Lagbanner
VdR: ”Han är fundamental - men inte på planen”

VdR: ”Han är fundamental - men inte på planen”

De är tillbaka! Samlade och laddade tar stjärnpanelen med Aldijana Talic, David Faxå, Robin Blommé och Mikael Kristersson sig an mercaton, Ibra och derbyt i årets första Voce dei Rossoneri.

För milanisti kanske inte presentation behövs men för övriga:

Aldijana Talic - Svenska Fans nyblivne chefsredaktör (sen 1 februari) som innan det även var med i Milanredaktionen här på SvFans.
David Faxå - Ena halvan av Milanpodden- Fossa degli Alci 
Robin Blommé - Milanistan som var med och startade upp SoloCalcio. 
Mikael Kristersson - Ledande ankare i Podcast Rossoneri


Som vanligt är det tre frågor vi ställt panelen och vi börjar direkt med spelarfönstret:

Mercaton är klar och La Gazzetta dello Sport gav Milan 5 av 10 i betyg (6 är godkänt) och gav uttrycket "il piatto piange". fritt översatt att det var en fattig tallrik som klubben visade upp. Håller du med och vad skulle du vilja ha sett?

Aldijana:

 Ja, tallriken gråter verkligen, om vi ska översätta det ordagrant. Vi har i stort sett inget alls förutom Röda Stjärnan talangen Lazetic, som jag inte kan se är den spets Milan hade behövt. En mer etablerad nia är vad som hade varit mest önskvärt - Leaos sporadiskt fina och kompenserande insatser till trots. Varför inte Isak eller Berardi? Isak kanske dock ska göra några Premier League säsonger först som mellanlandning. Men Milan väntar ut det. Vi kommer ha betydligt sämre förutsättningar efter sommaren när Kessie, Hernández och Leao med största sannolikhet lämnar.
Den här säsongen kanske bara ska spelas av så väl som möjligt med den trupp man har, som ändå presterat tillsammans. Bakåt är jag inte alls längre orolig, trots tappet av Kjaer och Romagnolis godtyckligt stabila presentationer. Att Calabria är tillbaka och Florenzi växt in i att vara en hybrid av Abate och Gattuso - det bådar gott!
På det stora hela håller jag alltså med om att vi inte gjort vad vi borde, med att tillfredsställa behoven framåt, men jag ser också vad laget och ledningen är i för fas och hoppas att jag har rätt när jag tänker att de ser vad som kommer att behövas inför nästa säsong.

David:
 Ja, Milan rosade väl inte direkt marknaden i vinter. En mittback tycker jag ändå behövs och det av flera anledningar. Kjaer är långtidsskadad, Tomori ser ut att stressas tillbaka efter sin knäoperation och Romagnoli har ett utgående kontrakt som inte ser ut att förlängas. Den sistnämnde behöver ersättas rejält senast i sommar, men med tanke på läget kanske man skulle öppnat plånboken för en Botman eller Bremer redan nu. I övrigt står sig Milans trupp ganska bra ändå. Det hade ju inte skadat med en målglad högerytter, men det hade varit ren bonus.

Robin:
 Ja, jämfört med att Inter och speciellt Juventus förstärkte så ser ju Milan (icke)mercato riktigt fattig ut. Jag är dock inte särskilt förvånad.
Maldini/Massara är bakbundna av ägarnas långsiktiga strategi att öka värdet på klubben för att kunna sälja den. De tillåter inget annat än väldigt avvägda ekonomiskt försvarbara investeringar som ska ge avkastning och har tydliga principer som följs.
Jag trodde dock det skulle komma in en kortsiktig lösning på mittbackspositionen men Gabbia/Kalulu verkar ha vikarierat tillräckligt bra för att konkurrera ut de lånealternativ som fanns.

