Lagbanner
Inför Spezia - Udinese: Dags att börja vinna igen

Inför Spezia - Udinese: Dags att börja vinna igen

Viktiga poäng står på spel när Udinese på tisdagskvällen beger sig till den liguriska kusten. Ska de svartvitrandiga hitta tillbaka till vinnarspåret eller ska motståndartränaren visa att släkten är värst?

Efter en flygande säsongsupptakt där Udinese radade upp segrar, har laget den senaste månaden kommit ned på jorden lite grann. Fyra kryss och en förlust på de senaste fem matcherna är inte en alltför imponerande resultatrad. Speciellt inte som spelschemat innehållit två nykomlingar.

I den senaste omgången mötte laget Lecce hemma på Stadio Friuli. Efter en tämligen svag första halvlek fick Udinese upp farten och i den andra halvleken spelade laget faktiskt riktigt bra. Då var det snarare oflyt och oskärpa som gjorde att det bara blev oavgjort. Detsamma kan egentligen sägas om omgången innan, då Udinese hade en del chanser att avgöra, men fick nöja sig med 0-0 mot Cremonese. 

Trots den segerlösa perioden har det alltså funnits en del ljusglimtar att ta med sig. Den tydligaste ljusglimten är givetvis Gerard Deulofeu. Den katalanske kreatören har skapat mycket och vissa perioder har det nästan känts som en målchans varje gång han fått bollen. Två andra spelare som med rätta fått mycket beröm för säsongsinledningen är mittfältsankaret Walace och den centrale försvararen Jaka Bijol.Båda har bidragit starkt till att göra Udinese till ett svårslaget lag.

Under tisdagskvällen gör laget en nästan 50 mil lång resa västerut, till den liguriska kusten, där Spezia tar emot. Spezia har inte rosat marknaden den här säsongen och efter 13 omgångar ligger laget precis ovanför nedflyttningsstrecket. Tisdagen erbjuder således en ypperlig möjlighet för Udinese att studsa tillbaka upp på den vinnande spåret igen.

Hos tisdagens motståndare Spezia finns ett väldigt intressant namn på tränarbänken. Sedan i somras tränas nämligen laget av självaste Luca Gotti. Den lågmälde taktikern inledde fjolåret som tränare i Udinese, men fick lämna den svartvitrandiga skutan efter en svag inledning på säsongen. Effekten blev ett betydligt mer offensivt Udinese, först under ersättaren Gabriele Cioffi och sedan under den nuvarande tränaren Andrea Sottil. 

I år har Gotti alltså fått chansen i ett annat Serie A-lag, och alla som följde Gotti under hans tid i Udinese vet att han är en tränare som gärna lägger fokus på att hålla ihop defensiven och att han gillar spelare som sliter hårt.

I den senaste omgången kämpade hans Spezia intensivt och lyckades sånär hålla stången mot topplaget Milan. Länge höll de liguriska örnarna ett oavgjort resultat men med en sen konstspark avgjorde Giroud och Spezia föll med 2-1. I Spezias spelartrupp återfinns tre svenskar som fått lite olika roller. För medan Albin Ekdal ända sedan sin ankomst i somras har haft en viktig roll på innermittfältet, har Emil Holm fått kämpa för att ta sig in i den startelva han nu är en del av. Den tredje svensken, Aimar Shev, har å sin sida knappt fått någon speltid alls.  

Håll koll på:
Nyckeln: Udinese har haft en lite svagare form på slutet så nu är det hög tid att ta en trepoängare.
 
Matchen i matchen: Walace mot Ekdal - Hård duell mellan lagets två balansspelare.
 
Motståndarspelaren: Daniele Verde - Den tidigare Romatalangen kan hota.
 
Matchstatus: Mycket står på spel när ett Udinese som vill komma tillbaka på ett vinnande spår, drabbar samman med ett Spezia i stort poängbehov.

Jesper Klingnell2022-11-07 20:02:49

Fler artiklar om Udinese