Lagbanner
Spaccanapoli: Känslorna inför säsongen 20/21
Hur blir Napolis kommande säsong?

Spaccanapoli: Känslorna inför säsongen 20/21

Välkommen till Spaccanapoli, en artikelserie där Napolis redaktion kommenterar och diskuterar kring aktuella händelser i och runt laget vid Vesuvius fot.

Vi börjar med att hälsa vår senaste medarbetare Payam Zehtab välkommen!! Benvenuti al Barra di Nord!

Försäsongen är igång - dina känslor inför kommande säsong?
Payam Zehtab: 
Försiktigt optimistisk. Känns som generationsskifte på gång, får räkna med 1-2 mellansäsonger men jag hoppas nånstans att vi ändå är top6 även om jag tror att vi snarare hamnar runt plats 7-9.

Fredrik Kreüger:
Från att ha varit rätt låg kring kommande säsong har mitt intresse börjat växa. Jag upplevde sommarens Serie A som rätt trist efter cupguldet, då de tomma arenorna i kombination med att Napoli inte hade något att spela för mer gjorde matcherna till något för mig att "ta sig igenom". Det nedgraderade Napoli som inte längre tog en CL-plats, det var svårare att landa in i.

Men nu när det närmar sig känner jag ändå mer lust, Gattuso har fått mer tid att jobba med sitt spel och det finns alltid något vackert med en ny fräsch säsong. Toppen av ligan känns dessutom mer oklar, Juve och Inter är klara favoriter - men sedan? Är Lazio och Atalanta lika pigga och fina i år? Klarar de kombinationen med CL, kan Gasperini hålla igång ett överpresterande lag igen? Jag är inte säker. Osimhens framfart i träningsmatcherna samt att det nu är några nya ansikten i offensiven har givit mig mer hopp att utmana om CL-plats och ökat längtan efter Serie A. 

Todd Åkesson: 
Jag är tudelad. Jättekul med Serie A och Napoli såklart men fotbollen har sedan uppbrottet inte riktigt varit sig lik. Det är inte fotbollen som vi känner den. Kombinerat med en känsla av att det här kan bli ytterligare ett mellanmjölksår med ljusblåa ögon sett måste jag erkänna att taggningen inte är hundraprocentig. Den kanske kommer när det närmar sig avspark.

Edin Bajramovic: 
Det är en svår säsongsinledning att förhålla sig till. Upprymdheten som brukar smyga sig på runt augusti/september finns inte riktigt där och till stor del beror det såklart på avsaknaden av publik. Å andra sidan så kommer Napoli från ett riktigt skitår och därmed känns det skönt att det åtminstone inte kan bli värre än Golgata-vandringen som var 19/20...eller?

Solonapoli:
Svagt hoppfull. Känns dock som om allt står och faller dels på OM Kolobrin lämnar och i så fall vem som ersätter honom. Likaså om Gattuso lyckas att grisa ut mer av laget.


Mercaton i skrivande stund - vad tänker du? (Plus och minus)
Payam Zehtab:  
Osimhen! Stort plus för den värvningen. Skulle vi nu kunna få in en ordentlig vänsterback, gärna någon talangfull högerytter också, så blir jag mycket nöjd. Milik behövs inte och förväntar mig att han säljs. Om K2 går förväntar jag mig åtminstone en ny mittback in. Känner mig rätt nöjd med centrala mittfältet och generellt med anfallet, ser inga större behov av drastiska förändringar där om alla är kvar.

Fredrik Kreüger:
Klubben ligger bra till i mercaton tycker jag. Lobotka och Demme kom i januari, är inspelade och lär bara passa ännu bättre nu i spelet. Rrahmani blev även han klar i vintras. Osimhen såklart har lyst i augusti och ser spännande ut. Det känns som killen har mål i sig. Sedan är omställningen till Serie A svår för vissa och jag tror inte kraven ska vara så höga. Sedan blir även Petagna intressant, jag gillar att vi äntligen byter två av de offensiva spelarna och får in nytt blod där. Det är verkligen på tiden. 