Mikael:
 Fattig tallrik är ett milt uttryck för att vara italiensk media, hade jag ägt en tidning hade jag haft en betydligt grövre rubrik. Vad finns det ens att diskutera, Kessie känns förlorad och vi har köpt in en lovande anfallare på sikt som väldigt få har hört talas om som knappast kommer gå in och göra skillnad i ett skadedrabbat Milan med våra två äldre herrar som anfallare.
Det finns givetvis en bakomliggande strategi kring Milans transferfönster, förhoppningsvis jagar dom större fiskar i sommar och jag personligen tycker Januarivärvningar ofta är ett desperat agerande om det inte kommer upp en lösning ledningen inte kan låta bli för det är för bra. Trots det och sett till historiska fönster så hoppas vi fans alltid på någon ny Zlatan och Kjaer i samma fönster. Hur ofta händer det?
Summa summarum, jag vet inte ens vad jag ska sätta betyg på gällande Milans transferfönster eftersom jag inte ens sett vår nya anfallare spela.

* * * 

Derby della Madonnina på lördag och det stora snacket är att Ibra med största sannolikhet inte är fit nog att spela. Hur ser du på att Milan litar så mycket på en skadebenägen 40-åring?

Aldijana:
— Ibras stora insatser hittas numer - i relation till Milan - framförallt utanför och inte på planen. Hade därför inte haft några problem med att ge Zlatan det stora förtroendet i omklädningsrummet vilket i den här typen av matcher och skeden i serien är minst lika viktiga som resten. Förstår därför att snacket fokuserat på och kretsar kring honom. Men så har media inte heller så mycket till alternativ till fokus.
Som nämnt har vi inga större värvningar att visa upp och inte så mycket som sticker ut i övrigt. Det här derbyt har många matcher i matchen, men Zlatans match är det fortfarande och absolut. Även om han inte kommer till spel. Att Milan förlitar sig på Zlatan som ledare, faller sig naturligt. De fick mer än de väntade sig när de värvade honom och därför är allt nästan ok även nu när han inte längre är lika mycket av en dominant gigant. Dock fint att klubben flörtar lite extra med Hernández som alternativ, med kaptensbindeln och förtroendet i straffläggning. Kanske räcker det som komplement till en vingklippt Ibra?

David:
— 
Det är inte en styrka. Ibra har en särställning i italiensk fotboll, men hur sorgligt det än är måste Milan börja inse faktum att han inte kan vara ett förstaval längre. Nu pratas det ju om förlängning och jag hoppas det innebär något lägre lön och också en naturlig förlängning in i ledarstaben på något vis. Han går sönder för mycket och har helt ärligt varit ganska svag i spelet senaste tiden. Visst kan det glimra till, men inte kontinuerligt. I år har vi Giroud och Zlatan som toppforwards och det får räcka, men nästa säsong måste det tänkas om. Med det sagt, toppmatcherna denna säsong hoppas jag innerligt Zlatan kan medverka i. Vi behöver just honom glimrande. Så kan Giroud spela resten.

Robin:
 Jag vet inte om man litar särskilt mycket på att han ska vara tillgänglig mer än hälften av matcherna, därav värvningen av Giroud. Dock så är Ibra förstahandsvalet och vidare långsiktigt är det inte. Oavsett speltid så är han fundamental för miljön på Milanello, men det går allt längre mellan de tillfällen av matchavgörande aktioner som han och vi andra har som kravbild. Milan värderar fortfarande att han ger mer än han tar men en förskjutning av den balansen kommer nu snabbt allt närmare.

