Lagbanner
Inför Spezia - Udinese: Mardrömsmotstånd när Serie A startar om
Hejar Di Natale på "sitt" A-lag eller "sitt" Udinese?

Inför Spezia - Udinese: Mardrömsmotstånd när Serie A startar om

Ett formsvagt Udinese behöver förbättra anfallsspelet när serien vänder. Men den stora frågan inför söndagens lunchmatch är om Udinese kan jaga bort sitt nykomlingsspöke.

När Serie A-säsongen 2020/21 drog igång var det mycket som var nytt: Strikta regler och coronaprotokoll att förhålla sig till, nya regler om avstånd till motståndare och domare samt en ökad beredskap för att matcher skulle kunna behöva flyttas var bara några av nyheterna.

En sak skulle dock bli som vanligt under höstsäsongen: Udineses facit mot nykomlingarna. Under den föregående säsongen hade Udinese endast fått med sig 6 av 18 poäng från mötena med de då uppflyttade lagen. Detta trots att två av dem hade åkt ur högstaligan. När det så var dags för säsongen 20/21 att sparka igång var det många som hoppades att Udinese skulle förbättra detta facit och sno med sig några billiga poäng mot på pappret svagare motståndare. 

Och chansen kom redan i omgång två när Spezia stod för motståndet. Men det blev förlust. Och i de två följande höstmötena med nykomlingar (Crotone och Benevento) har Udinese endast fått med sig en ynka poäng.

Udinese kommer inte till söndagens match med någon kalasform i ryggen. Zebrorna har nio raka matcher utan seger. På pluskontot kan dock nämnas att de två senaste matcherna har slutat oavgjort och att de spelats mot självaste Inter och Atalanta.  

I dessa två matcher har det varit försvaret som utmärkt Udinese. Om Udinese ska kunna förbättra sitt facit mot nykomlingar blir det därför viktigt att behålla detta koncentrerade, fokuserade försvarsspel. Men det blir kanske ännu viktigare att laget får fart på anfallsspelet. Man kommer att få försöka få fart på offensiven utan Kevin Lasagna som i veckan skrev på för Hellas Verona. Ersättaren blev dock klar omgående och hette inget mindre än Fernando Llorente. Med tanke på att såväl Pusetto som Okaka är skadade tyder mycket på att den baskiske anfallaren kliver rakt in i startelvan.

Motståndarna Spezia är alltså nykomlingar i Serie A och har gjort en godkänd säsong såhär långt. Laget ligger på plats 15 i tabellen. I den förra omgången spelade man mot Roma och när Daniele Verde skickade in 3-3 på tilläggstid såg Spezia ut att ha räddat en meriterande poäng. Men bara ett ögonblick senare gjorde Roma mål och Spezia föll med uddamålet.

Håll koll på:
Nyckeln: Formen har svajat och nedflyttningsstrecket har krupit närmare. Udinese måste få fart på anfallsspelet.
 
Matchen i matchen: Llorente mot Galabinov.
 
Motståndarspelarentränaren: Tränare för Spezias U17-lag är ingen mindre än Antonio "Totò" Di Natale. 
 
Matchstatus: Släng upp lunchpastan på en tallrik och bänka dig! Det låter kanske inte som den mest spektakulära matchen men det är viktiga poäng som står på spel.

Jesper Klingnell2021-01-30 13:22:42

Fler artiklar om Udinese