Frågan är nu vad som sker med Koulibaly och Milik. Jag är inte säker på att det är ett jättestort avbräck om Koulibaly flyttar. Han var mänsklig i fjol, det kan vara läge nu att sälja när Napoli inte deltar i CL. Dessutom tror jag att Gattusos defensiva taktik gör försvaret tillräckligt bra ändå. Det är bra pengar att få in. Sedan såklart - det är en av Napolis främsta spelare och det finns risk för försvagning om han lämnar. Milikfrågan behöver lösas - klubben kan inte sitta med honom med utgående kontrakt nästa sommar. Hoppas han går nu även om det blir till en billigare peng.

Ska klubben ta in någon till? Visst är det bra med ytterligare en mittback om Koulibaly flyttar. I övrigt känns det som Napoli är redo för att jaga CL-plats samt delta i EL. Förhoppningsvis kan Lozano ta ett kliv till efter att ha acklimatiserat sig. Då finns det sparkapital. Ett plus extra vore om de kunde sälja av några spelare. Till exempel Younes, LLorente, Malcuit.
Sedan noterar jag att klubben fortfarande sitter med samma ytterbackar på vänstersidan...i år igen...puh... 


Todd Åkesson: 
Jag tänker att Koulibaly troligen säljs och att Milik, förhoppningsvis, gör honom sällskap från Neapel. Har svårt att se ADL plocka in några fler prestigevärningar efter Osimhen även om det behövs för att utmana på riktigt. Truppen är bra och bred, men saknar viss spets.

Edin Bajramovic: 
Att Osimhen är en chansning och att mycket beror på huruvida Kolan blir kvar. Med honom i mittlåset är Napoli en given topp 4-kandidat, men om han försvinner till nordligare breddgrader? Not so much. Ingen annan i backlinjen håller CL-kvalitet. 
Framåt i banan ser det bättre ut men det här är inte en trupp som ska slåss om guldet oavsett. Vilket svider att ta in men ju fortare man accepterar faktumet desto bättre för den egna mentala hälsan.
Dessutom - varför skeppar man inte alla skitgubbar såsom Younes, Luperto och Maksimovic? För att inte nämna dunderduon Hysaj/Rui som verkar få ännu ett år i ljusblått till allas stora förtret. Mitt stora problem med Napolis sommar har inte varit att man köpt för lite utan snarare att man struntat i att rensa ut oanvändbara spelpjäser.


Solonapoli:
Lite ambivalent här. Tänk att tjurhuvet ADL hade kunnat få det dubbla för Allan för några år sedan. Istället släpps han nu (med rätta visserligen) för ett nedprutat halverat värde mot för två år sedan. Och inte heller lyckas ledningen att skeppa iväg Milik. Men vem vet, han kanske får ett galet genombrott och gör en 30 kassar. Blir sedan såld till PSG för 110 millar euro. ADL hyllas, får en Corona-säker parad i ett Corona-säkert downtown Naples.

Sen får vi se om Kolibrin lämnar och i så fall vem som ersätter honom. Jag gillar idén om Osimhen, men är fortfarande osäker på om han kommer att bli en succé. Blir han det så är det riktigt starkt jobbat av ledningen.



Dina största frågetecken en vecka före säsongen startar?
Payam Zehtab:  
Har väl egentligen 2 stora frågetecken.
1. Gattusos spelplan - nu har Rino fått en halv säsong att bekanta sig med materialet och ett transferfönster (om än med ADL) för att kunna få hit det material han saknar. Nu undrar jag om vi kommer få se någon tydlig spelplan eller om vi återgår till vårens prestationer som i stort sett var vinster av ren vilja och/eller individuella prestationer. Om det är det senare alternativet kanske vi får säga adjö till Rino runt nyår.
2. Backlinjen - ska vi seriöst köra en säsong till med ojämna-Rui på vänsterbacken? Lägg därtill en eventuell förlust av K2, då kan det mycket väl bli en mittentabell-säsong.


