Spaccanapoli: Del 2- "En hungrig och glad bullterrier som gillar att måla"

Spaccanapoli: Del 2- "En hungrig och glad bullterrier som gillar att måla"

Välkommen till Spaccanapoli, en artikelserie där Napolis redaktion kommenterar och diskuterar kring aktuella händelser i och runt laget vid Vesuvius fot.

Del 2.

Längst fram har Osimhen, Raspadori och Simeone varvat och gjort det mycket bra alla tre. Hur ser din ranking ut av dessa tre?

Payam: 
Just nu rankar jag dom ozzy, cholito och sen jack. Personligen tycker jag att Raspadori hör hemma på mittfältet och identifierar honom mer som Zielinski i sin spelstil och kvalitéer. 

Todd: 
Just i den ordningen: Osimhen, Raspadori, Simeone. Med det sagt har vi aldrig haft sån bredd på anfallspositionen. Även under Osimhens skadeperiod (dessa kommer ju titt som tätt) klaffade offensiven bra. Jag är riktigt imponerad över både Raspdoris och Simeones prestationer, i synnerhet sett till speltid och hur pass kort tid de varit i klubben. Osimhens höjd gör honom dock till rättmätig etta.

Fredrik: 
För en månad sedan hade frågan varit svårare. Tycker Raspadori direkt gjorde en Mertens och kunde kliva in och leverera som central anfallare trots att det inte är hans naturliga position. Imponerande. Å Simeones löste målskyttet direkt utan att få mycket speltid. Men efter att Osimhen kom tillbaka från skada är det inget snack - han är helt given som första val. Målen har rasat in och han ser superbra ut i spelet. Håller han sig uttagningsbar , då kan det bli hur bra som helst. För Napoli, för Osimhen, för ADLs penningpung. Efter Osimhen sätter jag Raspadori och därefter Simeone (nästan dött lopp mellan de två).
Dock, i år har klubben de bästa ersättarna på länge. Det är otroligt att se Simeone och Raspadori kliva in direkt och lösa mål. Hungriga, duktiga och snabbt acklimatiserade (Spallettis förtjänst?). 
I åtta-nio år var trion Insigne, Mertens och Callejon givna längst fram, den enda som överglänste de och låg före var Higuain. 2018 var jag sugen på att skifta ut minst en av de tre för att få nya injektioner. Det tog ytterligare fyra år innan alla var helt borta. Äntligen har Napoli nytt i den offensiva linjen.
Å för att vara tydlig - jag tycker mycket om Insigne, Callejon och Mertens. Det är bra spelare, de har bidragit med massor. Men laget (som alla lag) har behövt ett flöde där det kommer in nytt med ny energi och kraft. I mitt tycke förlitade sig Napoli för länge på dessa tre.


Clarence: 
Osimhen kommer givetvis först där. Meste målskytt, den med störst potential, och den farligaste spelaren helt enkelt. Osimhen kommer dock inte utan baksidor också - bland annat saknar han den kliniska avslutsförmåga som gör en riktigt bra anfallare, till världsklass. Om Osimhen skulle förbättra denna förmåga, ja, då kliver han upp på en helt annan nivå och då gör han inte under 25 mål på en ligasäsong. Där är han dock ännu inte idag, och frågan är om han någonsin kommer komma dit. Skadorna som hans trackrecord visar att han alltid drar på sig sätter många käppar i hjulet, och jag fortsätter var tveksam till om Osimhen kommer slå igenom på den högsta av nivåer. 
När man talar om kliniska avslut så kommer jag in på den andra spelare i min rangordning, som är Giovanni Simeone. Det är nämligen en av de kvaliteer som han visat främst på prov, enligt mig. Statistiken talar också för detta, då hans målsnitt för närvarande ligger på ett mål per 74 minuter spelade, om jag inte missminner mig. Den lilla speltid han trots allt fått har han enligt mig gjort det mesta av. Farlig i boxen, stark och rivig i anfallsspelet, gör att Simeone kliver upp på en självklar andraplats för mig. Detta lämnar logiskt givet Raspadori på en tredjeplats. Den spelare som jag inför säsongen kände störst tvivel kring, och som enligt mig under säsongen enbart spätt på denna känsla. Givetvis har han sina styrkor. Han är teknisk, och visar prov på finess. Lite av de egenskaper Insigne hade, om än  lite annan form. Han är dessutom ung, och har fortfarande mycket tid att bevisa sig. Det är också detta som jag sätter mitt hopp till - nämligen att han kan växa in i den stora potential som, mer eller mindre rättmätigt, tillskrivs honom. Än så länge fortsätter jag dock vara klart skeptisk till Raspadori och den prislapp som kommit med honom. 


