Lagbanner
VdR: ”Giroud kan vi lita på”

VdR: ”Giroud kan vi lita på”

Girouds form, analys av segrarna mot Inter och Lazio och kan Samp sabba en vacker vecka?

Den tretton på söndag och Milan möter Sampdoria. Vi tyckte det var bättre plocka in panelen innan matchen och VdR kickar redan nu.

För milanisti kanske inte presentation behövs men för övriga:

Andreas Persson - Eller Don Mascarpone som han går under som ena halvan av Milanpodden- Fossa degli Alci 
Therese Strömberg - Expressenjournalisten och fotbollsexperten i SVTSport med rödvsvart hjärta. 
Mikael Kristersson - Ledande ankare i Podcast Rossoneri


Vi pratade om beroendet av Zlatan förra gången - och, vips, Giroud blir derbyhjälte och stänker in fyra mål på två matcher. Momentum eller är han tillförlitlig?

Andreas:
 Om han är en tillförlitlig målskytt låter jag vara osagt, han har hamnat i perioder där han har gjort mål och i perioder där han inte har gjort det, så även innan han anslöt till oss. Men nyttig kan han vara ändå, och utifrån Zlatans prestationer på plan så ser jag få argument till att svensken skulle gå före i dagsläget. Vi var beroende av Zlatan när övriga 4 anfallare alla var skadade samtidigt under hösten, men när alla är friska så har det dessvärre ur svenskt perspektiv sett bättre ut utan honom. Förhoppningsvis är Ibras svaga form kopplat till slitage och tätt matchande, men innan han hittar formen så är jag bekväm med att ge Giroud förtroendet som ordinarie. Glädjande utöver målen är att han och Leao har börjat hitta varandra och förstå varandras löpningar. Giroud har inte sumpat chanser på löpande band, utan måltorkan tidigare berodde mer på att det fanns grus i lagmaskineriet. Med afrikanerna tillbaka, skadade spelarna åter och betydligt mer beskedligt motstånd framöver: varför skulle han inte kunna fortsätta på inslagen väg?

Therese:
 Fyra mål på två matcher är såklart alltid något av en formtopp för de flesta spelare, men jag litar på Giroud som anfallare i Milan under våren. Kollar man på hans målskytte hittills den här säsongen ser det bra ut och det finns siffror från bakåt i karriären som bevisar att han är en pålitlig målskytt. Jag tycker att han är på väg att förtjäna sin startplats även när Zlatan är tillbaka från skada.

Mikael:
 Giroud är hetaste anfallaren just nu, jag har länge varit besviken på honom och tyckt han varit för statisk i sitt spel vilket försvårat för våra övriga offensiva spelare. Pioli och ledningen har mediatränat alltid sagt dom litar på honom och nu har det kommit fram att han egentligen inte varit riktigt hel sen han kom till Milan (Är någon det i Milan?). En 100% Giroud med återkommande speltid kan vi kan vänta oss massor med mål ifrån, alla vet vad han kan denna världsmästare. Som ensam anfallare är du beroende av spelarna kring dig men sätter dom upp chanserna för honom kommer han leverera. Enligt klipp från träningar etc får jag intryck av att han trivs väldigt bra i Milan, dom mjuka värdena avgör i längden så jag tror han kommer bli bättre. Förutsatt han är skadefri dvs.

* * * 

 Två fina segrar mot Inter och Lazio - men totalt olika karaktärer. Hur skulle definiera de båda?

Andreas:
— 
Karaktär respektive klass. Derbyt var måhända inte så ojämnt som mitt första intryck och som många har framställt det. När matchen summeras så har Milan inte färre målchanser, utan tvärtom högre xG än Inter och även annan underliggande statistik som bollinnehav på vår sida. Men i första halvlek var en hel del enkelriktad trafik mot Maignan, och då hade matchen kunnat vara avgjord. Att vända på det visar prov på en imponerande laganda och karaktär. Jag skulle nog vilja hävda att vår gruppsammanhållning är vår enskilt största konkurrensfördel i ligan, och här var den avgörande. Glädjande nog när man blickar mot framtiden var att denna mentalitet fanns på plats trots att “lagpappan” Zlatan inte fanns där, utan i Åre. Förhoppningsvis finns den då kvar när han inte längre gör det. Mot Lazio var det mindre kamp och mer skönspel. Nog hade jag väntat mig en seger, men kanske inte riktigt så bekvämt som det blev. Att möta ett Lazio som har tätt matchande är inte så tufft test som man kan luras tro, men i synnerhet samspelet i anfallet såväl som i försvaret med Romagnoli och Kalulu gav anledningar till optimism inför våren.

