Lagbanner
Inför Salernitana - Udinese: Säsongsavslutning

Inför Salernitana - Udinese: Säsongsavslutning

Serie A-säsongen går mot sitt slut och för Udineses del återstår endast en bortamatch mot Salernitana. Även om söndagskvällens match är betydelselös för Udinese, är den det definitivt inte för motståndarna.

Det har varit en säsong med flera olika ansikten. Udinese var relativt nederlagstippat och trots något av en smakstart i de tre första matcherna blev hösten på det hela taget en tuff utmaning. Resultaten gick emot och till slut valde Udinese att byta tränare. In kom Gabriele Cioffi och effekten blev omedelbar. Först avfärdades Cagliari och under en period på vårkanten vann Udinese flera matcher på ett övertygande sätt.

Detta avspeglades i tabellen, där de svartvita lämnade bottenstriden bakom sig, för att istället segla upp mot säker mark. Det fanns till och med en tid då Udinese nosade på den övre halvan.

Men efter en lite tyngre maj månad har förhoppningarna om att sluta på den övre halvan försvunnit och Udinese spelar nu endast för stoltheten i att kunna komma på plats 12 istället för 13. Motivationen lär alltså inte vara på topp, men laget lär å andra sidan kunna spela avslappnat och utan press i söndagskvällens match. Kanske kommer även ett par av de mindre frekvent använda spelarna att få mer speltid. Samardzic är en spelare som skulle kunna få chansen att visa upp sig lite mer än vanligt. Kanske kan det även bli speltid för ynglingen Marco Ballarini.

Klart är i alla fall att Udinese får klara sig utan två av sina nyckelspelare. Målvakten Marco Silvestri missar nämligen matchen, och det gör även anfallsesset Beto. 

På tal om tränare. I söndagens match ställs Udinese mot Salernitana. Det kampanska laget tränas av ingen mindre än Davide Nicola, italienaren som tränade Udinese en period under säsongen 2018-2019. Sedan februari återfinns han alltså i Salernitana och där har han gjort succé. Han kom till ett lag som halkat efter och som endast hade en mikroskopisk chans att hänga kvar i högstaligan. Men sedan Nicolas intåg har de vinröda verkligen lyft och inför söndagens match återfinns de på platsen just ovanför nedflyttningsstrecket. 

Men då laget endast har två poäng ned till Cagliari under samma streck är det mycket som står på spel för hemmalagets del. Och då lagen har spelat 1-1 i båda sina möten, och Salernitana har sämre målskillnad än Cagliari behöver de vinna för att vara säkra på att få spela Serie A även till hösten.

Håll koll på:
Nyckeln: Även om man såklart vill vinna varje match är frågan givetvis hur Udinese motiverar sig till en sådan här match. Inställningen är alltså nyckeln.
 
Matchen i matchen: Deulofeu mot Bonazzoli. Anfallarna som håller i de offensiva nycklarna.
 
Motståndarspelaren: Federico Fazio.
 
Matchstatus: De två Milanolagens supportrar kommer sannolikt inte att följa matchen, då de kommer att vara upptagna med att antingen fira en Scudetto eller att sörja en utebliven sådan. I övrigt lär Fotbollsitalien följa den här matchen med spänning, för att se om Salernitana klara pressen. 

Jesper Klingnell2022-05-22 10:15:20

Fler artiklar om Udinese