Lagbanner
VdR: ”Hans gärningar börjar krackelera”

VdR: ”Hans gärningar börjar krackelera”

Formsvacka, Maldini och, såklart, lite Ibrahimovic i veckans VdR.

3 mars och det är dags igen. Vi plockar in ett nytt ansikte i Nicole men välbekant kanske utanför VdR då hon bl.a. varit med i Andiamo.

För milanisti kanske inte presentation behövs men för övriga:

Andreas Persson - Eller Don Mascarpone som han går under som ena halvan av Milanpodden- Fossa degli Alci 
Nicole Amiri - Frilansjournalist med bas i Milano . 
Mikael Kristersson - Ledande ankare i Podcast Rossoneri


Kryss hemma mot Udinese var såklart en missräkning, detsamma nere i Salerno, men den stora snackisen var såklart handsen på Udogies mål som VAR inte såg. Maldini gick ut i pressen och såga det hela, vilket var ganska uppseendeväckande då klubbens policy är ganska strikt där. Rätt eller fel och varför tror han inte kunde hålla sig?

Andreas:
 Visst är Maldinis uttalande anmärkningsvärda, då han kritiserade valet av domare i Milans hemmamatcher. Det är inte direkt calciopoli, men visst kan man argumentera för att det är känsligt. Att kommentera domarinsatsen i sig tycker jag är fullt förståeligt, det var en väldigt frustrerande match där, utöver handsmålet, Udinese tilläts att spelförstöra och reducera den aktiva speltiden alldeles för mycket av domaren. Detta i kombination med den missade chansen att rycka ifrån i toppen och den ackumulerade mängden domarmisstag som drabbat oss i avgörande lägen under säsongen gjorde att bägaren rann över även för den gode Paolo. Där Messias bortdömda mål i Spezia, Girouds offside mot Napoli och de horribla domsluten mot Atletico Madrid dyker upp först i minnet.

Nicole:
 Just nu är vi inne i - enligt mig - den mest kritiska perioden. Det som händer nu och framöver har stor betydelse för hur ligan kommer att sluta. Med Spezia-matchen och den bedrövliga domartabben färskt i minnet, och när det är så tajt uppe i toppen, har jag full förståelse för Maldinis utspel. (Och för de som är vidskepligt lagda: det hände ju dessutom på årsdagen av Milan-Juve-matchen och Muntaris bortdömda mål 2012.) Missar likt dessa kan tyvärr avgöra ligan. Så länge det inte blir en vana à la Mourinho är det med andra ord helt okej att vädra sina känslor på det här sättet..

Mikael:
 Har vi någonsin hört Maldini så tydligt kritisera domarbeslut någonsin är min spontana fråga vilket tyder på att även han har fått nog. VAR som var väldigt välfungerande i min bok första två åren i Serie A har gått från rättvisa till ännu mer tvivelaktigheter. Personligen tycker jag det är rätt att kritisera, Maldini gissar jag hade hållit inne på sin irritation kring domarbeslut som påverkat Milan negativt under en lång tid och nu fick han nog av förklarliga skäl. Ska VAR ha någon trovärdighet framöver så måste domarna i TV rummet förklara hur deras bedömning är för det känns som ett lotteri. Till saken, det är en solklar hands, hur kan någon missa det som sitter med alla kameravinklar och kan se det i slowmotion. Come oooon.

* * * 

Trots skada så syns Ibra mycket ändå i Italien när Milan spelar. Tyvärr inte på planen utan i pausarna när "Fibra forte come Ibra" reklampumpas. Men det börjar knorra bland fans över att han kanske "fejkar" det. Sloganen på reklam kanske är lite daterad? Han har ju varit borta ett tag, så... hur ser du på det?

Andreas:
— 
Jag har väl lättare att tycka att hans eskapader utanför plan är töntiga snarare än roliga, men nog tycker många att det är svårare att svälja när han ej presterar på plan. Under hans tid i USA hörde man bara det utanför plan, utan att se honom spela, och då kändes allt tramsigt. Efter en väldigt stark återkomst till Milan så har prestationerna successivt dalat, och nu är poängsnittet betydligt sämre med honom än utan. När det händer, man bara gör 5 mål på 11 straffar etc, då kan man inte hävda att man är överlägset bäst i laget. Man kan inte hävda att man är lagpappan som är ansvarig för lagets prestationer, och samtidigt vara frånvarande när ligan avgörs. Förra säsongen var han borta från laget för att vara på melodifestivalen. När Milan i år spelar och vinner ett avgörande derby så är han på semester i Åre. Med detta sagt så lyfts han, även i sin frånvaro, fram av lagkamraterna som ett fundamentalt inflytande. En stor del av hans gärning har dock varit som symbol, och den bilden har nog börjat krackelera något. Han får gärna motbevisa oss.

