Voce dei Rossoneri: ”Det var ett akut behov av en förändring”
Voce dei Rossoneri smygstartar säsongen med sommarens viktigaste händelser: Ägarbytet och den nye tränaren.
Panelen utgörs av Milanredaktionens Tommi Uksila, Henrik Brandel, Jonas Desai och Andreas Wingren.
(VdR är en artikelserie där skribenter från Milanredaktionen samt ibland en gästskribent bildar panel varje gång. Artiklarna i serien publiceras tre gånger per månad –den 3:e, den 13:e och den 23:e)
Efter en oerhört segdragen process lyckades Berlusconi till slut att sälja Milan till Kina. Hur viktigt är detta ägarbyte för Milans framtid?
Tommi Uksila: Det är så klart jätteviktigt. Det är A och O för att den här klubben ska ha möjligheten att återigen ta sig upp på fötter. Sen kan man fråga sig om det är bra eller dåligt att det är just dessa ägare som tar över klubben, men i dagsläget tror jag att de flesta milanisti tar vad helst vi kan få. Framtiden får utvisa om lystern återvänder till Milanos finare delar eller om de mörka molnen hänger kvar. Först och främst vill jag se en 100 % färdig affär, sen vill jag se de utlovade pengarna på kontot och efter det hoppas jag att man tillsatt vettigt folk på den sportsliga sidan av ledningen för att ta oss ur denna gyttja av medelmåttighet. Kommer vi så långt har vi kommit en bra bit på väg.
Henrik Brandel: Ägarbytet är avgörande för klubbens framtid. Huruvida det är avgörande i positiv eller negativ riktning återstår att se. Berlusconi hade efter 20 goda år och 10 dåliga spelat ut sin roll och nya ideer och nytt kapital behövdes. Vi vet dock väldigt lite om de nya ägarna och de har än så länge köpt klubben på kredit. Det är självklart en stor skillnad på att ha en lokal affärsman som ägare och att ägas av ett kinesiskt konkordat. Många har önskat ett ägarbyte, men Milans själ står nu på spel. Hur tar de nya ägarna Milan vidare? Jag är orolig för att vi kommer förvandlas till en fotbollsvärldens vaniljglass som av marknadsföringsskäl är acceptabel för många men favorit för få.
Jonas Desai: Vad gäller rent sportsliga mål är nog detta ett av de viktigaste besluten som tagits i Milan på ett bra tag. Förhoppningsvis kan Milan inom en snar framtid, med sina nya ekonomiska muskler, hävda sig bland de nuvarande europeiska toppklubbarna. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att pengar i sig inte automatiskt leder till lycka och framgång och att det är en förmån som måste förvaltas på rätt sätt. Utan genomtänkta beslut baserade på en habil vision är det lika bra att kasta pengarna åt de mer behövande och låta Milan sikta in sig på sjundeplatsen (eller nåt) igen. Vidare hoppas jag också att våra nya ägare har en förståelse och en känsla för arvet de nu måste förvalta, även om det mestadels bara är skärvor kvar.
Andreas Wingren: Att vi var i akut behov av en förändring går inte att sticka under stolen med. Senaste säsongerna har varit krampaktiga såväl sportsligt som ekonomiskt. Avsaknaden av en tydlig strategi och ett långsiktigt tänk har varit påtaglig. Men jag tycker att det är för tidigt att sia om hur ägarbytet kommer att påverka vår Milans framtid. Vi är många som förälskade oss i Milan under Berlusconis ägande, där det fina spelet och vackra spelarna fångade oss. Där gentlemannastilen och sättet klubben för sig på i stort stärkte vår kärlek. Med ägarbytet kan alla dessa värden sättas i spel. I nuläget vet vi till exempel inte exakt vilka ägarna är, vi har några namn men inte alla. Vi vet inte hur de kommer att formera klubbens ledning etc. Så för mig är det viktigt att komma ihåg att det fortfarande kan bli en förändring till det sämre, trots att en förändring var nödvändig. Min stora skräck är att jag om några säsonger inte längre känner igen "mitt Milan".
Vilka förändringar tror du vi kommer att få se först med den nya ägarkonstellationen sett till organisation och spelare?
Tommi Uksila: Som sagt ska affären först och främst bli helt klar. Men efter det hoppas jag att klubben rensar ut det gamla (Galliani, Barbara, kanske Gandini) och välkomnar in det nya (en sportchef!, gamla bärare av Milan-kulturen som Maldini, Albertini osv.). Med Galliani out och en bra sportchef in tror jag att spelarsidan löser sig av sig själv, men känslan är att de nya ägarna vill satsa på ungdomar istället för färdiga stjärnor. Alla dessa förändringar lär dock dröja till 2017.
