Lagbanner
<i>VdR: </i> ”Har ligatiteln någonsin varit ett realistiskt mål?”

VdR: ”Har ligatiteln någonsin varit ett realistiskt mål?”

Voce dei Rossoneri (VdR) är tillbaka - med tre stjärnskott i redaktionen. Panelen diskuterar först derbyförlusten, för att sedan fundera över om Scudetton är möjlig. Avslutningsvis? Självklart lite om kaptenens vara eller icke i startelvan och Zlatans val att dra på festival.

                                

Milan kommer senast från en tung förlust i ett derby som betydde väldigt mycket. Inte bara för tabellen. Vad anser du om insatsen och hur tror du att det kommer påverka framöver?

Elias Wiorek: Om vi börjar med insatsen så tycker jag att Milan får lite väl mycket kritik för den. Inledningen var inte bra på något sätt, man släppte över initiativet helt till Inter och blev mer eller mindre överkörde i framförallt början av derbyt. Sen så kommer man in i matchen mer och mer och är minst lika bra som Inter. Efter halvleksvilan kom vi ut som ett nytt lag och satte den där höga pressen som vi har vant oss vid det senaste året, något som gjort oss så framgångsrika. Vi vann boll på Inters planhalva och om inte Handanovic gör en av sina bästa matcher i sin karriär så har vi minst en kvittering med dryga halvtimmen kvar och då tvivlar jag på att vi hade torskat. Summan över 90 minuter så är insatsen, enligt mig, godkänd men utfallet och resultatet är oacceptabelt. Inter var effektivare och något bättre sätt över hela matchen men hade vi haft lite flyt på vår sida hade matchen kunnat sluta åt det andra hållet. Jag tror att det givetvis påverkar spelarna negativt, vilket det ska göra när man torskat den viktigaste matchen och det hetaste derbyt på 10 år, sen har jag svårt att se att det sitter i hos spelarna så länge. Man har bevisat flera gånger det senaste året att man är starka mentalt och man har en bra match på torsdag att hoppa tillbaka på vinnarspåret igen och få in lite glädje i laget.

David Ågren: Inför matchen hoppades jag på att 2021-Milan skulle bli 2020-Milan. Så blev det inte. Allt som inte funkar just nu blev multiplicerat med två. Konsekvenserna av senaste pungsparken är att kvoten av poängtapp är fylld. Nu måste vi vinna mot Roma och de flesta av matcherna som återstår.

Arvid Sandberg: Milans början på 2021 kan väl egentligen nästan ses som den första riktiga formsvackan på ett bra tag. Visst stod laget för några svagare insatser även förra året men då lyckades dom ändå få med sig positiva resultat. Kanske hade man hoppats på att derbyt skulle väcka spelarna och tillföra den energin som krävs för att Milan skulle kunna stå för krigarinsatserna som vi älskade att se under 2020. Men så blev ju inte fallet, Milan öppnade svagt och när dom väl kom in i matchen var det för sent. En derbytorsk är såklart alltid tuff, men den här tär ändå lite extra. I söndags gick vi upp i en tidig liga-final som vi blev totalt överkörda i. Förhoppningsvis blir förlusten en väckarklocka för spelarna som kan leda till några positiva resultat framöver. 
 
 
Från en förstaplats och ett bekvämt försprång till en andraplats och risk att sjunka ännu mer. Är ligatiteln fortsatt ett realistiskt mål eller bör man snarare fokusera på att knipa CL-plats?
 
Elias Wiorek: Jag skulle inte säga att Scudetton är ett realistiskt mål längre, tyvärr. Däremot är den långt ifrån över. Börjar man spela och vinna matcher igen som man gjorde under hösten där man var mer eller minder oslagbara, så finns chansen där att slåss om titeln hela vägen in till avslutningen. Nu när vi diskuterar vad Milans realistiska mål är så är topp 4 det man ska satsa och fokusera på. Flertalet lag som går bra bakom oss och det är inte många poängtapp kvar tills vi är utanför CL-platserna. En missad CL-plats den här säsongen skulle vara en enorm besvikelse och nästan ett fiasko med tanke på hur bra vi spelat och legat i tabellen under säsongen. 

David Ågren: Scudetton kan vi glömma. Det var inte realistiskt inför säsongen och det är inte realistiskt nu. Hösten gjorde att vi kunde börja drömma men prestationerna efter nyår visar hur denna truppen är rustade rent mentalt. Det är europas yngsta trupp, och det syns nu när spelet har börjat hacka. Tar vi en topp-3 plats är jag supernöjd.


Arvid Sandberg: Har ligatiteln någonsin varit ett realistiskt mål? Självklart hade man förhoppningar och drömmar i december när Milan såg ut att vara ostoppbara. Har jag helt övergett förhoppningen om en ligatitel - Nej. Men man måste också vara lite realistisk, och CL-platsen är det realistiska målet. Samtidigt tror jag att det inte är någon bra idé att börja försvara positionen i tabellen. Fortsätt jaga Scudetton iställer för att riskera att bli passiva.

 
Alessio Romagnoli har minst sagt varit svag den här säsongen. Hur ser du på kaptenens prestationer och håller du honom som startman? Om inte, vilket mittbackspar föredrar du?