Fredrik Kreüger:
Det står (tyvärr) fortfarande med tränare Gattuso. Vad är hans signum och filosofi egentligen? Jag hoppas vi får se något tydligare till denna säsong. Defensiven kan han sätta, nu gäller det att hitta ett eget spel och framförallt få igång offensiven (målskyttet). Där kan jag hoppas att Osimhen/Petagna (eller en bättre offensiv plan som helhet) kan lösa flera av de sk Gattusokryssen. Kan Napoli ordna flera uddamålsvinster i jämna matcher, då finns möjlighet till CL-plats.

Jag tycker inte heller om Gattusos besatthet i att passa sig fram från inspark. Dels sätter det spelarna under press som kan vara svår att hantera, dels gör det att tränaren inte satsar fullt ut på Meret, klubbens 30-miljoners dyra investering i målet. Ospina är bättre med fötterna, ja, men knappast i det övriga. Vi får inte tappa Meret pga detta. Sedan står vi inte och faller med Meret kontra Ospina, men ändå. Sätt en målvakt...

Todd Åkesson: 
Är Gattuso på rikigt? Jag har fortfarande mina tvivel även om jag mer än gärna ser mig motbevisad då jag vekligen inte har något emot honom. Osimhen är också ett initialt frågetecken som man hoppas ska rätas ut tämligen omgående. Jag såg honom en del i Frankrike under fjolårssäsongen och där visade han verkligen klass. Låt oss hoppas att han inte bara flög en sommar (säsong) och istället blir det Milik aldrig blev i Napolitröjan. Insigne/Osimhen/Mertens låter som en småsexig anfallstrojka på förhand. Hoppas!

Edin Bajramovic: 
Sker det en taktisk utveckling under Gattuso, eller kommer Napoli fortsätta på den inslagna vägen? Just nu är man mycket, mycket närmre Simeone än Sarri när det kommer till spelidé. Vilket inte behöver vara en dålig sak men då gäller det att lägstanivån höjs rejält. Just nu känns det som att det finns en femtioprocentig risk att Rino inte överlever säsongen ut och jag skulle bli mycket förvånad om man lyckas blanda sig in i en toppstrid.

Solonapoli:
Mitt största frågetecken är vår president. Hur mår han egentligen?


Ditt val av startelva?
Payam Zehtab: 
Som det ser ut just nu får det bli en 4-2-3-1 som verkar ha gått hem under försäsongen.
Meret
Di Lorenzo-Maksi-K2?-Ghoulam?
Fabian- Demme
Lozano-Mertens-Insigne
Osimhen


Fredrik Kreüger:
Jag utgår från att Koulibaly flyttar, annars är han såklart given.
Meret - Rui, Rramani, Manolas, Di Lorenzo - Elmas, Demme, Ruiz - Insigne, Osimhen, Mertens


Todd Åkesson: 
4-3-3/4-3-1-2: Meret; Di Lorenzo, Manolas, Koulibaly(?), Rui; Ruiz, Demme, Zielinski; Insigne, Osimhen, Mertens.

Edin Bajramovic: 
Meret;
Di Lorenzo, Kolan, Manolas, Rui (usch);
Fabbe R, DEMME, Zielu;
Politano, Osimhen, Insigne.
Mertens får agera super-sub.


Solonapoli:
Jag kör en vild chansning på 4-3-2-1 med följande;
Meret - DiLo, Ersättare till Kolibrin, Manolas, Rui - Fantomen Ruiz, Zielinski, Demme - Insigne, Osimhen - Petflaskan


Spaccanapoli återkommer med mer aktuella frågeställningar.

Redaktionen2020-09-15 22:23:00
Author

Fler artiklar om Napoli