Udinese - Lazio 3-1: Årets bästa match(?)

Lunchmatcher i Serie A brukar kunna vara oförutsägbara. Så ock på denna söndag, då bottenlaget Udinese stod för en strålande insats och slog självaste Lazio.

Det var en speciell atmosfär på Stadio Olimopico när Udinese och Lazio klev in på planen för söndagens första Serie A-match. Folktomt på läktaren men likväl en arena som var utsmyckad för att hylla den nyss bortgångne Diego Armando Maradona.

Även lagen och spelarna hyllade den störste, Udinese i form av att gå in till matchen med "10 Maradona" på ryggen, och Lazio med en specialdesignad tröja, som sa "Ad10s". Udineses lagkapten, Rodrigo De Paul hade dessutom en specialkonstruerad kaptensbindel tillägnad El Diego.

Även spelmässigt var det en speciell tillställning, då Udinese kom till matchen med en Coronadrabbad trupp. Mister Gotti var en av de drabbade och lämnades hemma i Friulien, likaså anfallsparet Okaka-Lasagna.

Lazio å sin sida kom från en stark seger i Champions League i veckan så det såg på förhand ut att bli en väldigt svår utmaning för de friuliska Zebrorna. Men snart skulle många tittare sätta sin lunchpasta i halsen, för Udinese överraskade alla. Laget gick ut med höga huvuden, ett vasst passningsspel och hög press. Efter ett kort Maradonauppehåll i den tionde minuten, där De Paul såg märkbart rörd ut, fortsatte Udinese att trumma på med offensiv och bollinnehav.

Plötsligt fick Roberto Pereyra bollen ute till vänster. Efter en överstegsfint tunnlade han Patric, väggade med Forrestieri och rullade bollen snett bakåt till Arslan. Tysken stod utanför straffområdet och drog till med ett skott som satt tätt intill den bortre stolpen. 0-1 för Udinese.

Aningen chockade, men fortsatt taggade, trummade Udinese vidare. Laget höll i taktpinnen och skapade en del farligheter, främst på fasta situationer. På tilläggstid i den första halvleken fick dock Lazio en frispark på offensiv planhalva och därmed ett utmärkt läge att kvittera. Men efter en slarvig frispark ställde Udinese om. Bollen gick till Kapten De Paul som i sin tur hittade in till Nacho Pussetto. Den sistnämnde fick med sig bollen in i straffområdet och placerade in matchens andra mål.

Ett helargentinskt samarbete gav 0-2 för Udinese och målet firades genom att Pussetto höll upp sina tio fingrar. Nummer 10 förblir speciellt i Argentina, ja i hela fotbollsvärlden.

Även i den andra halvleken spelade Udinese bra, framförallt givet att man hade en ledning att bevaka. Och med 20 minuter kvar chippade De Paul bollen in mot Pereyra, men bollen gick istället till Forrestieri som pangade in 0-3. Lazio reducerade visserligen på straff, men riktigt spännande blev det aldrig.

Udinese stod för säsongens hittills bästa insats då man rättvist vann mot Lazio på Olimpico. Slutresultatet skrevs till 1-3.

Matchstatus:
Vad som skulle varit ett omöjligt uppdrag för Udinese blev istället en match där de svartvitrandiga gick framåt, tog för sig och spelade riktigt bra. Att slå Lazio på bortaplan är lika svårt som meriterande.

Bäst i Udinese:
Pereyra - I dag var det många svartvita spelare som förtjänade beröm, men den bolltrygge hemvändaren var oerhört viktig bakåt och var lysande i anfallsspelet .

Bäst hos motståndarna:
Leiva - Kom in och försökte, men hade inte mycket hjälp.

Matchen i matchen:
Stryger Larsen mot Lazzari. Den danske högeryttern var pigg i den första halvleken och bidrog mycket. I den andra halvleken bytte han kant men var lika stabil på den andra sidan.