Therese:
 Segern mot Inter osade mental styrka, att vara så utspelat och ändå lyckas ta tillvara på att motståndarna slappnar av i några minuter och lämna matchen med alla poäng är väldigt imponerande. Jag tror att den segern gav ett enormt självförtroende att också kliva in i matchen mot Lazio på det sättet man gjorde. Så det är två imponerande segrar, men på olika sätt.

Mikael:
 Derby är alltid komplicerat och passionerat, Inter var klart bättre i delar av matchen även om statistiken är jämnt skägg bortsett från att Milan hade rätt mycket mer boll. Inte glömma att Milan saknade några startspelare, som vanligt. Pioli vågade byta ut en helt omotiverad Kessie, iof på fel position vilket kanske kan ursäkta hans insats som var sämst på plan. In kom en hungrig och revanschlusten Diaz som enligt rapporter ska vara återställd. Där vände matchen, Milan blev dynamiska samtidigt som Inzaghi byter bort sina poäng i matchen som han efter match står och gråter över. Han borde be sina egna spelare och fans om ursäkt istället för likt Bastoni lägga massa fokus på domaren. Vinsten var en krigarinsats med enorma moralpoäng som Milan tog vidare i cupen hemma mot Lazio. All respekt för Lazio men Milan gjorde dom väldigt dåliga och dom hade inget motdrag mot vår höga press och vår dynamiska offensiv. Reina är en legend och tidigare Milanspelare men han såg väldigt omotiverad ut. Tyvärr tar Tonali ett gult kort på offensiv planhalva så han är avstängd mot Inter i första matchen. På tal om derbyt och Tonali, grabben har väldigt snabbt vuxit ut till att bli en man med hår på bröstet.

* * *

Ett på nyfött Sampdoria i helgen. På San Siro - igen. Tre matchen på raken på drygt en vecka. Har det gått lite för bra och hur stor är risken att Samp kommer sabba det?

Andreas:
 
Jag såg inte Sampdorias överkörning av Sassuolo i helgen, men nog hoppade jag till när jag såg att oddsen på förhand var nästan helt jämna. Med ett Sampdoria med en mycket svag säsong och 5 raka förluster hade jag väntat mig att Sassuolo skulle vara stor favorit, men de vann stort och de förväntades tydligen på förhand att göra en bra match. En stor anledning till det är förstås deras aktivitet på mercaton, men Sensi och Conti till trots så ska det mycket till för att Milan inte tar vara på möjligheten när både Inter möter Napoli och Atalanta möter Juventus. Theo må vara saknad, men när väldigt efterlängtade Tomori och Rebic är åter så ska det ej behöva kosta något. För att konkret svara på din fråga så är risken för att Sampdoria får med sig poäng någonstans runt 25-30%.

Therese:
 Med tanke på att matcherna mot Inter och Lazio var så pass olika är det svårt att landa i att det har gått ”för bra”, enligt mig. Men det är klart att det alltid finns en risk för bakslag när ett lag ändå är lite svajigt, vilket man får säga att Milan har varit de senaste månaderna. Dessutom tvingas man klara sig utan Theo som ofta är med och driver upp anfallen, men jag tror ändå att man har tillräckligt med både kvalitet och självförtroende just nu för att inte sjabbla bort det.

Mikael:
 Innan vinsten mot Sassuolo sist så har Samp inte vunnit sen 16/12 så utifrån statistiken är jag inte ett orolig att dom är i medvind. Däremot så skulle det inte förvåna mig om vår gamla kompis i Giampaolo tillsammans med ex Interspelare i Sensi och Candreva kan sätta för lunchen i fel rör. Bortsett från startspelare Kjaer och Zlatan borta så behöver Milan lösa situationen med Theo avstängning som han drog på sig mot Inter innan han fick Lautaros spottloska i nacken. Milan har vittring, är på förhand mer orolig för San Siros gräsmatta än motståndet för att vara oskön men Milan vill ligga på ett hyllplan där dom ska ta 6p mot Sampdoria. Leverera!.

* * * 


Voce dei Rossoneri återkommer den 3, 13 och 23 varje månad.

Milanredaktionen2022-02-12 09:00:00

Fler artiklar om Milan