Lagbanner
Udinese - Atalanta: En poäng efter krigarinsats

Udinese - Atalanta: En poäng efter krigarinsats

Ett försvarsstarkt och cyniskt Udinese stod för en riktig kämpainsats när man under onsdagseftermiddagen knep en poäng av Atalanta. 

Skönlir, stil och elegans. Något av dessa ord kan knappast ha funnits på på Luca Gottis taktiktavla när han förberedde spelarna för onsdagseftermiddagens hemmamöte med Atalanta. I stället måste han ha manat sina spelare till att hålla tätt bakåt och att försöka gå rakt på mål så fort tillfälle gavs.

Och tillfälle gavs. Fort.

Redan ett tjugotal sekunder in i matchen kämpade Kevin Lasagna ute på högerkanten. Han fick bollen till Roberto Pereyra som på sitt karaktäristiska sätt satte full fart mot motståndarnas straffområde. Och när Pereyra sätter fart går det undan. Han sprintade igenom motståndarförsvaret och från en snäv vinkel petade han in bollen mellan benen på motståndarmålvakten. 1-0.

Smakstarten var ett faktum. Och en dag som denna var den extra smakfull. För när topplagen står för motståndet är det alltid bra att ha ett mål att gå på.

Målet gav Udinese utrymme att falla tillbaka och spela på kontringar. Man täppte till alla ytor och spelade stundtals riktigt fysiskt., vilket störde Atalantas spelrytm. Så fort Udinese erövrade bollen drog man ned på tempot och sökte egna frisparkar. De få gånger Atalanta kom in i Udineses straffområde var Musso där och avstyrde alla farligheter.

När matchklockan närmade sig halvtid lyfte Udinese in bollen i offensivt straffområde. Det såg ut som plockpotatis för Atalantamålvakten Gollini, men italienaren fumlade och tappade bollen till Roberto Pereyra. Pereyra vände om, föll och ropade på straff. Nog var Gollini på Pereyras fötter. Men hade touchen varit tillräcklig för att ge straff? Domaren tvekade, konsulterade med sina kollegor i VAR-rummet och bestämde sig till sist för att fria. 

Vad som alltså kunde ha blivit en straff för Udinese blev istället ett anfall för Atalanta. Bollen nådde Luis Muriel som rann igenom försvaret och stänkte upp bollen i nättaket. För andra matchen i rad hade Udinese åkt på ett smärtsamt Gol dell'Ex.

Andra halvleken fortsatte i samma stil som den första; Atalanta förde spelet men hade svårt att komma igenom Udineses tajta försvar. Gästerna skapade egentligen endast en riktigt stor chans, när Udinese slappnade av ett kort ögonblick. Ukrainaren Ruslan Malinovskyi fann sig helt ensam i straffområdet men istället för att skjuta försökte han klacka till en lagkamrat och då hade Udineseförsvaret samlat sig för att avstyra chansen.

I matchminut 86 gick Udinese till ett ovanligt anfall och på De Pauls inlägg lyckades Zegelaar faktiskt forcera in bollen i mål. Problemet var att han på vägen hade burit sig för bryskt åt mot Atalantas målvakt och istället för ett avgörande blev det frispark för gästerna. 

Något mer hände inte utan matchen slutade 1-1. Udinese fick alltså med sig en meriterande poäng.

Jesper Klingnell2021-01-20 19:16:00

Fler artiklar om Udinese