tror jag att med Sportiello i mål istället för Tata så ska det inte kännas lika mycket. Vi kastade bokstavligen bort första mötet med Newcastle som inte alls var med. Nu kommer tuffare motstånd som spelat europeisk fotboll i många år i följd, dessutom mitt i ett tuffare spelschema.

Isak: Det är klart att hans passningsfot är svår att ersätta med en annan målvakt, men Sportiello är ändå bra nog för att klara av grunderna. Samtidigt är det nog tyvärr så att vi måste vara beredda på att spela utan honom, med tanke på hans skadehistorik.

Marko: Nu var det inget allvarligt denna gång tack och lov och han kan har redan återtagit sin plats mellan stolparna. Men det är klart att hans frånvaro märks, konstigt vore väl annars när vi ändå talar om en av världens bästa målvakter. Nu har vi trots allt en andremålvakt som är riktigt bra, i alla fall vad gäller att stoppa bollar, men det vi tappar utan Mike är alternativet som han ger i speluppbyggnaden. Han har förmågan att nästan vikariera som regista om man ska överdriva lite grann. Sportiello är väl inget träben, men jag blir mest glad om han får i väg bollen när han har den vid fötterna.

Rade Krunic även han skadad, Bennacer är inte tillbaka på ett tag. Hur vill du se vi jobbar runt detta problem?

Besnik: Riktigt tråkigt att Krunic är skadad då han gjort bra ifrån sig sista matcherna. Jag ser väl egentligen ingen annan än Musa ta hans roll med RLC. Jag tror att det blir en bra balans med de två eftersom båda kan driva boll och jobba hem. Vi saknar dock Bennacer. Ingen gör det som han gjorde det och OM han någonsin kommer tillbaka (till sitt forna jag) igen kommer vi bli riktigt starka i mittfältet.

Asir: Det är inget nytt, Milan skulle kunna skada kedjorna på en pansarvagn efter 3 omgångar. Dock så känner jag mig bekväm med ersättarna. Fast än Bennacer ska vara given i elvan och dessutom vara en av ledarna. Samt att Krunic spelat upp sig till en nivå där Milanisti oroar sig för hans frånvaro, när han bara för något år sedan var en börda.

Isak: Det är forfarande för tidigt för att säga om Adli är rätt man eller inte, men just nu fungerar det iallafall. Musah såg väldigt bra ut i den rollen mot Cagliari med sin låga tyngdpunkt och arbetsvillighet, dock verkar Pioli föredra honom som en box-to-box. Om Krunic är tillbaka efter uppehållet (som det ser ut) så är det inga större problem

Marko: Kan det här äntligen vara Adlis chans att slå sig fram? Debuten mot Cagliari lovade ganska gott, även om baklängesmålet får ses som en plump i hans protokoll. Frågetecken ligger just i den defensiva fasen för fransmannen. Nu ställdes han inte på några större prov mot Cagliari, men klarar han av rollen mot mer offensivt skickliga lag? Eller bör vi kanske stoppa in Musah där? Inte samma passningsfot, men lite mer muskler och disciplin. Reijnders vill jag nog ha kvar på den yttre mittfältspositionen med tanke på hur mycket han bidrar till vårt anfallsspel därifrån

Stort tack för era kloka svar. 

Höjdpunkter från matchen senast mot Lazio
 

Mikael Kristersson@pc_rossoneri2023-10-02 13:00:00
Author

Fler artiklar om Milan