Lagbanner
<i>VdR: </i> ”Fokus på ligan”

VdR: ”Fokus på ligan”

Voce dei Rossoneri (VdR) på nytt. Denna gång lyfts Milans fina insats mot Roma, de skador som segern tyvärr kostade och Stefano Piolis petning av kaptenen. Panelen är också rörande överens om var klubbens prioriteringar bör ligga framöver

                                

Milan studsade tillbaka och stod för en väl godkänd insats mot Roma. Det såg fint ut spelmässigt och man fick med sig tre välbehövliga poäng. Hur kommer det sig att det insatsen var så bra enligt dig?

Elias Wiorek: Den bästa starten av Milan i en match den här säsongen, så bra var starten verkligen. Hade man haft med sig flytet så hade det utan överdrift kunnat stå både 3,4 och 5-0 efter bara 15 minuters spel. Varför den här insatsen var så bra helt plötsligt efter flertalet dåliga prestationer så skulle jag säga att det finns några specifika anledningar. Den första var innan avspark när Zlatan tog ett rejält snack i en ring med samtliga medspelare vilket gav en extra tändvätska tror jag. Sen de två huvudorskarna skulle jag ge till två spelare som verkligen höjde sig inte bara en nivå utan flertalet nivåer, inte minst en viss kroat. Rebics match i torsdags var, enligt mig, den sämsta insatsen jag sätt från honom. Matchen mot Roma senast är nog den bästa insatsen jag sätt av honom. En Rebic i toppform är oerhört viktig för Milans anfallsspel. Den andra spelaren är Tomori som fick förtroendet före den petande kaptenen och vilket insats. Matchens spelare utan tvekan och att de två spelarna var på topp var en stor bidragande orsak till att insatsen var så bra. En sista viktig detalj var presspelet som vi saknat de senaste matcherna, något som gjorde oss så framgångsrika 2020. Vi bröt bollen tidigt på Romas planhalva och huvudstadslaget klarade inte av vår höga press alls.

David Ågren: Jag tror laget snackat ihop sig innan matchen för den starten chockade Roma. Mer direkta, mer aggressiva. Sen tycker jag mer att det var Roma som var dåliga än vi som var bra. Saknar fortfarande den konsekvent höga pressen som var så lyckad förra året. Skärpan i offensiven var bättre i söndags än vad den varit under 2021 men långt ifrån bra och vi borde avgjort matchen i första halvlek. Jag vet inte vem som gjorde segermålet men den gubben har inte jag sett det senaste halvåret iallafall.

Arvid Sandberg: Milan gjorde en riktigt fin insats i söndags, mot ett Roma som öppnade ganska segt dock och gjorde väl inte sin bästa match, men ändå. Milan spelade med den energin som vi såg under 2020 men som vi hittills saknat lite under inledningen av det nya året. Den aggressiva pressen var där, löpviljan var där och det starka försvaret var där. Frågan är ju bara vad det var som tände elden igen. Brandtal från Pioli? Tveksamt… Jag tror helt enkelt att grabbarna själva gick ut i söndags med tanken att motbevisa kritiken som dom fått efter senaste insattserna. Zlatan kom ut som en kanon, tills han gick av med skada. Rebic sprang på allt som vanligt och lyckades faktiskt komma till farliga situationer, tills han gick av med skada. Hakan drev spelet i offensiven med högsta klass, tills han gick av med skada. Allting liknade alltså höstens spel - på alla sätt!

Segern blev dock kostsam. Zlatan Ibrahimovic, Hakan Calhanoglu och Ante Rebic klev alla av skadade. De två förstnämnda ryktas bli borta ett tag. Hur tror du att det kommer påverka ett Milan som redan haft problem med skador den här säsongen?

Elias Wiorek: Jag tror tyvärr att det här kommer kosta något enormt. Massa tuffa matcher nu i Mars med flertalet svåra motståndare. Att sakna sina 2 bästa offensiva spelare, plus Mandzukic och Bennacer på det, blir för tufft är jag rädd för. Topp-4 är i fara och det är bara att be för att de fyra kommer tillbaka snabbare än väntat.

David Ågren: Zlatan kommer självklart att saknas. Enda spetsen i laget värd namnet. Hakan har inte sett bra ut efter skadan men han behövde matcher för att komma in i tempot. Nu kommer det ta ännu längre tid innan vi får se honom i fullt slag igen. Det är egentligen det som svider mest. Ingen i nuvarande trupp har förmågan att dyrka upp ett försvar på samma frekvens och nivå som turken har, och det är en stor anledning till varför vi varit så impotenta framåt efter årsskiftet. 

