2021-02-13 20:45

Spezia - Milan
2 - 0

Spezia - Milan 2-0: “Milan blev helt överkörda”

Spezia körde totalt över ett försvarslöst Milan som fick se sig besegrad av nykomlingen med 2-0.

Milan hade tagit sig ner till Spezia för att, som David Ågren kallade det i Pre-partitan, spela det sista genrepet inför en vecka med två högst viktiga matcher. Så hur gick genrepet? Dåligt, väldigt dåligt. Så lyder i alla fall den korta sammanfattningen. Jag var sugen i halvtid på att bara byta kanal och fånga den sista delen av Mello, men så blev det inte. Ptsd till prestationer tidigare år som under den här säsongen ändå känts distanserat.

Spezia öppnade matchen med ett stort självförtroende, hög press som från första minuten satte stopp på Milans uppspel. Med det starka presspelet och den svaga individuella insatsen bland Milanspelarna kunde hemmalaget komma till flera målchanser tidigt i matchen. Att det var lika i halvtid kan man egentligen bara tacka Spezia själva för. Hemmalaget hade till en början otroligt svårt att komma till något vettigt avslut i samband med fina målchanser.

Det lilla hoppet var under den första halvleken att Milan skulle få igång spelet och kunna spela sig igenom den intensiva pressen och ta till vara på dom öppna ytorna. Men det hoppet försvann ganska fort då spelarna gång på gång slarvade iväg passningarna eller bara slukades av pressen.

Så om inte uppspelet längst marken fungerar får man väl bara gå över till det klassiska långbollar på Zlatan spelet. Det fungerar ju alltid - nopp. Svårt att lyckas med långbollarna när spelarna inte kunde vinna någon andraboll. Zlatan sjönk till och med hem till backlinjen för att vara med i uppspelet, vilket inte gav något direkt resultat.

När halvtid väl kom kändes likaläge ändå bra. Det kunde väl bara bli bättre därifrån - fel. Det kunde bli så mycket sämre. När spelet drog igång i den andra halvleken såg spelarna nästan bakfulla ut. Slarvet med bollen fortsatte medans Spezia nästan drog upp på tempot.

Efter cirka tio minuter in i den andra halvleken kom ledningsmålet för hemmalaget. Kevin Agudelo kunde i boxen lägga bollen till en inlöpande Matteo Ricci som i sin tur la bollen i sidled till en helt fri Giulio Maggiore som petade in bollen i en öppen kasse. Ledningsmålet kom inte direkt som en chock, tvärt om. Det som var lite överraskande var hur hela milan-försvaret blev så fixerade på bollen, som om det vore den heliga graalen.

Den röd-svarta härdsmältan fortsatte samtidigt som Spezia fortsatte lira riktigt bra boll. Tio minuter efter det första målet kunde hemmalaget utöka sin ledningen till 2-0. Efter en svajig försvarsinsats av Diogo Dalot tilldelades Spezia en frispark strax utanför straffområdets vänstra kant. Frisparksläggaren Nahuel Estevez passade till en öppen Simone Bastoni som från straffområdesgränsen fick iväg en riktig dänga, omöjlig för Donnarumma att rädda.

Milan gjorde ett försök för att få till en reducering men kommer aldrig till någon riktigt farlig chans, inte ens ett skott på mål. Matchen slutade i en förlust för bortalaget, bara att lyfta på hatten för Spezia som gjorde en otrolig match. Svårt att hitta något positivt för Milan i den här matchen. Den individuella insatsen var för dom flesta spelarna klappkass, Fikayo Tomori gjorde ett bra inhopp när han bytte ut Simon Kjaer i den 65:e minuten. Så det är ju i alla fall något.