Udinese-Bologna 1-0: Säsongen äntligen över!

Udinese-Bologna 1-0: Säsongen äntligen över!

Bologna avslutade säsongen med en fjärde raka förlust och sommaruppehållet kommer återigen som en befrielse.

Pressen låg som bekant på hemmalaget inför söndagens avslutande ligaomgång. Udinese behövde ta poäng för att vara helt säkert på fortsatt Serie A-spel och så här i efterhand kan man väl säga att Bologna inte bjöd på det tuffaste av motstånd. Med halvtimmen spelad skickade Fofana in matchens enda mål och Roberto Donadonis manskap gjorde sig sedan aldrig förtjänt av en utjämning även om Cesar Falletti var nära att peta in ett kvitteringsmål på stopptid.
 
Bologna avslutar därmed på säsongen på femtondeplats med 39 inspelade poäng (igår klev både Udinese och, som vanligt, Chievo förbi i tabellen). Det kan jämföras med de 42 poängen från säsongen 2015-2016 samt fjolårssäsongens 41 poäng och fortsätter poängskörden att minska i samma takt så är klubben snart en högkalibrig avstigningskandidat. Det är möjligen ett något förenklat synsätt (efter halva säsongen hade laget trots allt samlat ihop 24 poäng), men det är nog ingen som tvivlar på att klubben behöver en sportslig omstart. Hur den ska gå till är upp till ledningen att fundera ut, men man kan väl gissa att ett tränarbyte (Donadoni har dock ett år kvar på sitt kontrakt) och/eller en trupprenovering som till stora delar finansieras av Simone Verdis försäljning.
 
Något svar kanske vi får redan i veckan när Joey Saputo kommer till Bologna för att runda av säsongen. På presidentens agenda står dock även ett fortsatt arbete med arenafrågan (projektet ska enligt de senaste uppgifterna presenteras i juni) så det finns förstås en möjlighet att beskedet kring Donadonis framtid dröjer ytterligare ett par veckor. Till den nuvarande Bolognatränarens fördel talar att han ändå har uppfyllt klubbledningens mål (det vill säga nytt kontrakt utan direkt streckstrid), men mot honom talar de andefattiga prestationerna samt den ansträngda relationen med delar av klubbens supporterskara. Veckan inför Udinese-matchen bjöd ju på både öppen konfrontation i samband med en träning, video här (visst sköter den gode Roberto det ganska bra ändå!), samt ett mer strukturerat möte med ett femtontal ultras där tonläget enligt rapporterna var betydligt hövligare.
 
Udinese-Bologna 1-0
 
1-0 Fofana (30‘)

Udinese (4-4-1-1):
Bizzarri; Larsen, Danilo, Nuytinck, Samir; Barak (73’ Widmer), Fofana, Halfredsson (88’ Pezzella), Jankto; De Paul; Lasagna (69’ Perica)
Ej använda avbytare: Borsellini, Scuffet, Adnan, Zampano, Ingelsson, Pontisso, Lopez

Bologna (3-5-2):
Da Costa; Torosidis, Romagnoli, De Maio; Orsolini (40’ Krejci), Poli (85’ Di Francesco), Crisetig, Dzemaili, Masina; Verdi, Avenatti (61’ Falletti)
Ej använda avbytare: Ravaglia, Santurro, Brignani, Keita, Krafth, Donsah, Kingsley, Nagy, Mutton

Gula kort:
Udinese: -
Bologna: Torosidis, Verdi

Spelarbetyg:
 
Angelo Da Costa – 6
 
Vasilis Torosidis – 5,5
Simone Romagnoli – 5,5
Sebastien De Maio – 5
 
Riccardo Orsolini– 5
Andrea Poli – 6
Lorenzo Crisetig – 6
Blerim Dzemaili – 5
Adam Masina – 5
 
Simone Verdi – 5,5
Felipe Avenatti – 5

***
Ladislav Krejci – 5,5
Cesar Falletti – 6
Federico Di Francesco – Spelade för kort tid för att betygsättas

Källor:
bolognafc.it
zerocinquantuno.it

Mikael Mansjö2018-05-21 22:58:00
Author

Fler artiklar om Bologna