Nicole:
 Bor man i Milano ser man Zlatan överallt. I nästan varje apotek (Mind the gum-reklam), på reklampelare för Dsquared och diverse tidningsomslag. Han frontade dessutom regionen Lombardiets covidkampanj. Man höjer med andra ord inte på ögonbrynen när man ser Zlatan i sådana sammanhang. Inte heller andra fotbollsspelare för den delen - under EM i somras var Roberto Mancini med i fyra, fem olika reklamfilmer. Klart att det blir lite komiskt med tanke på att Zlatan är skadad, och att han säger ”stark som Ibra”. Men han är ju det - stark. Sina skadar till trots..

Mikael:
 Ingen kan säga annat än att vår svenske legend har starka fibrer, det är lätt att kritisera Zlatan verkar det som men han är 40år. Tror mycket i kritiken beror på hans höga lön, det brinner lite i mina ögon när en spelare har hög lön och inte levererar efter denna. Att han skulle fejka känns väldigt märkligt, alla som följt honom vet att han jagar alla rekord han kan slå och det kan han inte göra från läktaren. Att Zlatan syns när Milan spelar är en självklarhet, det är hans arbetsgivare och hans lagkamrater kring på plan. Allt annat vore katastrof och det irriterade mig enormt att han postade bilder från skidresa samma helg som hans lag och arbetsgivare vann ett Milanoderby. Nu vann Milan just den matchen men Zlatan närvaro gissar jag har stort inflytande på vår unga spelartrupp där alla ser upp till en legend som Zlatan. Gällande reklamen så vill Zlatan göra sig relevant i rampljuset, vet att det inom kort kommer en dag han inte är på det på en fotbollsplan.

* * *

"Milan och Inter - vakna!"
Rubriken i GdS säger väl i stort sett allt om Coppa Italia-matchen på San Siro häromdagen och det syns att både Inter och Milan är inne i en dipp just nu. Vad fattas laget just nu?


Andreas:
 
Jag tycker att Milans prestation i derbyt ändå var godkänd. Man var det bättre laget offensivt, borde gjort mer än ett mål i första halvlek och defensivt är man väldigt stabila. Att spetsen saknas offensivt är däremot bekymrande. Man ska notera att Milan saknade Kjaer och Ibra sedan länge, men även Tonali som varit vår bästa mittfältare den här säsongen, medan Inter var fulltaliga. Däremot är matcherna mot Udinese och Salernitana oroväckande just för att det nu inte går att skylla de sämre prestationerna på skadefrånvaro. Visst har ovan nämnda spelare saknats, men i jämförelse med tidigare under säsongen är det ingenting. Det är för mig väldigt svårt att förstå hur ett lag kan gå från att spela som ett lag där allting stämmer, i presspel, kombinationer och frenesi, till att se betydligt mer dysfunktionella ut. Jag kan bara hoppas att det är en tillfällig svacka, och går man på Napoli och Inters motsvarande 2 senaste omgångar så ser de inte heller skräckinjagande ut.

Nicole:
 Om det beror på trötthet eller brist på glöd, när det kommer till Inter, är svårt att säga. Förmodligen är det en blandning. Mittfältet ser utmattat ut. Jag vill inte skylla allt på Inzaghi, men med en Antonio Conte som tränare hade spelarnas motivation varit betydligt mer märkbar. Grintan saknas just nu. Milan är ett ungt och oerfaret lag. Och det gör de oberäkneliga, nästintill förvirrade. Det som är bra med unga spelare är att de snabbt kan återhämta sig, och det har man ju sett att Milan gjort vid flera tillfällen de här åren.

Mikael:
 Vakna är en talande rubrik, båda lagen har inte vunnit på 3 resp 5 matcher. Kan inte ge något jättebra svar kring Inters dipp men gissningsvis är bådas gemensamma nämnare att det har varit hårt matchande med stor press. Givetvis något spelare på den nivån ska hantera men gällande Milan så ser det ut som dom springer runt med en 20 kg ryggsäck av ångest mellan varven. Förutsätter att klubbar på en högre nivå jobbar med idrottspsykologi men ibland undrar jag hur det kan bli dominoeffekten med kollektivt svajiga insatser.
Åter till Zlatan så vill jag någonstans tro hans närvaro på plan medför en trygghet för övriga spelare där han kan axla rollen och samla kraften. Sen länge är chefen Kjaer även borta, vet inte hur många lag som klarar av att mentalt vara utan två hänförare i laget. Finns ingen tydlig roll bakom dom, även om Romagnoli och Calabria bär kaptensbindeln så är det inte pilens spets i mina ögon när det kommer till att mentalt rusta truppen på plan. Tonali kommer bli det men han kan inte i sin ålder axla denna rollen, än. Den kombination med att Kessie och allt kring honom förmodligen skapar oreda i fruktkorgen. Nu väntar toppmöte för Milan borta mot Napoli, finns det inte motivation där och då vet jag inte. Poängmässigt kommer det bli än mer rubriker om Milan inte tar poäng och det är just det som krävs. Poäng, lagen bakom kommer jaga och det är nu Pioli behöver visa vad han är värd, både taktiskt och mentalt.

* * * 


Voce dei Rossoneri återkommer den 3, 13 och 23 varje månad.

Milanredaktionen2022-03-03 16:02:00

Fler artiklar om Milan