Lagbanner
Inför Hellas - Udinese: Trevlig tränarduell
Cioffi under tiden som Udinesetränare.

Inför Hellas - Udinese: Trevlig tränarduell

Landslagsuppehållet är över och Udinese ska försöka fortsätta på den inslagna framgångsvägen. På andra sidan står en tränare som på ett sätt varit med och skapat just den vägen.

Det har gått lite mindre än ett år sedan Gabriele Cioffi tog över på posten som tränare för Udinese. Efter en svag inledning på säsongen bestämde sig nämligen den sportsliga ledningen för att det var dags byta tränare och att ge Cioffi huvudansvaret på den svartvitrandiga skutan. Effekten kom omgående; Cioffi ingöt mod i Udinesetrupen och fick sina spelare att prestera en offensiv, fartfylld fotboll. Resultatmässigt blev det också en stor effekt och under andra halvan av fjolårssäsongen gick Udinese som ett tåg genom Serie A. 

Många höjde därför på ögonbrynen när det kort efter säsongsavslutningen i våras stod klart att Cioffi inte skulle få förnyat förtroende i Udinese, utan att han skulle ersättas av den oprövade Andrea Sottil. 

Men Sottil har svarat upp på bästa sätt och byggt vidare på vårens resultatmässiga framgångar. Udinese har inlett säsongen smått makalöst och tagit fem segrar på de inledande sju matcherna. Så hittills har det inte funnits några poängmässiga skäl till att ifrågasätta tränarbytet. 

Spelmässigt har också sett riktigt trevligt ut. Sottil har byggt vidare på Cioffis offensiva tänk och fått sitt lag att gå ut med med raka ryggar, en ständigt aggressiv press och ett högt tempo när man själv har haft bollen. Alltså inte helt olikt det Udinese vi fick se i våras. 

Man kan alltså säga att Cioffi, trots att han inte är kvar, i allra högsta grad bidragit till Udineses säsongsinledning. Inte konstigt då att många ser fram emot måndagskvällens drabbning på Bentegodi i Verona. Cioffi har nämligen tagit över som huvudtränare i Hellas och ställs nu mot det Udinese som han var med och gjorde så framgångsrika i våras.

Men ex-mister Cioffi är inte den enda Hellaspersonen med stark Udinesekoppling. Den tidigare Udinesekaptenen Kevin Lasagna återfinns nämligen i spelartruppen. Frågan är om vi får se honom i startelvan eller om Cioffi föredrar Henry som spjutspets.

För Udineses del finns egentligen inga större funderingar kring startelvan. Med Masina borta lär Nehuen Perez få fortsätta som vänsterback. Den största diskussionen lär istället vara hur man ska formera innermittfältet. Walace är given i balansrollen men vilka som ska flankera honom är lite mer osäkert. Makengo och Arslan gör upp om den ena platsen, men då båda är löpstarka och hårdföra är det snarare en fråga om dagsform än någon taktisk laborering. På den sista innermittfältsplatsen är det lite mer taktiska drag inblandade. Där gör den offensive kreatören Samardzic upp med den mer löpstarke och hårdjobbande Lovric upp om startplatsen. 

Håll koll på:
Nyckeln: Deulofeu är den ständige nyckeln till att Udinese ska lyckas offensivt.
 
Matchen i matchen: Sottil mot Cioffi.
 
Motståndarspelaren: Isak Hien.
 
Matchstatus: Nordostderby, rivalmatch och måndagskväll. Behövs något mer?

Jesper Klingnell2022-10-02 13:38:00

Fler artiklar om Udinese