Lagbanner
Udineses drömelva på 10-talet: Attaccante #1

Udineses drömelva på 10-talet: Attaccante #1

Det är dags för den tionde delen i denna 10-tals elva. Vem passar då bättre än Friuliens evige nummer 10? Mannen som kommit att personifiera Udinese och den som av många i Udine anses vara den bästa spelaren någonsin. Förbered dig på en kärleksförklaring till en klasspelare som skulle kunna gå in i en objektiv världselva för det senaste decenniet!

Det finns spelare som representerar sin klubb exemplariskt. Det finns spelare som blir ikoner i sin klubb. Och så finns det vissa spelare som blir synonym med sin klubb. Antonio Di Natale är ett exempel på det sistnämnda.

För när man frågar en godtycklig fotbollssupporter runt om i världen vad de förknippar Udinese med, handlar alltid svaret om Totò.

När det nu är dags att utse Udineses bästa anfallare på 2010-talet vore det därför bara löjligt att börja med någon annan. Den endan fråga är om det ens finns något kvar att säga om detta fenomen. Undertecknad har exempelvis redan skrivit inte bara en, utan två krönikor om honom här på SvenskaFans.

Men låt oss ändå kolla på vad han uträttade under 2010-talet. Di Natale hade kommit till Udinese redan 2004 och var därför etablerad i startelvan när 10-talet började. I januari 2010 var han dessutom med och jagade i skytteligatoppen, efter en fin höstsäsong. Men i lagets första match på det nya decenniet var Di Natale inte med. Nummer 10 gjorde i stället comeback och 10-talsdebubt den 10 januari 2010 i en match mot Lazio. Han inledde decenniet med att knorra in en frispark från 30 meter, i vad som skulle bli en fingervisning om vartåt det nya decenniet barkade för Totò.

Våren 2010 fortsatte på samma sätt. Under perioden januari till maj 2010 tryckte Di Natale in hela 18 ligamål. 8 av dessa kom på de 7 sista matcherna. Det gjorde att Di Natale inledde 2010-talet med att vinna skytteligan i Serie A.

Under 10-talets första hela säsong (2010/11) togs han därför på största allvar av sina konkurrenter. Men när de försökte markera honom smet han fram i nya ytor. När de försökte ta djup på hans löpningar, sprang han fortare. Och när de till slut försökte kapa honom hade han redan lagt bollen i nät. För trots högre förväntningar och högre press på den regerande skytteligavinnaren gjorde Di Natale flest mål i hela Serie A även säsongen 2010/11.

Året därpå halkade han ned till en tredjeplats i skytteligan och säsongen 2012/13 slutade han tvåa i samma tabell. Samtliga fyra första åren på 2010-talet tog han alltså pallplatser i Serie A:s skytteliga. Udinese var visserligen ett topplag, så han hade god hjälp av sina lagkamrater men faktum kvarstår att han gjorde det i ett förhållandevis litet lag. Och frågan är om det inte snarare var lagkamraterna som hade hjälp av honom.

Anbuden fanns såklart där. De flesta har nog hört om hur Di Natale nobbade Juventus för att han och familjen trivdes i staden Udine och klubben Udinese. Di Natale fortsatte att ösa in mål och rundade av karriären efter säsongen 2015/16. Hans sista Serie A-match, mot Carpi den 15 maj 2016, blev minnesvärd. Han inledde matchen på bänken men när han kom in behövde han bara en knapp minut på sig för att stänka in sitt 209:nde Serie A-mål i karriären. Bara fem spelare har gjort fler mål och då pratar vi om namn som Francesco Totti, Gunnar Nordahl och Silvio Piola. 

Tårarna öste ned från alla håll och kanter på Stadio Friuli och sedan Totò la skorna på hyllan har Udinese såklart saknat sin lagkapten, anförare, hjälte och storstjärna. Så att han är given i den här 10-talselvan behöver egentligen inte nämnas.

Men. Vad man inte får glömma är att Di Natale var stor även på ett internationellt plan. Inte bara auramässigt och för att han var en ikon, utan även statistiskt. Från den 1 januari 2010 till den sista maj 2016 gjorde han 125 mål i Serie A. Trots att han la av när det fortfarande återstod 3 och ett halvt år av decenniet blev han därmed hela 10-talets bästa målskytt i Serie A. I sammanhanget kan nämnas att storskyttarna Gonzalo Higuain och Mauro Icardi gjorde 121 mål var under decenniet. Med andra ord är han inte bara given när en elva för Udineses bästa spelare det gångna årtiondet ska utses. De allra flesta är nog eniga om att han förtjänar en plats i hela seriens 10-talselva.

Och är du en av Serie A:s bästa spelare under ett decennium. Då är du även en av världens bästa.


Portiere:
Orestis Karnezis

Difensori:
Medhi Benatia
Thomas Heurtaux
Maurizio Domizzi

Terzini:
Dusan Basta
Giovanni Pasquale

Centrocampisti:
Giampiero Pinzi
Allan
Rodrigo De Paul

Attaccanti:
Antonio Di Natale

Jesper Klingnell2020-09-16 17:31:01

Fler artiklar om Udinese