Lagbanner
Udinese - Inter 3-1: Med sikte mot Scudetton?

Udinese - Inter 3-1: Med sikte mot Scudetton?

Friuliens stolthet har fått en smått makalös start på säsongen. Under söndagsförmiddagen kom ytterligare en seger för de svartvitrandiga som därmed går till landslagsuppehåll som ett topplag.

Udineses tränare Andrea Sottil tycktes ha gjort sin läxa inför söndagens lunchmatch mot Inter. Med vetskapen om att gästerna kom från en tuff säsongsupptakt med många matcher, i såväl liga som Europa, misstänkte han att de skulle kunna vara aningen mer trötta än hans egna spelare. Därför hade han beordrat full gas redan från avspark och Udinese klev således in på Stadio Friuli i högsta tempo.

Hemmalaget var aggressiva i sitt försvarsspel och så fort Inter hade bollen var det svartvitrandiga tröjor där och försäkte erövra den. Framåt visade man prov på fint passningsspel och kom även till ett par hyfsade målchanser. Närmast var Sandi Lovric men bollen gick utanför. Gästerna å sin sida såg aningen skärrade ut och lyckades knappt spela sig ur Udineses förstapress. 

Men som vanligt med lag av Inters dignitet finns en odiskutabel individuell briljans. Och den visade sig när laget fick en frispark. Nicolo Barella stegade upp och curlade vackert in 0-1 för gästerna.

Men inte ens ett insläppt mål mot en av titelfavoriterna fick Udinese att hamna ur balans. Laget har som bekant inlett säsongen strålande och med en trupp sprängfylld av självförtroende fortsatte hemmalaget att kliva framåt och pressa högt. Det skulle ge utdelning. Efter drygt 20 minuters spel slog Roberto Pereyra in en frispark i offensivt straffområde. Där studsade bollen på en olycklig Interförsvarare och in i mål. Kvitteringen var ett faktum.

Udinese fortsatte att spela bra, så till den grad att gästernas tränare Simone Inzaghi gjorde ett dubbelbyte i matchminut 31 för att väcka sina mannar. Men trots fortsatt fint spel från hemmalaget slutade den första halvleken 1-1. Och att hemmalägret nästan var aningen besvikna över 1-1 mot Inter säger något om vilken säsongsupptakt Udinese har haft.

Den andra halvleken skulle bjuda på en lite annan matchbild. Inter var piggare och anföll mer. Samtidigt var Udinese fortsatt starka, inte minst i omställningarna. Resultatet blev en Hawaiiartad halvlek med böljande spel och chanser åt båda håll. Såväl Lovric som Becao hade fina möjligheter att ge Udinese ledningen men Handanovic i Interkassen höll tätt. Hemmalaget var också riktigt nära när Deulofeu sköt ett lurigt skott. Den gången var Handanovic chanslös men bollen gick i stolpen.

När så matchklockan tickat upp och förbi de 80, jobbade Isaac Success fram en hörna. Där nådde Jaka Bijol högst och skarvade in 2-1. Udinese hade vänt på steken och hade skaffat sig en ypperlig möjlighet till att få med sig minst en poäng från matchen.

Inter var mycket nära att kvittera när Silvestri släppte en retur som Martinez sånär petade in. Men istället gick Udinese till motangrepp. Bollen letade sig ut till dirigenten Deulofeu. Han lyfte bollen mot den bortre delen av straffområdet, där Tolgay Arslan stormade fram. Tysken vräkte sig fram och med en språngnick tryckte han in 3-1.

Udinese tog därmed sin femte raka seger och laget har på säsongens sju första matcher spelat ihop hela 16 poäng. Laget kliver därmed upp i en tillfällig serieledning och även om den kan bli kortlivad skulle det även kunna vara så att zebrorna går till landslagsuppehåll som serieledare. Då krävs det dock att andra resultat går "rätt" väg. Oavsett om det är serieledning eller en tredjeplats när helgen är över, lär det vara många i Friulien som passar på att njuta av tabelläget.

Matchstatus:
Lunchmatch mellan två lag som hade inlett säsongen med 4 segrar borgade för en sprakande tillställning. Och det blev det!

Bäst i Udinese:
Becao - I en match där laget stod för en fin anfallsfotboll kan det tyckas märkligt att välja en hårdför mittback som matchens lirare. Men brasilianaren visade prov på storartad moral och inställning. Han tog sig för ljumsken och haltade på slutet men med kaptensbindeln på armen visade han att laget inte skulle vika ned sig.

Bäst hos motståndarna: 
Dumfries - var den som gick mest framåt.

Matchen i matchen:
Bijol mot Skriniar - Bijol var säkerheten själv i försvaret och oerhört trygg med bollen. Krönte sin insats med det matchvinnande målet. Skriniar å sin sida gjorde inte bort sig men var olycklig som noterades för ett självmål.

Jesper Klingnell2022-09-18 15:28:42

Fler artiklar om Udinese