Lagbanner
Udineses drömelva på 10-talet: Attaccante #2

Udineses drömelva på 10-talet: Attaccante #2

När det nu är dags för den elfte och sista spelaren i denna 10-talselva har turen kommit till en kvick herre som använde Udinese som språngbräda ut i Europa.

I den förra delen utsågs Antonio Di Natale till den första anfallaren i Udineses elva på 10-talet. I denna drömelva kompletteras Fruiliens legendariske ledare av sin radarpartner från säsongen 2010-11: Alexis Sánchez

Det är lätt att tro att det här är ett populistiskt val baserat på vad Sánchez uträttat efter sin tid i Udinese. För det kan knappast ha undgått någon att Sánchez representerat lag som Barcelona, Arsenal och att han numera återfinns i Inter. En vän av ordning kommer även att påpeka att Handanovic ansågs ha spelat för lite på 10-talet för att ta plats i den här elvan.

Men att Alexis Sánchez, som lämnade Udinese 2011 och under det förra decenniet endast spelade en och en halv säsong i svartvitt, ändå får förtroendet i denna drömelva beror på den klass han visade upp under våren 2010 och hela säsongen 2010-11. Då var chilenaren en av Europas mest sevärda spelare.

Alexis Sánchez hade skrivit på för Udinese redan som 18-åring men omgående blivit utlånad, först till Colo-Colo och sedan till River Plate. Under de sista åren av 00-talet återvände han dock till Italien och blev allt mer etablerad i Udinese. Han tog successivt plats i startelvan och vårsäsongen 2010 avslutade han på ett smått fantastiskt vis, då han på de sista sju matcherna tryckte in fyra mål. Men våren 2010 var bara en fingervisning om vad som skulle komma. 

Den efterföljande säsongen var Alexis Sanchez helt enkelt magisk. Han producerade Coppa Italia och var briljant i ligaspelet. Han kämpade stenhårt i alla matcher och i februari 2011 stod han för en show som Friulien sent ska glömma. I matchen mot Palermo smällde den unge chilenaren in fyra av Udineses totalt sju mål. Fyra mål i en och samma Serie A-match är en bedrift som inte ens hans landsmän Marcelo Salas eller Ivan Zamorano lyckades med under sina år i Italien.

Under säsongen 2010-11 bildade alltså Alexis Sanchez anfall med Udineses storstjärna Di Natale. De blev ett radarpar som fruktades över hela Italien och under säsongen gjorde den vassa anfallsduon 39 mål tillsammans. Det är en siffra som kan vara svår att förhålla sig till men sätter man den i ett historiskt perspektiv är den mäkta imponerande. Det är nämligen en notering som endast överträffats av en annan duo: Juventus legendariska radarpar Del Piero-Trezeguet, som tillsammans gjorde 41 mål säsongen 2007-08.

Den succéartade säsongen gick mot sitt slut men Sánchez var inte färdig. På försommaren 2011 blev han framröstad till Årets unga spelare på sajten Fifa.com. Även om det var en subjektiv omröstning med en godtycklig jury får den i alla fall ses som en fingervisning kring hur bra han var den säsongen och som en indikation på hur fotbollsvärlden såg på den chilenske magikern. 

Storklubbarna ryckte såklart i Sanchez och det var omöjligt för Udinese att behålla sin guldklimp. Barcelona gick vinnande ur dragkampen och sedan dess har Alexis Sánchez fortsatt att bjuda fotbollsvärlden på sina konster.

Även om Alexis Sánchez under 2010-talet spelade förhållandevis kort tid i Udinese hann han ändå göra ett avtryck som kommer att eka länge i de svartvitrandiga historieböckerna. Han var inte bara Di Natales optimala lekkamrat. Han var även en teknisk, talangfull och sevärd attraktion som fick försvarare i hela Italien att frukta mötena med Udinese.


Elvan i sin helhet

Portiere:
Orestis Karnezis

Difensori:
Medhi Benatia
Thomas Heurtaux
Maurizio Domizzi

Terzini:
Dusan Basta
Giovanni Pasquale

Centrocampisti:
Giampiero Pinzi
Allan
De Paul

Attacanti
Di Natale
Alexis Sánchez
 

Jesper Klingnell2020-10-07 18:53:55

Fler artiklar om Udinese