Lagbanner
Udinese - Genoa 1-0: Med hjärtat i halsgropen

Udinese - Genoa 1-0: Med hjärtat i halsgropen

Udinese stod för en stabil insats på söndagskvällen men var ändå bara ett VAR-beslut ifrån att tappa poäng lika snöpligt som i förra säsongens möte med Genoa. För den segern kan man tacka sin argentinske storstjärna.

Det var viktiga poäng som stod på spel när Udinese under söndagskvällen tog emot Genoa. En måstematch i bottenträsket där gästerna från Ligurien återfanns en poäng ovanför Udinese.

Matchupptakten blev även precis så nervös som en tittare kan vänta sig av två lag som kämpat med formen. Matchens två första chanser var nämligen hörnor som Genoas Sturaro skruvade mot den första stolpen men där Udinese båda gångerna kunde rida ut bekymren precis innan bollen gick rakt in från hörnflaggan. Även gästernas försvarare Bani var nära då han nickade över.

Men i sådana här tighta matcher kan enstaka kvalitetsspelare på egen hand fälla avgörande. Det visade sig när Udinese gick till anfall efter dryga halvtimmens spel. Bollen hamnade hos storstjärnan Rodrigo De Paul. 

Argentinaren som för dagen även bar kaptensbindeln visade sin kvalité när han tog emot bollen strax utanför straffområdet. Trots att han var omringad av ett knippe Genoaspelare behöll han lugnet och placerade till synes lekfullt in 1-0 vid den vänstra stolpen. Ett riktigt klassavslut, signerat en riktig klasspelare.

Strax innan halvtidsvilan åkte De Paul på en smäll. Han haltade lätt och det var nog många som oroade sig över om storstjärnan skulle tvingas utgå.

Men när den andra halvleken kom igång var De Paul ute på planen för att leda sina mannar. När Udinese fick frispark strax utanför offensivt straffområde stegade han givetvis upp själv men skickade bollen i muren. En stund senare fick Udinese ånyo en frispark, från näst intill samma läge. Den här gången skruvade De Paul bollen över muren och fick till ett bra dyk.

Genoamålvakten Perin kunde bara stå och hoppas på det bästa och den här gången hade han tur, för bollen tog i ribban och gick ut.

Matchen gick mot sitt slut och Genoa lyfte upp spelet för att jaga kvitteringen. Många med Udinesesympatier satt förmodligen och höll andan, väl medvetna om att förra säsongens möte hade slutat på surast tänkbara sätt, med en Genoakvittering på tilläggstid. Skulle detta bil en repris?

Genoa fick chansen även den här gången. Bani fick ett öppet skottläge i strafområdet men Musso i Udinesemålet sträckte ut och stod för en finfin enhandsräddning.

Möjligen chockade över att ha släppt till en sådan chans även i år såg Udinesespelarna ut att dra en lättnadens suck över att ha avvärjt chansen. Men nöjdhet och avslappning är sällan bra i fotboll och innan någon visste ordet av det, damp bollen ned hos Genoas Scamacca som lyckades forcera in kvitteringen.

Euforin var total i Genoa. Scamacca kastade tröjan i luften och hela spelartruppen skyndade ut till hörnflaggan för att gratulera sin poängräddare.

I Udineselägret var känslorna de motsatta. Laget hade tillåtit sig att slappna av och därmed tappat in en sen kvittering även den här gången. Det hade blivit den repris på förra årets poängtapp som de hade fruktat för och som de trott att Musso avvärjt..

Men det är inte över förrän domaren blåser. Och i dagens fotbollsvärld betyder det att det inte är över förrän videodomarna har fått tycka till. Den här gången såg VAR-rummet att Scamacca befunnit sig i offsideposition när han gjort målet. De berättade det för huvuddomaren som i sin tur lyfte handen och och ändrade sitt domslut. Istället för en kvittering var det frispark för Udinese. 

Den svartvitrandiga bedrövelsen hade plötsligt vänt till lycka och lättnad.

De sista sekunderna av tilläggstiden orkade inte Geoa med någon kraftsamling och Udinese kunde spela av matchen. Hemmalaget spelade till och med av matchen så pass skickligt att Genoamålvakten Perin blev utvisad i en situation där Stryger Larsen sprungit förbi motståndarvfösvaret men blivit kapad av nyss nämnde målvakt.

Resultatet innebär tre välbehövliga poäng för Udinese, som därmed klättrar upp över nedflyttningsstrecket i den unga serietabellen.

Bäst i Udinese:
De Paul - Han bär Udineses offensiv på sina axlar men vnner samtidigt mycket boll. 

Bäst hos motståndarna:      
Bani - Försvararen missade visserligen två öppna lägen, men var stabil genom hela matchen.

Matchen i matchen:
Lasagna mot Behrami - Udineses nuvarande lagkapten Lasagna fick hoppa in men gjorde inget större väsen av sig. Udineses förre lagkapten, Behrami satt kvar på Genoas bänk hela tillställningen.

Jesper Klingnell2020-11-23 17:51:14

Fler artiklar om Udinese