Stadio Comunale Luigi Ferraris, 2021-08-23 20:45

Sampdoria - Milan
0 - 1

Sampdoria - Milan 0-1: “Premiärmatch deluxe”

En ny säsong med nya ansikten i dom röd-svarta tröjorna. En ny säsong med höga förhoppningar efter en fin säsong i backspegeln, men också en känsla av ångest i att allting i klassisk Milan anda kan gå käpprätt åt helvete. Motståndaren i premiären Sampdoria ställde upp med ett starkt motstånd men fick se sig besegrade av ett starkt Milan.

Premiärmatch deluxe - högt tempo utan någon kontroll, från båda lagen. Efter 90+4 minuter av hård kamp stod dock tillslut Milan som segare i bortapremiären. Det var inte vackert, men det förväntade jag mig inte heller. Samtidigt är det inte några tre poäng som Milan ska skämmas över, tvärtom. Dom är matcherna ska också vinnas och jag tycker mest att det visar styrka att Milan med två av dom bästa spelarna borta och med massa nya gubbar tillslut klev av planen som segrare.

Sampdoria kom ut som det starkare laget under inledningen av matchen. Milan satte den höga pressen som vi lärde oss att älska under den gångna säsongen. Hemmalaget lät sig dock inte bli störda och kom till några farliga offensiva chanser under dom första minuterna. Nyförvärvet Mike Maignan visade sig stabil från första minuten och höll tätt mellan stolparna medans Milan mer och mer kom in i matchen.

Milan öppnade målskyttet i den nionde spelminuten när Davide Calabria skickade in bollen snett inåt bakåt till en helt ren Brahim Diaz som pressade in bollen bakom målvakten. Andra assist till Mike som hittade Calabria med en långboll i djupet. Fransosen visade från första minuten upp ett otroligt fint spel med fötterna. Milan hade dock problem med att hitta den första korta passningen i till mittfältet och la gång på gång långbollar. Detta fungerade till en början, nästan som att Sampdoria blev lite tagna på sängen av Milans kängbollar. Men desto längre matchen gick desto mindre lyckade blev dom långa uppspelen och Milan blev stundtals fastkörda runt det egna straffområdet.

Matchen fortsatte i det höga tempot upptänt av en högljudd publik. Det var det som att spelarna i båda lagen spelade över sina förmågor. Spelet blev böljande och det kändes helt öppet när domaren blåste av för halvtidsvila. Andra halvlek var i stor del lika samma som den första. Sampdoria ökade pressen minut för minut för att nå en kvittering samtidigt som den gode Stefano Pioli gjorde defensiva byten för att parkera bussen. När domaren väl blåste i pipan stod Milan som segrare i premiären.
**

**
Kanske inte den största överraskningen men i alla fall den starkaste ljusglimten för resten av säsongen måste ändå vara fransosen Mike Maignan. Om några av er där ute i stugorna fortfarande var deppiga för Donnarummas (host orm host) uttåg måste Mikes insats kommit som en rejäl Endorfin Boost. Enormt stark med passningarna (både långa och korta) och ruggigt snabb i reflexräddningarna. Han hölls sig även kylig i farliga chanser då bollen studsade runt i boxen under matchens slutminuter. Den enda negativa man kan peka på var när han bestämde sig för att ge sig ut på en ganska virrig löptur utanför straffområdet á la Neuer style.

Olivier Giroud som modigt nog valt att brösta nian gjorde också en gedigen insats i Milan-debuten. Var på hugget hela matchen och jagade verkligen ett första mål för att sätta första sprickan i det förbannade numret. Han var inte jättedelaktig i spelets helhet men blixtrade till i lägena som han är expert på. Hade fina kombinationer med både Rafael Leao, Brahim Diaz och under matchens slutminuter även Ante Rebic. Med lite finslipning och tid kan det nog bli riktigt bra.

Största överraskningen kom dock från Brahim Diaz som nästan såg pånyttfödd ut. Han satte stor press på sig själv under försäsongen och visade verkligen Maldini att han kommer göra ett rejält ryck för att bära upp tian. Fortfarande lite valpig ibland men det är kanske bara en nackdel som vi kommer få leva med. Ska bli intressant att se hur utvecklingen kommer fortsätta under inledningen av säsongen.
**

**
Det här kan bli riktigt bra - Nu fokus mot hemmapremiären på San Siro mot Cagliari på söndag avspark 20:45!