Lagbanner
Inför Udinese - Hellas Verona: Säsongens andra halvlek ska börja

Inför Udinese - Hellas Verona: Säsongens andra halvlek ska börja

Serie A går in på sin andra hälft. Om Udinese kan spinna vidare på höstens succé väntar en rolig vår.

Udinese har stått för en smått fantastisk första halva på Serie A-säsongen 2022/23. För även om formen har svajat en aning på slutet ligger laget på en meriterande sjunde plats i tabellen, med 28 poäng inspelade. Laget har således häng på Europaplatserna, framförallt sedan Juventus fått poängavdrag. Om de svartvitrandiga från Friulien sköter sina kort rätt kan därför den andra halvan av säsongen bli en rolig resa med intensiva toppmatcher, men utan de nervprövande nedflyttningsmatcher.

Och förutsättningarna för att Udinese ska kunna få en bra start på vårsäsongen är goda. När serien nu "vänder" väntar nämligen en hemmamatch mot bottenlaget Hellas. När lagen drabbade samman i höstas var Udinese mitt inne i en formtopp. Man vann matchen med två mål mot ett, sedan Beto och Bijol gjort var sina mål. Just Beto får en viktig roll i måndagskvällens match. För när den annars så givne kreatören Gerard Deulofeu saknas på grund av skada, hamnar ett större offensivt ansvar på målsprutan Betos axlar.

Förutom Deulofeu saknas även Masina, men han har varit bort så pass länge att de flesta nog vant sig vid att se Nehuen Perez på vänsterbacken. 

En som däremot är tillbaka i truppen är lagkaptenen Roberto Pereyra. Det innebär att tränare Sottil har ett par alternativa sätt att formera sin startuppställning. Pereyra kan som bekant både spela på högerytterpositionen och på innermittfältet. Under säsongen som gått har han mestadels huserat ute till höger, men med Deulofeu borta är det tänkbart att tränare Sottil vill ha Pereyras fina fötter i mitten. Eftersom Kingsley Ehizibue gjorde mål i förra matchen finns det ven ett formstarkt alternativ att tillgå på högerkanten. Annars kan innermittfältet antingen balanseras åt det mer kreativa hållet med Samardzic, eller åt ett mer löpstarkt håll, med Lovric. 

Hellas då? De gulblåa från Verona har haft en allt annat än succéartad första halva på säsongen. Laget har endast tagit tolv poäng och tabellmässigt återfinns man just nu på nedflyttningsplats. Kanske har laget insett allvaret i situationen, för på de senaste fyra matcherna har man endast förlorat en. Vid en snabbtitt på spelartruppen märks inte minst den tidigare Udinese-duon Lasagna och Faraoni, där den sistnämnde dock dragits med skador och förmodligen missar matchen. Även den tekniske och "dubbelfotade" storstjärnan Simone Verdi ser ut att missa matchen. I stället noterar vi svenskar att lagets reslige mittback, Isak Hien, går från klarhet till klarhet och blir en svårforcerad mur att ta sig igenom för Udineseanfallet.

Håll koll på:
Nyckeln: Med Deulofeu borta måste någon kliva fram. Men vem? Beto med sin målfarlighet, Samardzic med sin vänsterfot eller Pereyra med sina kvicka dribblingar?
 
Matchen i matchen: Jaka Bijol mot Isak Hien - Två mittbackar som anpassat sig snabbt till den italienska fotbollen.
 
Motståndarspelaren: Josh Doig.
 
Matchstatus: Nordostderby, rivalmatch och måndagskväll. Behövs något mer?

Jesper Klingnell2023-01-29 20:14:46

Fler artiklar om Udinese