Arvid Sandberg: Med formen som Milan varit i under början av 2021 så känns det inte alls bra. Det är ju inte direkt någon ovanlig situation för Milan, men när skadorna kom förra året fanns det ett sådant självförtroende inom truppen så det funkade ändå. Jag vill säga att allting kommer gå bra, inbilla mig att dom har gjort det för och kan nu göra det igen - men jag är osäker. Zlatans ledarskap behövs nu mer än någonsin. Det enda hoppet är väl att Bennacer och Mandzukic kommer tillbaka i så pass hög form så dom kan bidra under Hakan och Zlatans frånvaro.

Stefano Pioli valde, till mångas förvåning, att peta kapten Alessio Romagnoli. Fikayo Tomori fick chansen istället - och som han tog den. Vad tillförde han som Milan har saknat? Och vad kan det innebära gällande framtiden?

Elias Wiorek: Som jag nämnde tidigare så var Tomori matchens lirare. Det han bidrog med som vi verkligen (!) saknar när Kjaer och Romagnoli spelar är snabbheten. Hade italienaren startat den här matchen istället för engelsmannen hade vi åkt från Rom med 0 poäng. Så långt vill jag faktiskt sträcka mig för exempelvis den situationen där Veretout i Roma springer helt fri mot Donnarumma och Tomori ligger långt efter men springer ikapp utan några större problem och löser situationen är så imponerande och med kaptenen där så har vi mål för Roma. Även brytningarna var av absoluta världsklass och det är bara att inse för Mister Pioli att det är engelsmannen som ska kampera ihop med dansken resterande av säsongen. Jag skulle däremot gissa att vi får se det tröga alternativet mot Udinese vilket för mig är helt fel och respektlöst isåfall när han gjorde en sådan instats mot ett topplag dessutom.

David Ågren: Självförtroende och en bättre duell-spelare. Det syns att Fikayo är sprungen ur engelsk fotboll. Hetare upp i rygg på anfallarna, fler en-mot-en-kamper, fler maxlöp. Tycker också att hans speed komplementerar Kjaer bättre än en lika långsam Romagnoli. Kaptenens löneanspråk är bara ytterligare ett tecken på att det är dags att skeppa honom.

Arvid Sandberg: Jag tycker att Tomori i och med insatsen mot Roma cementerade sin plats i startelvan. Kapten eller inte, Pioli måste fan gå på den hetaste spelaren och just nu är det Tomori. Han bidrar med en rörlighet, snabbhet och flexibilitet i försvaret som är helt frånvarande när Romagnoli spelar. Han kan följa med anfallarna i löpduellerna och är tillräckligt spelskicklig för att kunna bidra i det offensiva spelet. För mig är det enkelt, Tomori startar från och med nu. 

Milan har nu gått in i en hektiskt månad med tuffa kamper. Europa League-åttondelsmatcherna mot Manchester United är två av dem. Hur bör Milans prioriteringar se ut? Ligan, EL eller lika mycket krut på båda? Motivera.

Elias Wiorek: Allt fokus på ligan. Jag tycker såklart att man ska försöka vinna mot United, men utan Zlatan, Calhanoglu, Mandzukic och Bennacer så ser jag helt ärligt inte hur vi ska ha någon chans och då kan vi skicka ut en lite mer B-elva och vila de spelarna vi har till ligan för Topp-4 är både vårt stora mål den här säsongen och med tanke på hur bra vi ligger till i ligan så måste vi göra allt vi kan för att säkra en Champions-League plats nu i vår. Så hade jag fått bestämma så ska det största fokuset ligga på liga spelet. Tar vi oss vidare mot Man United utan våra skadade spelare så är det såklart fantastiskt och en mega bragd men har väldigt svårt att se det hända.

David Ågren: Hade jag bestämt så skulle vi lagt oss redan mot Röda Stjärnan. Nu får vi två matcher till i en turnering vi aldrig kommer att vinna mot ett lag vi inte kommer att slå. Att det blev mot Man United betyder tyvärr också att vi inte kan ställa upp med bänken. Prestigen är för stor och anseendet för viktigt, så ge spelare som Kessié och Theo all återhämtning de kan få mellan matcherna. Med det sagt, hellre 2 poäng extra i ligan under denna period än ett avancemang i EL enligt mig.

Arvid Sandberg: Jag har för det första svårt att se hur det här skadedrabbade (och kanske fortfarande formsvaga) Milan ska kunna slå Manchester United i ett dubbelmöte. För det andra väger jag bevaringen av ligapositionen mycket högre än att gå vidare i Europa League spelet och lite pengar in i lagkassan. Lägg krutet på Ligan, säkra CL-platsen och bygg vidare mot nästa säsong. Det är inte svårare än så. Skulle nog haft samma åsikt även om Milan hade haft en helt skadefri trupp.


                              


                             
 

Gabriel Melkegabriel.melke@svenskafans.comgabrielmelke_2021-03-03 18:09:00
Author

Fler artiklar om Milan