Lagbanner
Udinese - Empoli 1-1: VAR

Udinese - Empoli 1-1: VAR

En nervös och chansfattig tillställning slutade med högsta dramatik när först Empoli och sedan Udinese fick straff på tilläggstid. I händelsernas centrum: Videodomarna och Lazar Samardzic.

Ja, det är väl egentligen lika bra att hoppa fram slutet direkt. Med den totala urladdningen som skedde på tilläggstid, då båda lagen gjorde mål på straff.

För fram till dess hade sexpoängsmatchen mellan Udinese och Empoli verkligen sett ut som det bottenmöte den var. Matchen hade mestadels handlat om ställningskrig och att minimera riskerna. 

Visst hade Udinese haft ett par halvchanser, bland annat hade Davies nickat utanför från nära håll. Och visst hade Empoli fått ett mål bortdömt i första halvlek. Men handen på hjärtat var det inte den mest sprudlande fotbollen som spelades på Stadio Friuli denna söndagseftermiddag.

Icke desto mindre var det spännande. Båda lagen var i desperat poängbehov och detta poängbehov blev allt mer desperat när liverapporteringen från Monza sa att bottenkonkurrenten Frosinone såg ut att vinna. Men rädslan att förlora var givetvis också gigantisk och sett till spelet var det just denna oro som tog överhanden..

När matchuret så tickade upp till 90 och det fortfarande var mållöst var det således förmodligen många objektiva tittare som räknade in ett kryss. För inte skulle väl lagen våga riskera tillräckligt mycket bakåt för att få med sig någon utdelning framåt? Att Empoli fick en hörna livade förmodligen inte heller upp särskilt många. Toscana-gänget hade ju inför matchen inte gjort ett enda hörnmål på hela säsongen ocg hade hittills under matchen inte mäktat med ett enda skott mot mål. Och det gjorde man inte den här gången heller.

Men bollen landade hos Nicolò Cambiaghi som stormade in i straffområdet och fram mot mål. I närkampen med Lazar Samardzic gick Empolispelaren omkull och domaren pekade på straffpunkten. Stora protester i Udineseland. Men det hjälpte föga. För inte ens en videogranskning kunde förmå domaren att ändra sitt beslut. En bedrövad Samardzic satte sig på huk och fick se Mbaye Niang stega upp och skjuta. Udinesemålvakten Okoye var visserligen på bollen men straffen var distinkt och gick i nät, vilket innebar att Empoli hade tagit ledningen.

Ledningen innebar i sin tur att Empoli seglade förbi Udinese i live-tabellen och eftersom Frosinone samtidigt hade säkrat segern i sin match befann sig Udinese ännu en gång under det ödesmättade nedflyttningsstrecket.

Med tanke på hur lite tid som återstod fanns det gott om skäl till att bryta ihop och ge upp. Men Udinesetränaren Cannavaro viftade med armarna och manade sina mannar att gå framåt. Och laget lyckades också vaska fram en frispark i ett bra läge, strax utanför straffområdet. En sista chans att kvittera, månne? Samardzic stegade upp och sköt hårt. Men bollen gick i muren och ut. Hörna och Udinese fick för andra gånegn en sista chans a
Denna hörna blev betydligt farligare än Empolis och Jaka Bijol stod helt ren i straffområdet. Men hans avslut räddades. Men bollen gick mot Martin Payero. Argentinaren försökte skjuta men blev dragen i tröjan. Och med 96 minuter spelade var det Udinesespelarna som ropade efter straff. Domaren blåste av matchen men visade samtidigt att han behövde kolla med videorummet för att se om det skulle bli en straff.

Det som följde sedan var några olidliga minuter av väntan. Udinesespelarna försökte övertyga domaren om att det var straff, medan Empolilägret bönade om en friande dom.

Till slut kom domslutet: straff. Udinese hade för tredje gången vaskat fram en sista chans att kvittera. Stort jubel på läktarna men på planen syntes det att man visste att bara halva jobbet var avklarat. Samardzic stod samanbitet och funderade över hur straffen skulle läggas och Jaka Bijol höll undan alla motståndare som försökte psyka.

Så när Samardzic väl stegade upp hade klockan passerat 103.

Straffen var precis så säker som man önskar. Och med matchens sista spark var kvitteringen ett faktum. 1-1.

Udinese klev därmed förbi Empoli uppp på säker mark igen. Nästa helg ska lagens öden avgöras. För Udineses del väntar en bortamatch mot Frosinone, som alltjämt är indraget i bottenkampen. Empoli möter å sin sida Roma. Räkna med nerver.

Matchstatus:
Herrejösses vilken rysare det var! Bottenstriden lever vidare.

Bäst i Udinese:
Lazar Samardzic - Skapade kanske inte så mycket som man kan önska. Men vilken kyla han visade prov på när det behövdes som mest.

Bäst hos motståndarna:
Gyassi - Var den som försökte gå framåt, men slet också hårt i försvrasarbetet.

Matchen i matchen: 
Fabio Cannavaro mot Davide Nicola - Båda tränarna har nu en vecka på sig att gjuta mot och hopp i sina truppen.

Jesper Klingnell2024-05-19 18:01:00

Fler artiklar om Udinese