Udinese - Roma 4-0: Smakstart för zebrorna
Destiny Udogie har stått för en finfin säsongsinledning och gjorde söndagskvällens första mål.

Vad som på förhand skulle bli en tuff utmaning mot en toppaspirant slutade i en fullkomlig överkörning från ett formstarkt Udinese.

Udinese kom till söndagskvällens match med ett par svårvärderade resultat i ryggen. Förlust mot regerande mästaren säger inte så mycket, inte heller 0-0 mot Salernitana, då mer än halva den matchen spelades med en man utvisad. Inte ens det faktum att Udinese tagit två raka segrar kunde ge någon större fingervisning om vartåt det barkade, då den ena segern hade tagtis mot en svårtippad nykomling och den andra mot ett darrigt Fiorentina.

Eftersom det dessutom var självaste Roma som kom på besök var det många som räknade med att söndagskvällens match skulle bli en svår nöt att knäcka för de svafrtvitrandiga. Och när Paulo Dybala skapade matchens första målchans redan efter en halvminut var det nog många i Udineseland som befarade att huvudstadslaget skulle bli omöjliga den här kvällen.

Men Udinese skulle motbevisa tvivlarna och i matchens femte minut slog Roberto Pereyra in bollen i offensivt straffområde. Romabacken Rick Karsdorp hade inte helt koll på vad som fanns bakom honom när han bröstade ned bollen mot egen målvakt. För det som skulle blivit ett kyligt hemmåtspel till egen målvakt blev istället en olycklig passning till Destiny Udogie. Den unge italienaren vräkte sig nämligen fram och tryckte han upp bollen i nättaket framför näsan på Romamålvakten Rui Patricio. Det var 1-0 på resultattavlan.

Hemmalaget fortsatte att spela bra i resten av halvleken. Man låg rätt i positionerna och när möjligheten till omställning kom högg laget som kobror. Men det var inte enkom en solid defensiv insats toppad med några enstaka kontringar. För mittfältstrion Arslan, Walace ocH Samardzic visade även stundtals upp ett fint passningsspel som lugnade ned spelet och gav Udinese lite bollinnehav. Att det var hemmaledning i paus kändes inte ologiskt.

Samardzic hade alltså visat prov på ett säkert passningsspel i den första halvleken. När den andra halvleken sparkade igång skulle han tämligen omgående även få visa upp sin fina teknik och sin kraftfulla vänsterdoja. För i matchminut 53 fick han bollen av Deulofeu. Han avancerade framåt, la bollen till rätta och tryckte av. Bollen gick lågt och studsade till precis framför motståndarmålvakten som i sin tur fick se bollen gå förbi. Det var 2-0 för Udinese.

Udinese fortsatte att spela med pondus i såväl anfall som försvar. Man bjöd inte sina gäster på några ytor och kombinerade det med bra passningsspel. Men Roma var inte ofarliga och när Mancini nickade i ribbkrysset var det nog många som trodde att de rödklädda gästerna skulle påbörja en anstormning.

Någon anstormning blev det dock inte tal om. Istället kunde Udinese ställa om och efter ett par överstegsfinter från inhoppande Jean-Victor Makengo fick Roberto Pereyra bollen på straffområdeskanten. Lagkaptenen tvekade inte utan sköt direkt. Det var knappast en ren träff men vänsterskottet letade sig in i mål. Bara ett par minuter senare Pereyra istället anta rollen som framspelare när han peggade upp bollen för Lovric. Den inhoppande slovenen sköt direkt och det var 4-0.

Den friulianska hemmapubliken jublade ikapp med hemmaspelarna och när slutsignalden ljöd var succékvällen ett faktum. Resultatet innebär att Udinese har plockat på sig 10 poäng på de inledande 5 matcherna. Ordet succé kan alltså inte bara appliceras på matchen utan på hela säsongsupptakten.

Matchstatus:
Udinese stod för en riktigt fin prestation. 4-0 var möjligen i överkant men segern var på intet sätt orättvis.

Bäst i Udinese:
Pereyra - Många om budet i en sådan här match, men Pereyra, för dagen högerspringare, var bäst.

Bäst hos motståndarna:
Dybala - var den som försökte i Roma.

Matchen i matchen:
Samardzic mot Pellegrini - Samardzic gjorde sin bästa insats i Udinesetröjan. Var säker i passningsspelet och låg rätt i försvaret. Krönte insatsen med ett mål och överglänste sin mer namnkunnige mittfältsantagonist.