Mikael:
 Hans fysik finns alltid i alla rubriker, han är ett fysiskt monster och det kommer säkert forskas på hans DNA, att hålla denna enorma nivå han gör fortfarande efter alla år sen jag såg honom första gången i Superettan med MFF. Milan har valt att lita på honom av många anledningar, inte bara för hans statistik visar hur bra han är men alla mjuka värden vi brukar prata om annars som inte finns i statistik. Jag har försökt förklara det med att han höjer alla spelare minst 1% vilket innebär att Milan som lag blir 10% bättre med honom och hans attityd. 10% är skillnaden mellan vinst och förlust.
Milan gissar jag kommer skriva ännu ett nytt kontrakt med honom just för att dom vet vad dom får ut av spelaren och alla mjuka värden kring honom. Utan Zlatan kommer det bli ett enormt hål, ser ingen fylla detta. Närmaste hade varit Kjaer som är skadad ett bra tag och han har inte den fuck you attityden som får en loj Leao att kriga järnet på plan.
Hade jag fått välja skulle jag skriva ett livstidskontrakt med Zlatan, spela så länge du kan sen går du rakt in i klubben i en roll där vi får ut som mest av hans vinnarinställning.

* * *

Förutom att kanske få in bollen i mål, vad måste Milan lyckas med för att få med sig poäng i Derbyt?

Aldijana:
— Nu verkar det som att skadeläget och sjukstugan släppt i stort vilket är en förutsätting för att Milan ska kunna möta vad som Inter än kan komma att tänkas bjuda på. I stort ska vi se till att Maignan storspelar och gör sig omöjlig. Calabria och Hernández ska lyckas med sitt suveräna kantspel och genombrytande löpningar. Çalhanoglu och Barella ska plockas bort så gott det går och så vill jag gärna se ett stabilt mittspel från Tonali som ska funka med vem det nu blir av Kessi/Rebic/Ibra/Diaz/Krunic/Saelemaekers/Leao.
Leao som - även om han inte är en spelare jag håller högt - gärna får bjuda på några otroliga, rakryggade, oväntade, briljanta mål. Och så ska vi hålla oss från obetydliga byten som inhopp av Maldini. Det är bara slöseri..

David:
 
Vinna den tuffa mittfältskampen är min första tanke. Just nu ser det ut som att det blir Bennacer-Tonali med Kessie framför sig. Det är de tre bästa centrala mittfältarna Milan har. Kessies uppgift blir inte att leverera smörpassningar utan snarare att stänga ned Brozovic. Sen hoppas vi Tonali kan sparka på Calhanoglus hälsenor och Bennacer vinna kampen mot Barella. Det blir tufft, men det kan gå. Sedan måste  Romagnoli vaknat på rätt sida (glad att Lukaku inte är med längre? Ja) och att Kalulu har nerver som håller. Ifall detta uppfylls vinner Milan derbyt.

Robin:
 Fokus får ju ligga på försvarsspelet. Jag tycker inte att Milan ska göra som Atalanta av den enkla anledningen att Milan inte har samma förutsättningar som dem att lyckas. Inter har för många nycklar för att skaffa sig spelövertag så det kommer att oundvikligen ske om inte Milan spelar riktigt high risk-high reward med riktigt höga utgångspositioner och tidig press.
Milan kan bäst straffa Inter i omställningar och bör lägga sig med låga utgångspositioner i försvarsspelet och försöka göra det trångt och neutralisera Brozovic och Hakan som pulserar spelet för Inter.
Ett lågt försvarsspel är också att föredra för Romagnoli då han kan utnyttja en av sina få styrkor. Milan kommer få sina målchanser men deras chanser till poäng bestäms av utförandet av försvarsinsatsen.

Mikael:
 Derbyt kommer avgöras på mitten som vanligt, frågan är om Kessie kommer ge bort ännu en straff till sin kompis eller inte, så pass att han ev väntas spela mycket högre upp i plan…. Milan måste ta bort vår gamla kompis Håkan som tyvärr kommit in i Inter väldigt rätt och givetvis Brozevic som vanligt. Barella är givetvis en att hålla ögonen på men Brozevic måste stängas ner, Rade punktade bort honom så länge han orkade sist och då hände inget på Inters mittfält. Jag förutsätter att Pioli har full koll på detta och sett om matchen några gånger. Gissningsvis 2-2.

* * * 


Voce dei Rossoneri återkommer den 3, 13 och 23 varje månad.

Milanredaktionen2022-02-04 08:00:00

Fler artiklar om Milan