Henrik Brandel: Förhoppningsvis får vi se legendarer som Maldini och Albertini i meningsfulla roller i klubbens ledning. Fassone, som väntas ta över efter Galliani senare i höst, är en kompetent företagsledare och kommer säkert att hjälpa de nya ägarna att växa varumärket Milan. Det är dock viktigt att klubben också anställer en sportchef som till skillnad från Galliani prioriterar köp av spelare som har talang över välkända veteraner.
Jonas Desai: Jag är osäker på vilka exekutiva beslut de nya ägarna har eller hur aktiva de kommer vara i förändringsarbetet. Men beroende på hur skarpa de nya investerarna är, är mina förhoppningar att man ska anställa en person i sportchefsrollen som är mer modern, genomtänkt och driven än vår nuvarande Galliani. Att börja i rätt ände är av stor betydelse nu och att värva kompetenta ledare bör vara av högsta prioritet. Börjar man med att slösa pengar på duktiga spelare vara syfte i lagbygget är oklart så skjuter man sig själv i foten direkt.
Andreas Wingren: Det är svårt att säga i nuläget, de nya ägarna har varit sparsamma med information och uttalanden - vilket såklart är klokt med tanke på att det fortfarande är flera månader kvar innan affären är helt slutförd. Vad vi vet är att de kommer utse Marco Fassone till ny VD för klubben. Det är en signal som tyder på att nya ägarna är måna om att börja återbygga Milans varumärke och få det finansiella under kontroll. Fassone har tidigare arbetat som marknadsdirektör på Ferrero och Galbani, två av Italiens starkaste varumärken. Efter det har han också arbetat för Juventus, Napoli och Inter, där han bland annat var en viktig aktör i arbetet med Juventus Stadium. Nästa steg bör bli att utse en ny sportchef och ledningsgrupp. Så troligen kommer vi inte se särskilt stora drag på mercaton i sommar, utan först till januari när de nya ägarna och ledningen hunnit utvärdera truppen och situationen.
Montella blev under sommaren klar som Milans nya tränare. Är det ett tränarval du tror på?
Tommi Uksila: Som de flesta tränare tror jag även att Montella kommer göra bra ifrån sig om han får rätt spelarmaterial att jobba med. Det behöver inte vara några stjärnor, men spelare som passar in i hans bollhållande spelidé. Jag tycker att det ska bli intressant att följa Montellas framfart, men jag är inte helt såld på honom som tränare. Jag hoppas ändå att han får chansen att sätta sin prägel på Milan under en längre period. Kinesiska ägare är väl inte kända för sitt tålamod, men döm inte Montella förrän han fått säga sitt om hur den kommande stora pengapungen ska spenderas. När han fått ”sina” spelare och fått tid att spela ihop dem, först då kan vi börja utvärdera honom. Däremot tror jag inte att hösten som nu står för dörren kommer bli särskilt lätt för "det lilla flygplanet".
Henrik Brandel: Milans problem har inte varit tränaren och Milans problem kan inte lösas med ett tränarbyte.
Montella har ett OK track record i Serie A, men är inget att bli upphetsad för i förväg. Trots alla problem runt klubben tycker jag Mihajlovic underpresterade som Mister. Att hamna bakom Sassuolo i ligan var inte OK. Om de nya ägarna har en ambitionsnivå runt Europa Cup-spel är Montella säkert rätt man för jobbet. Om det skall utmanas om ligatitlar krävs rimligtvis en tränare av en annan kaliber.
Jonas Desai: Vad gäller hans prestationer som tränare finns det egentligen inte så mycket att klaga på, förutom kanske hans säsong med Sampdoria förra året. Med 17 nya spelare i truppen tog han Fiorentina till en fjärdeplats under sin första säsong som tränare i laget, och följde sedan upp det med ytterligare två fjärdeplatser, trots till stor del bakbundna händer. Ändå har jag låga förväntningar på Vincenzo, och egentligen har det ingenting med honom att göra. Känslan är att han blir ännu en i raden av försiktigt hoppfulla och reellt hjälplösa tränare som antar sig ett uppdrag som inte är redo att blomma ännu.
Andreas Wingren: Jag är försiktigt positiv till Montella. Hans Fiorentina var ett av ligans bäst spelande lag och mycket svåra att besegra. Kan vi komma i närheten av den nivån är det ett stort steg framåt för Milan. Montella förespråkar en offensiv fotboll där bollinnehav och stor rörelse är nyckelfaktorer. Jag ser en stor risk i att materialet han har att jobba med i Milan, primärt vårt mittfält, saknar kvalitén för den filosofin. Men min förhoppning är att han får förtroende och tid att arbeta med truppen, då tror jag det kan bli början på något bra.