Solo:
Det blir Osimhen, Raspen och Loco-Cholo. Osimhens topplacering behöver ju inte motiveras mer än att han ska vara vår numero uno. Jag är glad att målproduktionen nu är igång med. Tänk, han är fortfarande ung och har väldigt hög utvecklingspotential. Raspen är mer en offensiv mittfältare men mot Ajax t ex då var han rena strikern. Jag gillar hans näsa för mål och lite okonventionella spelstil. En hungrig och glad bullterrier som gillar att måla. Simeone är en liten dröm jag alltid haft. Har alltid gillat namnet med och har alltid önskat honom i Napoli. Gillar hur fruktansvärt galet glad han blir vid sina mål. Sett till spelade minuter borde han vara bland de mest effektivaste målskyttarna i Europa.


Lotten i CL har fallit på Frankfurt. Vad känner du kring det mötet? 

Payam: 
Vi borde definitivt kunna ta det dubbelmötet och gå vidare till kvarten men det är fotboll och konstigare saker har hänt. Jag trodde inte vi skulle klara gruppspel innan säsongen men med 5/6 vinster och det sätt vi vinner på så blir jag mer och mer girig på fler segrar och fortsatt vackert spel. Nu får jag nästan se ett avancemang som obligat med detta facit på hösten. 

Todd:
En av de absolut bästa lotterna på förhand, såklart. En häftig motståndare med mycket fans. Det lär bli bra tryck och rätt stökigt, i synnerhet om tyskarna tror att det ska kunna invadera Neapel.
Rent sportsligt ska Napoli gälla som favoriter. Tyskarna är lite ojämna i sina prestationer men har en rätt hög höjd i sitt spel. Med ett kvartal kvar till match blir det svårt att ge sig på några detaljerade spekulationer här och nu, mycket kan ha förändrats till februari. Jag hoppas verkligen Spalletti & Co löser det, för ett bättre läge kanske aldrig kommer. Vill dock slå ett slag för att jag tycker det på mer än ett sätt är en läskigare lottning än vad de flesta kanske tänker.


Fredrik:
Jag är nöjd med att slippa PSG och Dortmund. Då hade det känts svårt på förhand. Sedan kan detta bli en jämnstark historia, tyskarna har haft ett bra år. Plus det (redan uttjatade?) frågetecknet var Napoli står i februari-mars. Idag skulle vi vara favorit, men om tre månader?

Clarence: 
Oerhört spännande, och den bästa/roligaste lotten som vi kunde få enligt mig. Det självklara fokuset blir såklart på publikmatchen - Frankfurt med deras enorma bortaföljen i Europa och Napolis tifoseria. Det luktar givetvis mycket kaos, framför allt om bankstaden från floden Main fortsätter på sin inslagna väg i bortaföljesväg. Då är det som uppbäddat för kaos i Neapel. Så läktarmatchen kommer, i båda mötena, bli extremt intressant att följa. Så även matchen på planen. Såklart. Det är nog den bästa lott Napoli kunde få, och för det är det bara att tacka och buga. Med det sagt så är detta, typiskt Napolihistoriskt sett, en match som vi schabblar till det i. Någon minns eventuellt Dnipro Dnipropetrovsk 2015? Eller Granada 2020? Ja, ni förstår grejen. Som Napolisupporter är man alltid skeptiskt till dessa lottningar som är för bra för att vara sanna, och en liten sådan känsla infinner sig fortfarande inför detta dubbelmöte. Mycket av svaret på frågan ges dock av hur Napoli kommer fortsätta när säsongen väl startar igen. Fortsätter man som man hittills spelat under säsongen, ja då känner jag inga tvivel kring att vi ska gå vidare från den rundan - Napolihistorik till trots. Börjar det komma grus i maskineriet, ja, då är det en mer jämn matchställning.

Solo:
Jag känner en fruktansvärd ångest.. Nej faktiskt inte. Vi kommer göra mål, frågan är bara hur många vi släpper in. Kan bli rena Mexican standoffen i dessa båda mötena. Två svårt offensiva lag med galna fans. Vilken fest i två matcher det kommer bli. Men ärligt, Napoli borde gå vidare faktiskt men det är långt dit och allt hänger på form och skadeläget då.


Spaccanapoli återkommer längre fram med ytterligare aktualiteter kring laget.

Redaktionen2022-11-18 11:03:00
Author

Fler artiklar om Napoli