Elias Wiorek: Under förra våren tyckte jag att han och Kjaer fungerade bra tillsammans. Där "El Capitano" spelade på en hög nivå och såg stabil ut. Den här säsongen vet jag inte vad som hänt men hans prestationer har dalat rejält, inte minst de senaste matcherna som varit under all kritik där derbyt senast var droppen för min del. Han ska inte starta mer den här säsongen, kanske låter hårt men att vara så svag match ut och match in är inte ok för ett lag som slåss för titeln och inte ens nu för topp 4. Han är helt enkelt för långsam och trög och bidrar med en rädsla och oro till övriga backlinjen att han är så rädd att få snabba rättvända spelare emot sig. Hade jag varit Pioli hade jag droppat Romagnoli nu och startat med antingen Kalulu eller Tomori. Två snabba mittbackar som gör det lättare för den danske landslagsmannen att veta att han har en som kan rädda upp ett eventuellt misstag, något som kaptenen idag inte klarar av. Om jag ska välja mellan dessa två så blir mitt val på engelsmannen. Varför jag väljer Tomori är för att han dels sätt bra ut de få matcher han spelat (något fransmannen också har), sen känns han lite mer mogen och säkrare i stötbrytningarna än Kalulu. Så mitt mittbackspar framöver blir Kjaer och Tomori. Det viktigaste är att Capitano tyvärr inte håller längre och måste droppas nu. 

David Ågren: Om man känner mig så vet man att jag är en Romagnoli-kritiker. Har aldrig sett storheten i honom och att han är kapten i dagens Milan är ett rejält underbetyg. Har man vuxit upp med Paolo Maldini och sedan ser Alessios prestation mot Inter så mår man illa. Han sket bokstavligt på sig så fort Lukaku var nära bollen. Har inte statistik på hur många straffar han dragit på sig de senaste två åren men skulle gissa att det är tvåsiffrigt. Sälj när han fortfarande har något som helst marknadsvärde och satsa på någon annan.

Arvid Sandberg: Nej, kaptenen har inte staplat upp tillräckligt bra prestationer för att han 100% ska behålla sin plats som startman. Samtidigt förstår jag problematiken för Pioli att sätta kaptenen på kvisten. Vi har inte någon direkt insikt för att kunna bedöma vad han kanske tillför till omklädningsrummet. Men något måste ju hända. Jag skulle vilja se Kjaer och Tomori från start någon match. Eller varför inte en treback med Kalulu, Kjaer och Tomori? Kommer ju dock aldrig hända, det är inte heller läge för mister att börja experimentera nu.

Vår långe Zlatan Ibrahimovic har hamnat i händelsernas centrum på sistone. Mitt under Milans ”kristid” ska han iväg på Sanremo-festivalen, vilket han fått motta stor kritik för. Hur ser du på hans val att åka iväg och missa fem dagar med laget? Kommer det att påverka honom?

Elias Wiorek: Det finns ju bättre tajming att åka på en festival än den situationen som Milan är i just nu. Samtidigt förstår jag inte riktigt den enorma kritik som Zlatan får utstå. Om det är någon som fixar att sköta en festival och samtidigt vara professionell och hålla igång träningen så är det Ibra. Den här kritiken som han får utstå kommer bara ge han bara mer tändvätska att leverera ännu mer och tror även så blir fallet. Skulle inte förvåna mig alls, snarare tvärtom, om han öser in mål nu under våren och tystar kritikerna återigen. Som sagt så tycker jag inte att det är optimalt att han åker nu under vår största "kris" det senaste framgångsrika året, men som jag också nämnde, är det någon i världen som fixar att sköta två saker samtidigt och ändå leverera så är det Ibrahimovic. En faktor som man ändå ska nämna är hur träningarna blir nu när svensken kommer missa en hel vecka. Jag tror spelarna vet och har lärt sig mycket av Ibras mentalitet och att man ska ge sitt allt på träningarna att det inte kommer påverka de nämnvärt. 

David Ågren: Jag fattar inte detta över huvud taget. Vad får han ut av det? Kan ju omöjligt vara ett bra gage som är anledningen. Behöver ju knappast bygga något slags varumärke i Italien heller. Vem producerar denna grejen? Är det en potentiell film-deal som gjorts? Fattar inte. Men behöver Zlatan hitta formen igen genom att sjunga med Sinisa och klappa händerna till Italiens motsvarigheter till Anis don Demina och Shirley Clamp så kör.

Arvid Sandberg: Gillar jag Melodifestivalen lite mer än vad jag vill erkänna? Säger jag att jag kollar ironiskt för att dölja min riktiga kärlek till schlagern? Ja och ja… Jag kan förstå Zlatans dragning till att medverka på Sanremo-festivalen, men gubben får ju behärska sig lite. Att lämna laget i fem dagar när Milan går igenom en formsvacka känns fan helt orimligt. Hur det kan komma att påverka honom är nästan helt omöjligt att förutse. Worst case scenario - han kommer tillbaka helt iskall. Samtidigt skulle ju Zlatan lika gärna kunna komma tillbaka efter frånvaron och slå till med något målrekord för att slå tillbaka mot kritiken. Gubben är svårläst…


                             
 

Gabriel Melkegabriel.melke@svenskafans.comgabrielmelke_2021-02-23 20:22:00
Author

Fler artiklar om Milan